Sernik jaglany
- Herbatniki (200 g)
- Masło (60 g)
- Kasza jaglana (250 g)
- Orzechy nerkowca (100 g)
- Cukier (30 g)
- Orzeszki ziemne - solone (150 g)
- Kajmak - 1 opakowanie (460 g)
- Czekolada gorzka (50 g)
- Mleko 2% (20 ml)
Przepis na sernik jaglany krok po kroku
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Na sitko wsyp kaszę i wypłucz w zimnej, gorącej i jeszcze raz zimnej wodzie (po 15 sekund).
Kaszę dodaj do garnka wraz z orzechami oraz 820 ml wody.
Gotuj wszystko 25 minut na minimalnej mocy palnika od momentu zagotowania, często mieszaj. Kasza łatwo się przypala. Nie dodawaj wody podczas gotowania (dodatkowej).
Do rozgotowanej kaszy i orzechów dodaj cukier, szczyptę soli, sok z połowy cytryny oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
Wszystko bardzo dokładnie zblenduj na gładką masę.
Masło roztop na patelni.
Rozdrobnij herbatniki na "piasek" i wymieszaj z roztopionym masłem (może być w blenderze).
Masę z herbatników ułóż na spodzie tortownicy. Ugnieć spód, by był zbity.
Na herbatniki wyłóż 1/3 kajmaku i rozsmaruj dokładnie.
Na kajmak wlej masę z kaszy jaglanej.
Wierzch posmaruj resztą kajmaku i posyp orzeszkami ziemnymi.
Ciasto wstaw do lodówki na minimum godzinę, by się schłodziło.
Czekoladę wraz z mlekiem wlej do miseczki i rozpuść w mikrofalówce. Wymieszaj.
Polej ciasto czekoladą (zrób ładne wzorki).
Ciasto odstaw do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika jaglanego
Genialny, bardzo pyszny sernik jaglany snickers bez pieczenia! Z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i czekoladą to najlepszy pomysł na szybki deser z kaszy jaglanej. Połączenie tych składników sprawia, że ten sernik jaglany jest dobry na każdą okazję. Przepis na sernik jaglany jest naprawdę prostym przepisem, który szybko się przygotowuje. Nawiązuje on do znanego batona, który jest lubiany przez większość. Zobacz, jak zrobić sernik jaglany. Ten deser z kaszy jaglanej to dobry sposób na ciasto na zimno bez sera.
Sernik jaglany jest podobny w konsystencji do tradycyjnego sernika z sera twarogowego. Jeżeli chcesz spróbować nowego pomysłu na ciasto bez pieczenia, wypróbuj ten pyszny, prosty przepis. Najlepsze połączenie składników, czyli karmel, orzechy i czekolada – czy czegoś więcej potrzeba? Przepis na sernik jaglany nie wymaga posiadania piekarnika. Przygotuj to ciasto na imprezę albo na weekend do kawy.
Jak zrobić sernik jaglany? Przygotuj masę z kaszą jaglaną. Kaszę przepłucz w wodzie. To ważne, by pozbyć się gorzkawego smaku. Ugotuj kaszę w wodzie razem z orzechami. Podczas gotowania nie należy dodawać większej ilości wody. Kasza ma być rozgotowana. Do ugotowanej kaszy dodaj cukier, sól, wanilię i sok z cytryny. Wszystko dobrze zblenduj. Z herbatników i roztopionego masła zrób spód (zblenduj). Wyłóż na dno tortownicy i przyklep dobrze. Na spód wyłóż połowę kajmaku i na to masę z kaszą jaglaną. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Wierzch posmaruj resztą kajmaku, posyp orzechami i polej roztopioną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
Jak zrobisz sernik jaglany, zanim będziesz go kroić, odczekaj najlepiej całą noc. Będzie to najlepszy pomysł na to, by ukroić dobry, stabilny kawałek ciasta. Prosty przepis na szybki deser bez sera i bez pieczenia jest gotowy.
*Do przepisu na sernik jaglany orzeszki (w dekoracji) można posiekać albo dodać w całości. Super efekt dają, gdy są solone. Będzie mega pysznie.
Warto jeść kaszę jaglaną. Jest to doskonałe źródło minerałów, takich jak między innymi żelazo, magnez, selen i cynk. Poza tym zawiera witaminy z grupy B. Jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Jedzenie kaszy jaglanej wspiera organizm w walce z infekcjami. Sama kasza jest lekkostrawna. Nie zawiera także glutenu. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, wystarczy użyć herbatników (lub innych kruchych ciasteczek bez glutenu). Sernik z kaszy jaglanej zawiera cukier, więc nie będzie to dobra propozycja na deser dla osób, które mają problemy z prawidłową glikemią.
Alergeny w serniku jaglanym
Lista alergenów dla sernika jaglanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- kajmak
- Mleko 2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy nerkowca
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki ziemne
Wartości odżywcze sernika jaglanego
Kasza jaglana zawiera szereg witamin i minerałów, m.in. witaminy z gr. B, potas, wapń, żelazo czy cynk. Dostarcza antyoksydanty i wspiera organizm w walce z przeziębieniami.
Energia i białka
(224g)
Węglowodany
(224g)
Tłuszcze
(224g)
Witaminy
(224g)
Składniki mineralne
(224g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.