Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i jajek krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj zieloną fasolkę i gotuj przez 3 minuty.

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Ostudź i połącz z fasolką.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałych składników.

Rzodkiewkę i cebulę pokrój w plasterki i wrzuć do miski z sałatką.

Groszek odcedź i dodaj do pozostałych składników.

W miseczce zmieszaj oliwę z koperkiem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.

Gotowym sosem polej sałatkę.

Sałatka z fasolki szparagowej i jajek podana na talerzyku.
sałatka z fasolki szparagowej i jajek
Koszt przygotowania dania
14.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
204 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Sałatka z fasolki szparagowej i jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z fasolki szparagowej i jajek

Sałatka z fasolki szparagowej i jajek to idealne rozwiązanie na typowo letni posiłek. Całość jest niezwykle lekka, a przy tym bardzo wartościowa i odżywcza.

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i jajek jest bardzo prosty, więc spokojnie sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To doskonały pomysł na pyszną i zdrową potrawę, która sprawdzi się na kolację, czy lekki lunch. Ta sałatka wspaniale sprawdzi się na każdą porę roku. Jest smaczna, a przy okazji prosta w przygotowaniu. Jej zrobienie zajmuje tylko kilka chwil. Do przygotowania wystarczy tylko garnek, miska i nóż. Składniki wspaniale się ze sobą łączą i tworzą naprawdę cudowną kompozycję smakową. Jest smaczna, aromatyczna i niezwykle szybka w przygotowaniu. To również danie niezwykle tanie, ze względu na małą ilość potrzebnych składników.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować sałatkę z fasolki szparagowej i jajek, by była pyszna, a przy tym dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest tak smaczna, ze względu na ciekawe składniki, które się w niej pojawiają. Głównym jest oczywiście jajko gotowane, które w połączeniu z fasolką i pozostałymi warzywami jest po prostu fantastyczne. Jajko można w niej podawać zarówno w formie ugotowanej na twardo, jak i w koszulce. Takie połączenia składników mają wielu fanów, dlatego z powodzeniem stanie się gwiazdą imprezowego menu. Najlepsze w tej sałatce jest to, że bazuje ona na kilku produktach, które zwykle mamy pod ręką. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Najlepsze w sałatce jest to, że bazuje ona na kilku produktach, które zwykle mamy pod ręką. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Choć może się wydawać, że jej przyrządzenie jest możliwe tylko latem, kiedy kupić można świeżą fasolkę, nie jest to prawdą. W tym daniu wspaniale sprawdzi się fasolka konserwowa lub mrożona, które są dostępne cały rok.

Wartości odżywcze sałatki z fasolki szparagowej i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kalorie)
110.71 kcal
204.82 kcal
Białko
3.76 g
6.96 g

Węglowodany w sałatce z fasolki szparagowej i jajek

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany
8.04 g
14.88 g
Węglowodany przyswajalne
6.44 g
11.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.60 g
2.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz
7.30 g
13.51 g
Tłuszcze nasycone
1.69 g
3.12 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.57 g
10.31 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.59 g
8.50 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
1.81 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
72.42 mg
133.99 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z fasolki szparagowej i jajek

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A
38.54 µg (mcg)
71.30 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
10.67 mg
19.74 mg
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
1.07 mg
1.98 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
31.15 µg (mcg)
57.63 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.48 mg
0.89 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
20.88 µg (mcg)
38.64 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
92.51 µg (mcg)
171.14 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z fasolki szparagowej i jajek

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód
64.31 mg
118.98 mg
Potas
214.16 mg
396.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
28.98 mg
53.62 mg
Fosfor
67.58 mg
125.01 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
15.89 mg
29.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
1.67 mg
Cynk
0.47 mg
0.86 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z fasolki szparagowej i jajek 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z fasolki szparagowej i jajek

Lista alergenów dla sałatki z fasolki szparagowej i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z fasolki szparagowej i jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa mrożona
250 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Rzodkiewka
115 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 115 g
Groszek konserwowy
70 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 70 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób