Sałatka z tuńczykiem warstwowa
- Tuńczyk w sosie własnym (130 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cebula - 1 mała sztuka (70 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Ogórki kiszone (150 g)
- Ser gouda (100 g)
- Majonez (50 g)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem warstwową krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Tuńczyka i kukurydzę odcedź.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach jarzynowych tarki.
W misce ułóż składniki w następującej kolejności: jajko, cebula, ogórek, tuńczyk, kukurydza, ser żółty i majonez.
Całość możesz udekorować świeżą posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem warstwowej
Sałatka z tuńczykiem warstwowa to idealna propozycja na przekąskę dla osób zabieganych. Przygotujesz ją w około 20 minut i nie potrzebujesz do tego dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ przepis na tą sałatkę jest bardzo prosty. Produkty, których użyjesz są tanie, dlatego warto wypróbować pomysł na tą potrawę. Przygotuj tuńczyka w puszce w sosie własnym, jajka, cebulę, kukurydzę, ogórki kiszone, ser żółty oraz majonez.
Spożywanie jajek dostarcza do organizmu cholesterolu, jednak jego szkodliwość jest już mitem. Cholesterol ten jest prekursorem witaminy D oraz hormonów płciowych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnym i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Obecność witamin z grupy B pomaga zmienić żywność w energię dla pracujących mięśni, odpowiada za prawidłową pracę wątroby, oczu, skóry, włosów. Witaminy te są niezbędne do właściwej pracy układu nerwowego. Jajka są najlepszym źródłem pełnowartościowego białka, które między innymi odpowiada za uczucie sytości po posiłku. Zawarta w nich luteina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Nie należy rezygnować ze spożywania tego produktu, ponieważ nie jest zagrożeniem dla naszego zdrowia, wręcz przeciwnie dostarczy nam wielu składników odżywczych pozytywnie wpływających na nasz organizm.
Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i wartości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Jest to również źródło witaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości, odporność i samopoczucie.
Podsumowując warstwowa sałatka z tuńczykiem przekładana jajami, serem żółtym oraz kukurydzą jest prostym przepisem na przekąskę. Powinny uważać na nią osoby stosujące dietę redukcyjną, ponieważ sałatka ta jest bardzo kaloryczna. Aby obniżyć jej kaloryczność można zastosować majonez typu light. Przekąska ta jest bezglutenowa, dlatego bez obawy może spożywać ją osoba chorująca na celiakię.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem warstwowej
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem warstwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem warstwowej
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.