Sałatka z serem feta i pomidorami
- Ser Feta (100 g)
- Pomidor (250 g)
- Cebula (100 g)
- Ogórek (180 g)
- Oliwki czarne (70 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Musztarda (15 g)
Przepis na sałatkę z serem feta i pomidorami krok po kroku
Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Wymieszaj.
Ser feta pokrusz i posyp nim całą sałatkę.
Oliwę zmieszaj z musztardą i przyprawami.
Gotowym sosem polej sałatkę.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z serem feta i kurczakiem
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z serem feta i pomidorami
Sałatka z serem feta i pomidorami to niezwykle szybka i pyszna opcja, która znana jest również jako sałatka grecka. To właśnie ten przepis jest najpopularniejszy. To sałatka jest bardzo prosta i można wykonać ją w kwadrans, a wygląda i smakuje naprawdę przepysznie. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej, prostej kuchni, a także dań diety śródziemnomorskiej, która nie bez powodu nazywana jest najzdrowszą kuchnią świata. Wszystko to ze względu na świeże warzywa i dużą ilość oliwy z oliwek, wspierającej układ krwionośny.
Przepis na sałatkę z serem feta i pomidorami jest niezwykle prosty, to doskonała opcja dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Sałatka nie wymaga obróbki termicznej, co na pewno jest dużym plusem. Wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i jest gotowa. Dlatego świetnie sprawdza się nawet na awaryjne posiłki. Wspaniale sprawdzi się nawet do lunchboxów, gdyż nie wymaga żadnej obróbki. Można ją zabierać do pracy, czy szkoły. To najlepsza i najprostsza sałatka, jaką można stworzyć w domu, w kilka chwil. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i tanie, zwłaszcza w sezonie letnim.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z serem feta i pomidorami, która będzie pyszna, a przy okazji szybka, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Sprawdzi się na grilla, ale również do obiadu, to również dobra opcja na kolację, czy lunch. Sprawdzi się jako lunch lub lekka kolacja. Z powodzeniem można ją zapakować do pudełka i wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ta sałatka to świetna okazja, by włączyć więcej warzyw do codziennej diety. Najlepiej wykorzystać do niej świeże warzywa, które wzbogacą jej smak. Ser feta wspaniale łączy się z pozostałymi składnikami. Jest delikatny, a przy tym bardzo słony. Dlatego należy pamiętać, by nie dodawać więcej soli do przygotowania sosu, gdyż jej ilość mogłaby wtedy być zbyt duża. Feta doskonale łączy się z lekko słodkawym smakiem pomidorów. Sprawdzą się zarówno te duże, jak i małe koktajlowe.
Alergeny w sałatce z serem feta i pomidorami
Lista alergenów dla sałatki z serem feta i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z serem feta i pomidorami
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(194g)
Węglowodany
(194g)
Tłuszcze
(194g)
Witaminy
(194g)
Składniki mineralne
(194g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.