Przepis na sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach krok po kroku
- Twaróg sernikowy 1000 g
- Śmietanka kremowa 30% 400 g
- Mleko w proszku 250 g pół opakowania
- Jajko 6 szt.
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
- Budyń (proszek) 40 g
- Czekolada deserowa 200 g
- Herbatniki 200 g
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej puszystej masy.
Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę i zmiksuj do połączenia składników.
Do masy dodaj także budyń i mleko w proszku, zmiksuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Na jej spodzie umieść herbatniki.
Wlej masę serową.
Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut.
Rozpuść czekoladę deserową w kąpieli wodnej.
Polej wierzch wystudzonego sernika czekoladą i schłodź w lodówce przez 8-10 godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Seromakowiec
-
Sernik z mleka w proszku
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Serniki

(liczba kalorii)
Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach - cechy przepisu
Więcej o serniku z mlekiem w proszku na herbatnikach
Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasto, które można podać na wiele różnych okazji. Sernik z dodatkiem mleka w proszku jest kremowy i puszysty. Przepis na sernik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, cukier, jajka, mleko w proszku, śmietana kremówka, budyń waniliowy, herbatniki, czekolada deserowa.
Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej puszystej masy. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę i zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj także budyń i mleko w proszku, zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie umieść herbatniki. Wlej masę serową. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Rozpuść czekoladę deserową w kąpieli wodnej. Polej wierzch wystudzonego sernika czekoladą i schłodź w lodówce przez 8-10 godzin.
Mleko w proszku jest produkowane z mleka krowiego. Mleko zawiera dużą ilość tłuszczu mlecznego. Można je wykorzystywać w sytuacjach, gdy zabraknie nam tradycyjnego mleka. Wystarczy dodać do niego wodę i podgrzać. Mleko stosuje się także do przygotowywania ciast i deserów. Nadaje ono bardzo intensywnego mlecznego posmaku. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia.
Podsumowując pyszny sernik to łatwe do zrobienia ciasto. Najlepsze jest do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 3-4 dni szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu. Możesz także przygotować sernika na zimno bez pieczenia z mlekiem w proszku. Wystarczy dodać je do masy twarogowej zmiksować. Sernik pieczony to ciasto szybkie do zrobienia i świetnie nadaje się podane podczas wielu różnych okazji.
Wartości odżywcze sernika z mlekiem w proszku na herbatnikach
Energia i białka
(265g)
Węglowodany w serniku z mlekiem w proszku na herbatnikach
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy w przepisie na sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach
(265g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku z mlekiem w proszku na herbatnikach
Lista alergenów dla sernika z mlekiem w proszku na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
- Mleko w proszku
- Czekolada deserowa
- Herbatniki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki