Sos boloński
- Mięso mielone z kurczaka (450 g)
- Pomidory w puszce (200 g)
- Przecier pomidorowy z solą (400 g)
- Marchewka (90 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Czosnek (10 g)
Przepis na sos boloński krok po kroku
W garnku rozgrzej oliwę.
Cebule obierz i drobno posiekaj, zrumień na tłuszczu.
Dodaj mielone mięso i przypraw solą, pieprzem i papryką słodką.
Dodaj posiekany drobno czosnek. Dobrze wymieszaj i smaż 5 minut.
Marchew obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i podsmaż przez 5 minut.
Całość zalej pomidorami z puszki i przecierem. Dopraw bazylią, oregano i tymiankiem. Zamieszaj i duś przez 20 minut na małym ogniu.
Gotowy sos podawaj z ugotowanym makaronem.
Więcej informacji na temat sosu boloński
Sos boloński to doskonały dodatek do makaronu. Ma wspaniały smak i naprawdę fantastyczną konsystencję. Będzie dobrym wyborem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Przepis na sos boloński to świetna opcja do makaronu. Ten sos pomidorowy zwykle przygotowuje się do spaghetti, jednak doskonale sprawdzi się również do zapiekanek. Wystarczy dodać do niego proste przyprawy, najlepiej komponuje się ze świeżymi ziołami. W kilka chwil powstaje wspaniałe danie, które przekona do siebie nawet największego krytyka kulinarnego. Jest tak łatwe, że spokojnie poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Ten domowy sos jest niesamowicie smacznym, choć nieskomplikowanym daniem. To idealna opcja dla zabieganych. Sos po bolońsku robi się w ekspresowym tempie, a efekt końcowy zadowoli naprawdę każdego. To wszystko przez aromatyczny sos bolognese z mięsem mielonym, który ze względu na dużą zawartość pomidorów, a także świeże zioła smakuje wprost wybornie. Jego prostota jest największym atutem. Najlepiej podawać go z dużą porcją świeżo tartego parmezanu, który idealnie podkreśla smak pomidorowego sosu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos boloński, by był pyszny, szybki i dobry dla początkujących, to ten łatwy przepis stanowi najlepszy wybór. Spaghetti bolognese to świetny przepis na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Jest bardzo aromatyczne i przepyszne. To idealny posiłek dla tych, którzy nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. Można je zrobić w kilkanaście minut i cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania można znaleźć w każdym sklepie. Dzięki temu cała potrawa jest również tania, choć wciąż zaskakująco smaczna i wyrazista. Najlepiej wybierać produkty o dobrej jakości, dzięki czemu całość będzie znacznie lepsza. Dobrze jest wybierać pomidory w puszce już pokrojone, tak by zaoszczędzić sobie sporo czasu. Najlepiej prezentuje się udekorowane bazylią. Choć domowe, smakuje jak z najlepszych włoskich restauracji. Ten sos jest tak dobry, że na pewno będzie świetnym rozwiązaniem na obiad dla całej rodziny, gdyż posmakuje każdemu. Nawet dzieci uwielbiają makaron w pomidorowym sosie z mielonym mięsem. Warto to wykorzystać, gdyż jest to świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek.
Alergeny w sosie boloński
Lista alergenów dla sosu boloński przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos boloński
Wartości odżywcze sosu boloński
To zdrowa opcja, warto połączyć ją z dodatkiem węglowodanów złożonych.
Energia i białka
(324g)
Węglowodany
(324g)
Tłuszcze
(324g)
Witaminy
(324g)
Składniki mineralne
(324g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.