Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach

Opublikowano: 24.02.2022 r., 8:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z mlekiem w proszku podany na białym talerzyku.
Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach
Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach to świetna propozycja na kremowy sernik. Pieczony sernik należy schłodzić przed podaniem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
661 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Mleko w proszku pół opakowania (250 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Czekolada deserowa (200 g)
  • Herbatniki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej puszystej masy.

Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę i zmiksuj do połączenia składników.

Do masy dodaj także budyń i mleko w proszku, zmiksuj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Na jej spodzie umieść herbatniki.

Wlej masę serową.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut.

Rozpuść czekoladę deserową w kąpieli wodnej.

Polej wierzch wystudzonego sernika czekoladą i schłodź w lodówce przez 8-10 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat sernika z mlekiem w proszku na herbatnikach

Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasto, które można podać na wiele różnych okazji. Sernik z dodatkiem mleka w proszku jest kremowy i puszysty. Przepis na sernik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, cukier, jajka, mleko w proszku, śmietana kremówka, budyń waniliowy, herbatniki, czekolada deserowa.

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj do powstania białej puszystej masy. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę i zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj także budyń i mleko w proszku, zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie umieść herbatniki. Wlej masę serową. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Rozpuść czekoladę deserową w kąpieli wodnej. Polej wierzch wystudzonego sernika czekoladą i schłodź w lodówce przez 8-10 godzin.

Mleko w proszku jest produkowane z mleka krowiego. Mleko zawiera dużą ilość tłuszczu mlecznego. Można je wykorzystywać w sytuacjach, gdy zabraknie nam tradycyjnego mleka. Wystarczy dodać do niego wodę i podgrzać. Mleko stosuje się także do przygotowywania ciast i deserów. Nadaje ono bardzo intensywnego mlecznego posmaku. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia.

Podsumowując pyszny sernik to łatwe do zrobienia ciasto. Najlepsze jest do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 3-4 dni szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu. Możesz także przygotować sernika na zimno bez pieczenia z mlekiem w proszku. Wystarczy dodać je do masy twarogowej zmiksować. Sernik pieczony to ciasto szybkie do zrobienia i świetnie nadaje się podane podczas wielu różnych okazji.

Alergeny w serniku z mlekiem w proszku na herbatnikach

Lista alergenów dla sernika z mlekiem w proszku na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko w proszku
    • Czekolada deserowa
    • Herbatniki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika z mlekiem w proszku na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Sernik z mlekiem w proszku na herbatnikach to słodki domowy wypiek. Sernik jest wyrobem kalorycznym i nie powinny go spożywać osoby dbające o linię. Sernik nie jest także dobrym pomysłem dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
249.63
661.53
Białko (g)
10.15
26.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
28.18
74.69
Węglowodany przyswajalne (g)
27.38
72.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
10.50
27.83
Tłuszcze nasycone (g)
8.08
21.42
Tłuszcze nienasycone (g)
2.42
6.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
5.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
1.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.22
141.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
37.50
99.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.13
98.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.41
1.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.19
53.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.41
11.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
280.42
743.11
Potas (mg)
251.82
667.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
183.30
485.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
140.82
373.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.87
28.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
1.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mlekiem w proszku na herbatnikach 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mlekiem w proszku na herbatnikach

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mleko w proszku
250 g
pół opakowania
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Koszt składników
52.50