Przepis na sarmale krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Kapustę podziel na liście i odkrój zgrubiałe części. Pozostałe kawałki blanszuj we wrzącej wodzie przez 3 minuty.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Dodaj ryż i zalej całość szklanką gorącej wody. Dopraw ryż solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotuj, aż do wchłonięcia całej wody przez ryż.

Gotowy ryż wymieszaj z mięsem i dodaj do całości odrobinę soli, pieprzu i ziół.

Farsz nakładaj na środek liści. Następnie brzegi zwiń do środka, a resztę kapusty zroluj.

Duży garnek wyłóż skrawkami liści kapusty i dorzuć do środka koncentrat pomidorowy, a także ziele angielskie i liść laurowy. Poukładaj bardzo blisko siebie sermale. Garnek zalej wodą, by dokładnie je przykryć. Gotuj 90 minut.

Po tym czasie sermale przełóż wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 60 minut.

Sarmale podane na patelni z sosem.
sarmale
Koszt przygotowania dania
17.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
433 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Sarmale - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sarmalach

Sarmale to rumuńska potrawa, która w Polsce znana jest jako gołąbki. To niezwykle podobne przepisy, oba bazują na kapuście, a także mięsnym farszu. W wersji rumuńskiej całość podawana jest z kwaśną śmietaną, która wspaniale dopełnia smak sarmali. W oryginalnych przepisach zwykle używa się do zawijania kapusty, jednak w wielu wykorzystuje się specjalną fermentowaną, a także kiszonych liści winogron. W Polsce nie są one łatwo dostępne, dlatego można je zastąpić białą lub włoską kapustą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sarmale w najprostszej, jednak wciąż bardzo smacznej wersji, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest pełna smaku i aromatu, a dodatkowo można ją zrobić w dość nieskomplikowany sposób. Choć ich wykonanie jest dość pracochłonne, to najwięcej czasu zabiera ich obróbka termiczna.

Przepis na domowe sarmale jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący. Cały proces można podzielić na trzy etapy. Pierwszy to przygotowanie kapusty, następnie farszu, a na samym końcu obróbka termiczna. Wspaniale smakują w wersji najpierw lekko podduszonej, a później upieczonej. Dzięki temu kapusta, która mięknie po gotowaniu, staje się chrupiąca, a wypełnienie jest pełne aromatu.

Te rumuńskie gołąbki świetnie sprawdzą się na obiad czy kolację. Będą świetnym rozwiązaniem zwłaszcza na rodzinne przyjęcia, gdyż za jednym razem można przygotować ich sporą porcję , a przy okazji są one niezwykle sycące i bardzo dobrze się prezentują. Można przygotować do nich osobno sos na bazie kapusty i przecieru, których dodaje się do duszenia i pieczenia.

Farsz do sarmale jest bardzo prosty i przypomina polską wersję. Najważniejsze, by wszystkie składniki były naprawdę świeże i dobrej jakości, to właśnie dzięki temu są takie pyszne. Są tak smaczne, że znikają z talerzy w ekspresowym tempie. To dobre wyjście na domowe, pełne smaku danie, które jest również bardzo pożywne. A do jego przygotowania potrzebna jest jedynie kapusta biała i mięso mielone, które połączone z ryżem i pysznym sosem tworzy niezwykle smaczną całość.

Wartości odżywcze sarmali

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(296g)
Energia (kalorie)
146.34 kcal
433.16 kcal
Białko
7.32 g
21.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(296g)
Tłuszcz
7.38 g
21.85 g
Tłuszcze nasycone
3.37 g
9.98 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.87 g
11.44 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.20 g
9.48 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
1.96 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sarmale

Na 100g
Na porcję
(296g)
Witamina B6
0.20 mg
0.60 mg
Witamina C
18.07 mg
53.50 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.86 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.32 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Niacyna
1.85 mg
5.47 mg
Foliany
24.45 µg (mcg)
72.37 µg (mcg)
Beta karoten
59.42 µg (mcg)
175.89 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sarmale

Na 100g
Na porcję
(296g)
Sód
30.32 mg
89.76 mg
Potas
232.99 mg
689.64 mg
Wapń
26.25 mg
77.71 mg
Fosfor
86.61 mg
256.35 mg
Magnez
16.75 mg
49.58 mg
Żelazo
0.67 mg
1.99 mg
Cynk
1.00 mg
2.95 mg
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sarmali 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sarmalach

Lista alergenów dla sarmali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sarmale

Cena przygotowania sarmali

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
800 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Liczba porcji:
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na sarmale
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób