Sarmale
- Kapusta biała (800 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (600 g)
- Ryż biały - 2 woreczki (200 g)
- Cebula (100 g)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
Przepis na sarmale krok po kroku
Kapustę podziel na liście i odkrój zgrubiałe części. Pozostałe kawałki blanszuj we wrzącej wodzie przez 3 minuty.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Dodaj ryż i zalej całość szklanką gorącej wody. Dopraw ryż solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotuj, aż do wchłonięcia całej wody przez ryż.
Gotowy ryż wymieszaj z mięsem i dodaj do całości odrobinę soli, pieprzu i ziół.
Farsz nakładaj na środek liści. Następnie brzegi zwiń do środka, a resztę kapusty zroluj.
Duży garnek wyłóż skrawkami liści kapusty i dorzuć do środka koncentrat pomidorowy, a także ziele angielskie i liść laurowy. Poukładaj bardzo blisko siebie sermale. Garnek zalej wodą, by dokładnie je przykryć. Gotuj 90 minut.
Po tym czasie sermale przełóż wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 60 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat sarmali
Sarmale to rumuńska potrawa, która w Polsce znana jest jako gołąbki. To niezwykle podobne przepisy, oba bazują na kapuście, a także mięsnym farszu. W wersji rumuńskiej całość podawana jest z kwaśną śmietaną, która wspaniale dopełnia smak sarmali. W oryginalnych przepisach zwykle używa się do zawijania kapusty, jednak w wielu wykorzystuje się specjalną fermentowaną, a także kiszonych liści winogron. W Polsce nie są one łatwo dostępne, dlatego można je zastąpić białą lub włoską kapustą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sarmale w najprostszej, jednak wciąż bardzo smacznej wersji, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest pełna smaku i aromatu, a dodatkowo można ją zrobić w dość nieskomplikowany sposób. Choć ich wykonanie jest dość pracochłonne, to najwięcej czasu zabiera ich obróbka termiczna.
Przepis na domowe sarmale jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący. Cały proces można podzielić na trzy etapy. Pierwszy to przygotowanie kapusty, następnie farszu, a na samym końcu obróbka termiczna. Wspaniale smakują w wersji najpierw lekko podduszonej, a później upieczonej. Dzięki temu kapusta, która mięknie po gotowaniu, staje się chrupiąca, a wypełnienie jest pełne aromatu.
Te rumuńskie gołąbki świetnie sprawdzą się na obiad czy kolację. Będą świetnym rozwiązaniem zwłaszcza na rodzinne przyjęcia, gdyż za jednym razem można przygotować ich sporą porcję , a przy okazji są one niezwykle sycące i bardzo dobrze się prezentują. Można przygotować do nich osobno sos na bazie kapusty i przecieru, których dodaje się do duszenia i pieczenia.
Farsz do sarmale jest bardzo prosty i przypomina polską wersję. Najważniejsze, by wszystkie składniki były naprawdę świeże i dobrej jakości, to właśnie dzięki temu są takie pyszne. Są tak smaczne, że znikają z talerzy w ekspresowym tempie. To dobre wyjście na domowe, pełne smaku danie, które jest również bardzo pożywne. A do jego przygotowania potrzebna jest jedynie kapusta biała i mięso mielone, które połączone z ryżem i pysznym sosem tworzy niezwykle smaczną całość.
Alergeny w sarmalach
Lista alergenów dla sarmali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sarmale
Wartości odżywcze sarmali
To zdrowe danie, jednak ze względu na dość sporą zawartość czerwonego mięsa nie powinno się pojawiać w menu zbyt często.
Energia i białka
(296g)
Węglowodany
(296g)
Tłuszcze
(296g)
Witaminy
(296g)
Składniki mineralne
(296g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.