Przepis na sernik z musem czekoladowym krok po kroku

Składniki
  • Ser twarogowy półtłusty 1000 g 2 wiaderka
  • Jajko 7 szt.
  • Kakao 16% (proszek) 20 g 2 łyżki
  • Budyń (proszek) 40 g 1 sztuka
  • mleko skondensowane (zagęszczone) 530 g 1 puszka
  • Cukier 100 g 1 szklanka
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g 1 opakowanie
  • Masło 100 g pół kostki
  • Czekolada deserowa 100 g 1 tabliczka
  • Śmietana 18% 200 g 1 opakowanie
  • Czekolada gorzka 100 g 1 opakowanie
  • Cukier puder 20 g 2 łyżki
Przyprawy
cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duży garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

W dużej misce połącz ze sobą twaróg, 3 białka ( żółtka przełóż do innej miseczki), jedno całe jajko, mleko skondensowane, cukier waniliowy i aromat waniliowy. Zmiksuj wszystko razem na średnich obrotach.

Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Masę serową wlej do foremki i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

W tym samym czasie w małej miseczce wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem. Po tym jak sernik się upiecze, na wierzch masy wylać śmietanę i piecz przez dodatkowe 10 minut.

W dużej misce ubij 3 białka (żółtka zostaw na później) na sztywną masę i odłóż.

W kąpieli wodnej zrób resztę musu czekoladowego. Małą miseczkę umieść w garnku z gotującą się wodą, dodaj pokruszoną czekoladę, cukier, 6 żółtek, miękkie masło i śmietankę. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Masę czekoladową wyciągnij z garnka i dodaj małymi porcjami pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.

Mus czekoladowy przełóż delikatnie na wierzch sernika i wstaw ciasto do lodówki, do schłodzenia. Najlepiej schładzaj ciasto przez całą noc tak, by było zwarte i nie rozpadało się.

Sernik z musem czekoladowym, udekorowany borówkami i płatkami migdałowymi, podany na małym talerzyku.
sernik z musem czekoladowym
Koszt przygotowania dania
47.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
539 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
82

Sernik z musem czekoladowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku z musem czekoladowym

Sernik z musem czekoladowym to niesamowicie pyszny i kremowy deser, który można przygotować w kilka chwil. Zachwyca wszystkich swoim wyglądem i pysznym, słodko - gorzkim smakiem. Przypadnie do gustu miłośnikom czekolady.

Sernik z masą czekoladową pięknie się prezentuje ze względu na kontrastujące ze sobą kolorystycznie masy. Jest bardzo miękki i puszysty. Masa serowa ma aksamitną konsystencję i waniliowy smak. Mus czekoladowy jest niezwykle lekki i cudownie komponuje się ze słodkim twarogiem.

Sernik waniliowy z musem czekoladowym jest świetnym pomysłem na bardzo szybki, prosty i smaczny deser. Jego wykonanie jest naprawdę nieskomplikowane, choć całość prezentuje się dekoracyjnie. To ciasto łączy w sobie dwa przepyszne desery, tworząc idealną kompozycję smakową.

Do masy czekoladowej najlepiej użyć czekolady gorzkiej, z co najmniej 70% masy kakaowej, która nie jest zbyt słodka dlatego świetnie będzie pasować do tego deseru. Miłośnicy mlecznej czekolady mogą skorzystać ze słodszej wersji, jednak wtedy należ zredukować ilość cukru dodanego do musu. Czekolada gorzka, która stanowi bazę musu jest najzdrowszą opcją. Ma dużą zawartość kakao, dzięki czemu jest bogata w wiele substancji prozdrowotnych. To świetne źródło antyoksydantów. Sądzi się, że kakao pomaga się uspokoić, a także poprawia humor, dlatego ten deser jest idealną opcją na trudne dni.

Sernik z pianką czekoladową to świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta z serem, które choć dobrze znane, może wydawać się już nudne. Dodatek wspaniałego i miękkiego musu dodaje nutki nowoczesności do tego klasycznego dania. Sprawia też, że deser zyskuje niesamowitej lekkości. Do tego ciasta najlepiej wybrać ser twarogowy półtłusty, który nie jest zbyt tłusty, ale nie sprawi, że ciasto będzie za suche. Do ciasta można dodać serka mascarpone, wystarczy 250g twarogu wymieć na kremowy serek. Do masy serowej dodaje się budyniu, jednak jeżeli brakuje go w domowej spiżarni można też użyć skrobi ziemniaczanej, która również zapewni kremową konsystencję.

Wartości odżywcze sernika z musem czekoladowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (225g)
Energia (kalorie)
239.82 kcal
539.59 kcal
Białko
8.20 g
18.45 g
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku z musem czekoladowym

Na 100g
Na porcję (225g)
Węglowodany
22.22 g
50.00 g
Węglowodany przyswajalne
21.54 g
48.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (225g)
Tłuszcz
13.48 g
30.32 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
9.73 g
21.89 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.75 g
8.44 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%, cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.12 g
7.01 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%, cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.63 g
1.43 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%, cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z musem czekoladowym

Na 100g
Na porcję (225g)
Ryboflawina
0.23 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z musem czekoladowym

Na 100g
Na porcję (225g)
Sód
171.11 mg
385.01 mg
Potas
181.25 mg
407.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
109.36 mg
246.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
160.46 mg
361.03 mg
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%, cukier puder.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
1.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.75 mg
1.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z musem czekoladowym 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z musem czekoladowym

Lista alergenów dla sernika z musem czekoladowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • Czekolada deserowa
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika z musem czekoladowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
2 wiaderka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Budyń (proszek)
40 g
1 sztuka
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
530 g
1 puszka
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 530 g
Cukier
100 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Czekolada gorzka
100 g
1 opakowanie
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
63.20
Łączny koszt
47.55
Jak oceniasz przepis na sernik z musem czekoladowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób