Przepis na sałatkę z parówkami krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Warzywa i parówki pokrój w kostkę i wymieszaj.

Ugotowane jajka obierz ze skorupy i ostudź.

Pokrój jajka w kostkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Majonez i musztardę wymieszaj z jogurtem naturalnym.

Połacz jogurt z warzywami i jajkiem, dopraw sałatkę do smaku.

sałatka
Sałatka z parówkami
Koszt przygotowania dania
11.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
256 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
40

Sałatka z parówkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z parówkami

Sałatka z parówkami to dość nietypowe połączenie, ma ono jednak wiele zastosowań. Nie dość, że jest szybka w wykonaniu, tania to w dodatku ma prosty przepis.

Sałatka z parówkami sprawdzi się jako świetny pomysł na kolację, na lunch poza domem, ponieważ w bardzo prosty sposób przeniesiesz ją w plastikowym pudełku do pracy, szkoły czy na uczelnię. Ponadto może być ona idealnym pomysłem na kolację.

W moim przepisie główną rolę spełniają parówki, pamiętaj jednak aby wybierać te o dobrym składzie. Skąd wiedzieć czy dane parówki będą dobre? Spójrz na etykietę będzie tam tabela ze składem, im krótszy skład danego produktu tym lepiej, zwróć uwagę co jest na pierwszych pozycjach. Powinno to być mięso a nie mięso oddzielone mechanicznie, na wysokiej pozycji nie powinna znaleźć się także sól. Drugim głównym składnikiem będą jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one sytość i dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Postaw także na warzywa, idealnie będzie pasował ogórek i szczypiorek, który nada delikatnej ostrości i wyrazistości. Wszystkie warzywa i jajka po ugotowaniu kroję w kostkę i starannie mieszam. Teraz połącz jogurt naturalny z majonezem i musztardą, wymieszaj z resztą składników tak aby je wszystkie pokrył. Nie zapominaj o przyprawach, jednak tutaj idealnym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pieprz. Jeśli chcesz śmiało możesz dodać do odrobinę ugotowanego makaronu, porcja węglowodanów sprawi, że danie doda jeszcze więcej energii na dłuższy czas. Przy wyborze makaronu warto postawić na pełnoziarnisty, idealnie nada się tutaj makaron typu penne.

Sałatka gotowa, jak widzisz przepis na sałatkę z parówkami jest bardzo szybki i nie wymagający. Danie to z pewnością przypadnie do gustu nie tylko dorosłym ale także dzieciom, które zazwyczaj uwielbiają parówki.

Skoro już wiesz jak zrobić sałatkę z parówkami, koniecznie jej spróbuj.

Wartości odżywcze sałatki z parówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
116.52 kcal
256.33 kcal
Białko
8.08 g
17.78 g

Węglowodany w sałatce z parówkami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
3.66 g
8.05 g
Węglowodany przyswajalne
3.30 g
7.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
7.61 g
16.75 g
Tłuszcze nasycone
2.66 g
5.85 g
Tłuszcze nienasycone
4.95 g
10.90 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.47 g
5.43 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.48 g
5.46 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
137.45 mg
302.40 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z parówkami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
68.45 µg (mcg)
150.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.28 mg
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Witamina C
4.20 mg
9.25 mg
Witamina D
1.06 µg (mcg)
2.33 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
1.08 mg
Retinol
54.33 µg (mcg)
119.53 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.58 mg
Niacyna
0.70 mg
1.54 mg
Foliany
27.58 µg (mcg)
60.67 µg (mcg)
Beta karoten
167.79 µg (mcg)
369.13 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z parówkami

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
246.24 mg
541.73 mg
Potas
185.39 mg
407.87 mg
Wapń
92.06 mg
202.53 mg
Fosfor
139.52 mg
306.93 mg
Magnez
17.61 mg
38.73 mg
Żelazo
0.94 mg
2.08 mg
Cynk
0.92 mg
2.02 mg
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z parówkami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z parówkami

Lista alergenów dla sałatki z parówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania sałatki z parówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Parówki
80 g
3 sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 80 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Szczypiorek
40 g
1 garść
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Ogórek
100 g
1 sztuka
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Jogurt naturalny
180 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 ml
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
25.30
Jak oceniasz przepis na sałatkę z parówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób