Sałatka z fasolki szparagowej i jajek

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z fasolki i jajek
Sałatka z fasolki szparagowej i jajek
Sałatka z fasolki szparagowej i jajek to idealne rozwiązanie na typowo letni posiłek. Całość jest niezwykle lekka, a przy tym bardzo wartościowa i odżywcza.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
204 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Fasolka szparagowa mrożona (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Rzodkiewka (115 g)
  • Groszek konserwowy (70 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Musztarda (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i jajek krok po kroku

Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj zieloną fasolkę i gotuj przez 3 minuty.

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Ostudź i połącz z fasolką.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałych składników.

Rzodkiewkę i cebulę pokrój w plasterki i wrzuć do miski z sałatką.

Groszek odcedź i dodaj do pozostałych składników.

W miseczce zmieszaj oliwę z koperkiem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.

Gotowym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki z fasolki szparagowej i jajek

Sałatka z fasolki szparagowej i jajek to idealne rozwiązanie na typowo letni posiłek. Całość jest niezwykle lekka, a przy tym bardzo wartościowa i odżywcza.

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i jajek jest bardzo prosty, więc spokojnie sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To doskonały pomysł na pyszną i zdrową potrawę, która sprawdzi się na kolację, czy lekki lunch. Ta sałatka wspaniale sprawdzi się na każdą porę roku. Jest smaczna, a przy okazji prosta w przygotowaniu. Jej zrobienie zajmuje tylko kilka chwil. Do przygotowania wystarczy tylko garnek, miska i nóż. Składniki wspaniale się ze sobą łączą i tworzą naprawdę cudowną kompozycję smakową. Jest smaczna, aromatyczna i niezwykle szybka w przygotowaniu. To również danie niezwykle tanie, ze względu na małą ilość potrzebnych składników.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować sałatkę z fasolki szparagowej i jajek, by była pyszna, a przy tym dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest tak smaczna, ze względu na ciekawe składniki, które się w niej pojawiają. Głównym jest oczywiście jajko gotowane, które w połączeniu z fasolką i pozostałymi warzywami jest po prostu fantastyczne. Jajko można w niej podawać zarówno w formie ugotowanej na twardo, jak i w koszulce. Takie połączenia składników mają wielu fanów, dlatego z powodzeniem stanie się gwiazdą imprezowego menu. Najlepsze w tej sałatce jest to, że bazuje ona na kilku produktach, które zwykle mamy pod ręką. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Najlepsze w sałatce jest to, że bazuje ona na kilku produktach, które zwykle mamy pod ręką. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Choć może się wydawać, że jej przyrządzenie jest możliwe tylko latem, kiedy kupić można świeżą fasolkę, nie jest to prawdą. W tym daniu wspaniale sprawdzi się fasolka konserwowa lub mrożona, które są dostępne cały rok.

Alergeny w sałatce z fasolki szparagowej i jajek

Lista alergenów dla sałatki z fasolki szparagowej i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z fasolki szparagowej i jajek

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
110.71
204.82
Białko (g)
3.76
6.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
8.04
14.88
Węglowodany przyswajalne (g)
6.44
11.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
2.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
7.30
13.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.73
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
5.57
10.31
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.59
8.50
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
1.81
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.42
133.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
38.54
71.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.67
19.74
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.07
1.98
Brak danych dla: cebula czerwona, groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.15
57.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.48
0.89
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.88
38.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
92.51
171.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
64.31
118.98
Potas (mg)
214.16
396.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.98
53.62
Fosfor (mg)
67.58
125.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.89
29.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
1.67
Cynk (mg)
0.47
0.86
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z fasolki szparagowej i jajek 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z fasolki szparagowej i jajek

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa mrożona
250 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.06
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Rzodkiewka
115 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 115 g
Groszek konserwowy
70 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 70 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Koszt składników
42.00