Sos boloński

Opublikowano: 16.05.2023 r., 7:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos boloński podany na ugotowanym makaronie.
Sos boloński
Sos boloński to doskonały dodatek do makaronu. Ma wspaniały smak i naprawdę fantastyczną konsystencję. Będzie dobrym wyborem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
337 kcal
Kcal w porcji
324 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (450 g)
  • Pomidory w puszce (200 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (400 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos boloński krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę.

Cebule obierz i drobno posiekaj, zrumień na tłuszczu.

Dodaj mielone mięso i przypraw solą, pieprzem i papryką słodką.

Dodaj posiekany drobno czosnek. Dobrze wymieszaj i smaż 5 minut.

Marchew obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i podsmaż przez 5 minut.

Całość zalej pomidorami z puszki i przecierem. Dopraw bazylią, oregano i tymiankiem. Zamieszaj i duś przez 20 minut na małym ogniu.

Gotowy sos podawaj z ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na sos boloński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat sosu boloński

Sos boloński to doskonały dodatek do makaronu. Ma wspaniały smak i naprawdę fantastyczną konsystencję. Będzie dobrym wyborem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Przepis na sos boloński to świetna opcja do makaronu. Ten sos pomidorowy zwykle przygotowuje się do spaghetti, jednak doskonale sprawdzi się również do zapiekanek. Wystarczy dodać do niego proste przyprawy, najlepiej komponuje się ze świeżymi ziołami. W kilka chwil powstaje wspaniałe danie, które przekona do siebie nawet największego krytyka kulinarnego. Jest tak łatwe, że spokojnie poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Ten domowy sos jest niesamowicie smacznym, choć nieskomplikowanym daniem. To idealna opcja dla zabieganych. Sos po bolońsku robi się w ekspresowym tempie, a efekt końcowy zadowoli naprawdę każdego. To wszystko przez aromatyczny sos bolognese z mięsem mielonym, który ze względu na dużą zawartość pomidorów, a także świeże zioła smakuje wprost wybornie. Jego prostota jest największym atutem. Najlepiej podawać go z dużą porcją świeżo tartego parmezanu, który idealnie podkreśla smak pomidorowego sosu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos boloński, by był pyszny, szybki i dobry dla początkujących, to ten łatwy przepis stanowi najlepszy wybór. Spaghetti bolognese to świetny przepis na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Jest bardzo aromatyczne i przepyszne. To idealny posiłek dla tych, którzy nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. Można je zrobić w kilkanaście minut i cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania można znaleźć w każdym sklepie. Dzięki temu cała potrawa jest również tania, choć wciąż zaskakująco smaczna i wyrazista. Najlepiej wybierać produkty o dobrej jakości, dzięki czemu całość będzie znacznie lepsza. Dobrze jest wybierać pomidory w puszce już pokrojone, tak by zaoszczędzić sobie sporo czasu. Najlepiej prezentuje się udekorowane bazylią. Choć domowe, smakuje jak z najlepszych włoskich restauracji. Ten sos jest tak dobry, że na pewno będzie świetnym rozwiązaniem na obiad dla całej rodziny, gdyż posmakuje każdemu. Nawet dzieci uwielbiają makaron w pomidorowym sosie z mielonym mięsem. Warto to wykorzystać, gdyż jest to świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek.

Alergeny w sosie boloński

Lista alergenów dla sosu boloński przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos boloński

Wartości odżywcze sosu boloński

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, warto połączyć ją z dodatkiem węglowodanów złożonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(324g)
Energia (kcal)
104.18
337.54
Białko (g)
7.01
22.71
Fenyloalanina (mg)
0.26
0.85
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(324g)
Węglowodany (g)
5.56
18.00
Węglowodany przyswajalne (g)
4.33
14.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
3.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(324g)
Tłuszcz (g)
6.43
20.82
Tłuszcze nasycone (g)
1.67
5.43
Tłuszcze nienasycone (g)
4.75
15.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.81
12.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
3.06
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.08
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.88
96.82

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(324g)
Witamina A (µg (mcg))
67.76
219.54
Witamina B6 (mg)
0.27
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.63
Witamina C (mg)
5.92
19.17
Witamina E (mg)
1.44
4.68
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.23
Ryboflawina (mg)
0.12
0.40
Niacyna (mg)
2.66
8.63
Foliany (µg (mcg))
8.56
27.75
Beta karoten (µg (mcg))
690.35
2236.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(324g)
Sód (mg)
117.27
379.97
Potas (mg)
398.88
1292.38
Wapń (mg)
18.40
59.61
Fosfor (mg)
85.00
275.41
Magnez (mg)
19.29
62.50
Żelazo (mg)
1.11
3.58
Cynk (mg)
0.70
2.28
Miedź (mg)
0.15
0.49
Mangan (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu boloński 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu boloński

Koszt składników
47.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
450 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 450 g
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
47.80