Sałatka z fasolki szparagowej i jajek
- Fasolka szparagowa mrożona (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cebula czerwona (100 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Rzodkiewka (115 g)
- Groszek konserwowy (70 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Musztarda (15 g)
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i jajek krok po kroku
Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj zieloną fasolkę i gotuj przez 3 minuty.
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Ostudź i połącz z fasolką.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałych składników.
Rzodkiewkę i cebulę pokrój w plasterki i wrzuć do miski z sałatką.
Groszek odcedź i dodaj do pozostałych składników.
W miseczce zmieszaj oliwę z koperkiem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
Gotowym sosem polej sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z fasolki szparagowej i jajek
Sałatka z fasolki szparagowej i jajek to idealne rozwiązanie na typowo letni posiłek. Całość jest niezwykle lekka, a przy tym bardzo wartościowa i odżywcza.
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i jajek jest bardzo prosty, więc spokojnie sprawdzi się również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To doskonały pomysł na pyszną i zdrową potrawę, która sprawdzi się na kolację, czy lekki lunch. Ta sałatka wspaniale sprawdzi się na każdą porę roku. Jest smaczna, a przy okazji prosta w przygotowaniu. Jej zrobienie zajmuje tylko kilka chwil. Do przygotowania wystarczy tylko garnek, miska i nóż. Składniki wspaniale się ze sobą łączą i tworzą naprawdę cudowną kompozycję smakową. Jest smaczna, aromatyczna i niezwykle szybka w przygotowaniu. To również danie niezwykle tanie, ze względu na małą ilość potrzebnych składników.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować sałatkę z fasolki szparagowej i jajek, by była pyszna, a przy tym dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest tak smaczna, ze względu na ciekawe składniki, które się w niej pojawiają. Głównym jest oczywiście jajko gotowane, które w połączeniu z fasolką i pozostałymi warzywami jest po prostu fantastyczne. Jajko można w niej podawać zarówno w formie ugotowanej na twardo, jak i w koszulce. Takie połączenia składników mają wielu fanów, dlatego z powodzeniem stanie się gwiazdą imprezowego menu. Najlepsze w tej sałatce jest to, że bazuje ona na kilku produktach, które zwykle mamy pod ręką. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Najlepsze w sałatce jest to, że bazuje ona na kilku produktach, które zwykle mamy pod ręką. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Choć może się wydawać, że jej przyrządzenie jest możliwe tylko latem, kiedy kupić można świeżą fasolkę, nie jest to prawdą. W tym daniu wspaniale sprawdzi się fasolka konserwowa lub mrożona, które są dostępne cały rok.
Alergeny w sałatce z fasolki szparagowej i jajek
Lista alergenów dla sałatki z fasolki szparagowej i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z fasolki szparagowej i jajek
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.