Kompot z rabarbaru

Opublikowano: 12.06.2021 r., 11:34 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łodygi z rabarbaru ze świeżymi truskawkami
Kompot z rabarbaru
Tradycyjny polski kompot z rabarbaru na upalne dni. Najczęściej podawany do obiady to napój znany i uwielbiany chyba przez każdego.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
115 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Rabarbar (400 g)
  • Cukier 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na kompot z rabarbaru krok po kroku

Rabarbar umyj, odetnij liście, a łodygi pokrój na mniejsze kawałki.

Na dno garnka wsyp cukier i lekko podgrzewaj aż zacznie brązowieć.

Dodaj rabarbar i podsmażaj kilka minut, co chwila mieszając.

Wlej wodę (ok. 1 litra) i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut, aż rabarbar zmięknie.

Wlej do dzbanka przecedzając przez sitko.

Jak oceniasz przepis na kompot z rabarbaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat kompotu z rabarbaru

Rabarbar to bardzo popularna roślina, chodź dość rzadko spożywana. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowania kompotu, zimnego i orzeźwiającego, słodkiego napoju, który idealnie sprawdza się na letnie, upalne dni. Rabarbar, sam w sobie, jest bardzo wartościowym produktem. To źródło witamin C, E oraz A o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Kompot z rabarbaru cieszy się dużym zainteresowaniem podczas trwania sezonu letniego, ponieważ jest pyszny, orzeźwiający i skutecznie gasi pragnienie. Przepis na kompot rabarbarowy jest niezwykle prosty i nie wymagający większych umiejętności kulinarnych - poradzi sobie z nim każdy. Sam proces przygotowania nie zajmie Ci więcej niż 5 minut. Koniecznie poznaj ten prosty przepis i sprawdź jak ugotować kompot z rabarbaru, idealny i orzeźwiający na upalne dni. Wystarczy dokładnie ubyć rabarbar, odciąć liście, a łodygi pokroić na mniejsze części. W garnku następnie podsmażamy cukier, po czym dodajemy rabarbar, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy przez sitko i odstawiamy do ostygnięcia. Dobry kompot z rabarbaru najlepiej smakuje z dodatkiem listków mięty i cytryny, które podkręcają jego smak i dodają mu świeżości. Mimo jego wyjątkowego smaku nie można zapominać, że duża ilość dodanego cukru, sprawia, że napój jest bardzo kaloryczny oraz ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Jak zrobić kompot z rabarbaru w nieco zdrowszej wersji? Wystarczy, że zamienisz cukier na ksylitol, który ma o połowę mniejszą zawartość kalorii oraz zerowy indeks glikemiczny. Po ugotowaniu, kompot z rabarbaru ma bardzo intensywny, rabarbarowy, słodki smak, dlatego warto go rozcieńczać wodą w indywidualnie dobranej porcji, dzięki której uzyskujesz ulubiony smak. Kompot z rabarbaru możesz również przelać do specjalnych pojemników na kostki lodu i zamrozić, po czym dodawać do wody, nadając jej lekko owocowy, orzeźwiający smak. Kompot z rabarbaru najlepiej smakuje ze świeżych lokalnych owoców dlatego warto go przygotowywać zwłaszcza w sezonie.

Alergeny w kompocie z rabarbaru

Lista alergenów dla kompotu z rabarbaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z rabarbaru

Wartości odżywcze kompotu z rabarbaru

na 100g gotowej potrawy

Kompot z cukrem nie będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Najlepiej zamienić go na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
46.40
115.99
Białko (g)
0.84
2.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
11.17
27.93
Węglowodany przyswajalne (g)
9.50
23.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
4.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.33
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
4.65
11.63
Witamina B6 (mg)
0.02
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.44
18.60
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.28
0.70
Foliany (µg (mcg))
6.51
16.28
Beta karoten (µg (mcg))
56.74
141.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
3.79
9.48
Potas (mg)
268.05
670.12
Wapń (mg)
80.07
200.17
Fosfor (mg)
13.02
32.56
Magnez (mg)
11.16
27.91
Żelazo (mg)
0.21
0.52
Cynk (mg)
0.09
0.23
Miedź (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z rabarbaru 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z rabarbaru

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
12.50