Sarmale

Opublikowano: 18.10.2021 r., 10:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sarmale podane na patelni z sosem.
Sarmale
Sarmale to przepyszne rumuńskie gołąbki, które charakteryzuje pyszny smak i niezwykły aromat. Świetnie sprawdzą się na obiad czy kolację, gdyż są niezwykle sycące.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 150 min
433 kcal
Kcal w porcji
296 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta biała (800 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (600 g)
  • Ryż biały 2 woreczki (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżki (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na sarmale krok po kroku

Kapustę podziel na liście i odkrój zgrubiałe części. Pozostałe kawałki blanszuj we wrzącej wodzie przez 3 minuty.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Dodaj ryż i zalej całość szklanką gorącej wody. Dopraw ryż solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotuj, aż do wchłonięcia całej wody przez ryż.

Gotowy ryż wymieszaj z mięsem i dodaj do całości odrobinę soli, pieprzu i ziół.

Farsz nakładaj na środek liści. Następnie brzegi zwiń do środka, a resztę kapusty zroluj.

Duży garnek wyłóż skrawkami liści kapusty i dorzuć do środka koncentrat pomidorowy, a także ziele angielskie i liść laurowy. Poukładaj bardzo blisko siebie sermale. Garnek zalej wodą, by dokładnie je przykryć. Gotuj 90 minut.

Po tym czasie sermale przełóż wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 60 minut.

Jak oceniasz przepis na sarmale
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat sarmali

Sarmale to rumuńska potrawa, która w Polsce znana jest jako gołąbki. To niezwykle podobne przepisy, oba bazują na kapuście, a także mięsnym farszu. W wersji rumuńskiej całość podawana jest z kwaśną śmietaną, która wspaniale dopełnia smak sarmali. W oryginalnych przepisach zwykle używa się do zawijania kapusty, jednak w wielu wykorzystuje się specjalną fermentowaną, a także kiszonych liści winogron. W Polsce nie są one łatwo dostępne, dlatego można je zastąpić białą lub włoską kapustą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sarmale w najprostszej, jednak wciąż bardzo smacznej wersji, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest pełna smaku i aromatu, a dodatkowo można ją zrobić w dość nieskomplikowany sposób. Choć ich wykonanie jest dość pracochłonne, to najwięcej czasu zabiera ich obróbka termiczna.

Przepis na domowe sarmale jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący. Cały proces można podzielić na trzy etapy. Pierwszy to przygotowanie kapusty, następnie farszu, a na samym końcu obróbka termiczna. Wspaniale smakują w wersji najpierw lekko podduszonej, a później upieczonej. Dzięki temu kapusta, która mięknie po gotowaniu, staje się chrupiąca, a wypełnienie jest pełne aromatu.

Te rumuńskie gołąbki świetnie sprawdzą się na obiad czy kolację. Będą świetnym rozwiązaniem zwłaszcza na rodzinne przyjęcia, gdyż za jednym razem można przygotować ich sporą porcję , a przy okazji są one niezwykle sycące i bardzo dobrze się prezentują. Można przygotować do nich osobno sos na bazie kapusty i przecieru, których dodaje się do duszenia i pieczenia.

Farsz do sarmale jest bardzo prosty i przypomina polską wersję. Najważniejsze, by wszystkie składniki były naprawdę świeże i dobrej jakości, to właśnie dzięki temu są takie pyszne. Są tak smaczne, że znikają z talerzy w ekspresowym tempie. To dobre wyjście na domowe, pełne smaku danie, które jest również bardzo pożywne. A do jego przygotowania potrzebna jest jedynie kapusta biała i mięso mielone, które połączone z ryżem i pysznym sosem tworzy niezwykle smaczną całość.

Alergeny w sarmalach

Lista alergenów dla sarmali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sarmale

Wartości odżywcze sarmali

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, jednak ze względu na dość sporą zawartość czerwonego mięsa nie powinno się pojawiać w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(296g)
Energia (kcal)
146.34
433.16
Białko (g)
7.32
21.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(296g)
Węglowodany (g)
12.93
38.27
Węglowodany przyswajalne (g)
11.48
33.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
4.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(296g)
Tłuszcz (g)
7.38
21.85
Tłuszcze nasycone (g)
3.52
10.41
Tłuszcze nienasycone (g)
3.87
11.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.20
9.48
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.96
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.34
72.04
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(296g)
Witamina A (µg (mcg))
6.14
18.18
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.70
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.07
53.50
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.68
2.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.86
Ryboflawina (mg)
0.11
0.32
Niacyna (mg)
1.85
5.47
Foliany (µg (mcg))
24.45
72.37
Beta karoten (µg (mcg))
59.42
175.89
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(296g)
Sód (mg)
30.32
89.76
Potas (mg)
232.99
689.64
Wapń (mg)
26.25
77.71
Fosfor (mg)
86.61
256.35
Magnez (mg)
16.75
49.58
Żelazo (mg)
0.67
1.99
Cynk (mg)
1.00
2.95
Miedź (mg)
0.07
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny sarmali 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sarmali

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
800 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Koszt składników
28.50