Sok z buraka kiszonego
- Burak (1000 g)
- Chleb żytni razowy (35 g)
- Czosnek (35 g)
- Sól (30 g)
Przepis na sok z buraka kiszonego krok po kroku
Buraki obierz, pokrój na małe kawałki.
Ułóż je w dużym, szklanym słoiku, przekładając je plasterkami czosnku, listkami laurowymi oraz kulkami ziela angielskiego.
Buraki zalej 2 litrami zimnej, przegotowanej wody z dodatkiem soli. Woda musi przykryć całość.
Na wierzchu ułóż kromkę pieczywa razowego, przykrywamy naczynie talerzem i odstawiamy całość w ciemne, chłodne miejsce. Buraki powinny być gotowe po 7 dniach.
Po tym czasie zakwas odcedź i przelej do czystego słoika.
Sok z kiszonych buraków przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat soku z buraka kiszonego
Sok z buraka kiszonego to przepyszny napój, który jest nie tylko smaczny, ale również bardzo odżywczy. Warto wypijać go codziennie, ze względu na właściwości zdrowotne.
Przepis na sok z buraka kiszonego będzie idealnym wyborem dla wszystkich miłośników zdrowych napojów. Ma świetny smak, a także odpowiednią konsystencję. Dzięki dużej zawartości warzyw jest dobrym pomysłem na dodatek do posiłków, nawet dla osób na diecie. Charakteryzuje się pięknym kolorem, który przyciąga wzrok. Sok z czerwonego buraka jest niezwykle zdrowym napojem. Buraki to warzywa, które są bogate w wiele cennych składników prozdrowotnych, jednak zwykle jadane są po wcześniejszej obróbce termicznej, co wpływa na zmniejszenie ich właściwości. Jednak w tym wypadku używa się surowych buraków, dzięki czemu można skorzystać ze wszystkich witamin i składników mineralnych, które się w nich kryją. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z buraka kiszonego, by był smaczny i prosty, a przy tym zdrowy to ten sprawdzony przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Powstaje z niego najlepszy sok buraczany. To domowy przepis na prosty napój, który wspiera zdrowie. Ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Sok buraczany, choć bardzo zdrowy, jest pity niezwykle rzadko. Wiele osób obawia się jego smaku. Jednak w po ukiszeniu, buraki smakują nieco kwaskowo i naprawdę bardzo dobrze. Choć sok wydaje się dość nudny, wcale taki nie jest. Odrobina soku z cytryny przełamuje słodycz napoju i dodaje mu charakteru.
Alergeny w soku z buraka kiszonego
Lista alergenów dla soku z buraka kiszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Wartości odżywcze soku z buraka kiszonego
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo cennych witamin i składników.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.