Sernik z musem czekoladowym
- Ser twarogowy półtłusty - 2 wiaderka (1000 g)
- Jajko (7 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Budyń (proszek) - 1 sztuka (40 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1 puszka (530 g)
- Cukier - 1 szklanka (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
- Czekolada gorzka - 1 opakowanie (100 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Przepis na sernik z musem czekoladowym krok po kroku
W dużej misce połącz ze sobą twaróg, 3 białka ( żółtka przełóż do innej miseczki), jedno całe jajko, mleko skondensowane, cukier waniliowy i aromat waniliowy. Zmiksuj wszystko razem na średnich obrotach.
Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Masę serową wlej do foremki i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
W tym samym czasie w małej miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem. Po tym jak sernik się upiecze, na wierzch masy wylać śmietanę i piecz przez dodatkowe 10 minut.
W dużej misce ubij 3 białka (żółtka zostaw na później) na sztywną masę i odłóż.
W kąpieli wodnej zrób resztę musu czekoladowego. Małą miseczkę umieść w garnku z gotującą się wodą, dodaj pokruszoną czekoladę, cukier, 6 żółtek, miękkie masło i śmietankę. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Masę czekoladową wyciągnij z garnka i dodaj małymi porcjami pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Mus czekoladowy przełóż delikatnie na wierzch sernika i wstaw ciasto do lodówki, do schłodzenia. Najlepiej schładzaj ciasto przez całą noc tak, by było zwarte i nie rozpadało się.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z musem czekoladowym
Sernik z musem czekoladowym to niesamowicie pyszny i kremowy deser, który można przygotować w kilka chwil. Zachwyca wszystkich swoim wyglądem i pysznym, słodko - gorzkim smakiem. Przypadnie do gustu miłośnikom czekolady.
Sernik z masą czekoladową pięknie się prezentuje ze względu na kontrastujące ze sobą kolorystycznie masy. Jest bardzo miękki i puszysty. Masa serowa ma aksamitną konsystencję i waniliowy smak. Mus czekoladowy jest niezwykle lekki i cudownie komponuje się ze słodkim twarogiem.
Sernik waniliowy z musem czekoladowym jest świetnym pomysłem na bardzo szybki, prosty i smaczny deser. Jego wykonanie jest naprawdę nieskomplikowane, choć całość prezentuje się dekoracyjnie. To ciasto łączy w sobie dwa przepyszne desery, tworząc idealną kompozycję smakową.
Do masy czekoladowej najlepiej użyć czekolady gorzkiej, z co najmniej 70% masy kakaowej, która nie jest zbyt słodka dlatego świetnie będzie pasować do tego deseru. Miłośnicy mlecznej czekolady mogą skorzystać ze słodszej wersji, jednak wtedy należ zredukować ilość cukru dodanego do musu. Czekolada gorzka, która stanowi bazę musu jest najzdrowszą opcją. Ma dużą zawartość kakao, dzięki czemu jest bogata w wiele substancji prozdrowotnych. To świetne źródło antyoksydantów. Sądzi się, że kakao pomaga się uspokoić, a także poprawia humor, dlatego ten deser jest idealną opcją na trudne dni.
Sernik z pianką czekoladową to świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta z serem, które choć dobrze znane, może wydawać się już nudne. Dodatek wspaniałego i miękkiego musu dodaje nutki nowoczesności do tego klasycznego dania. Sprawia też, że deser zyskuje niesamowitej lekkości. Do tego ciasta najlepiej wybrać ser twarogowy półtłusty, który nie jest zbyt tłusty, ale nie sprawi, że ciasto będzie za suche. Do ciasta można dodać serka mascarpone, wystarczy 250g twarogu wymieć na kremowy serek. Do masy serowej dodaje się budyniu, jednak jeżeli brakuje go w domowej spiżarni można też użyć skrobi ziemniaczanej, która również zapewni kremową konsystencję.
Alergeny w serniku z musem czekoladowym
Lista alergenów dla sernika z musem czekoladowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
- Czekolada deserowa
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z musem czekoladowym
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.