Sałatka z cykorii

Opublikowano: 15.04.2021 r., 15:02 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cykoriowa sałatka z jabłkiem serrem
Sałatka z cykorii
Sałatka z cykorii jest coraz częściej spotykana. Wyróżnia się wachlarzem smaków: od gorzkich po słodkie. Sprawdź, jak zrobić przepyszną sałatkę z cykorii!
Przygotowanie 35 min
356 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Cykoria - 1 sztuka (90 g)
  • Jabłko - 2 sztuki (320 g)
  • Orzechy włoskie - 2 garście (60 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (12 ml)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Ser pleśniowy niebieski (100 g)
  • Miód - 1 łyżeczka (12 g)
  • Cykoria czerwona - 1 sztuka (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
salaterka

Przepis na sałatkę z cykorii krok po kroku

Z cykorii pozbądź się wierzchnich liści. Opłucz, osusz i wytnij głąby. Pozostałą część porozrywaj na mniejsze kawałki.

Jabłko opłucz, obierz i przekrój. Wykrój gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w kostkę.

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.

Ser pleśniowy pokrój w kostkę.

Do miseczki wlej sok z cytryny i dodaj sól oraz pieprz. Następnie dodaj 1 łyżeczkę miodu. Wymieszaj i dodaj oliwę z oliwek.

Wszystkie składniki wymieszaj w salaterce i polej sosem winegret.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z cykorii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z cykorii

Sałatka z cykorii wyróżnia się tym, że idealnie pobudza nasze kubki smakowe. Sama cykoria jest dość gorzka w smaku, ale reszta składników ma za zadanie przełamać tę goryczkę. Sałatka z cykorią nadaje się jako dodatek do obiadu, ale można ją też zjeść jako odrębny posiłek. Sprawdzi się jako przekąska w pracy lub szybka kolacja, ale też jako przystawka w czasie imprezy. Możesz być pewien, że ta pyszna surówka z cykorii na pewno zaskoczy i bardzo zaintryguje twoich gości, dlatego lepiej zachowaj ten przepis, bo jeszcze może ci się przydać.

Jak zrobić sałatkę z cykorii? Opcje są tak naprawdę dwie. Możesz wszystkie składniki odpowiednio porozrywać, pokruszyć lub pokroić, a potem wymieszać razem z sosem. Jednak sałatka z cykorią może być też przygotowana w inny sposób. Ciekawe będzie się prezentować w samych liściach cykorii. Możesz w nich umieścić ser pleśniowy, kawałki kurczaka albo wędzonego łososia oraz cząstki mandarynek lub jabłka.

Ten przepis możesz zmodyfikować według własnych preferencji smakowych. Ser pleśniowy nadaje słoności i ostrości, ale jeśli go nie lubisz, możesz zdecydować się na lubiony ser żółty. Cykoria będzie się też dobrze komponować z pomarańczami, rodzynkami i grzaneczkami oraz sosem jogurtowo-cytrynowym. Tę sałatkę możesz też zrobić ze śmietaną.

Cykorię można połączyć również z kiszonymi ogórkami i pomarańczą. W takim przypadku dobrym dodatkiem będzie też czosnek. Jeżeli dodajesz jabłka, to pamiętaj o tym, aby skropić je sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Zamiast jabłek możesz dodać też gruszkę. Możesz pokusić się na dodanie do sałatki sosu jogurtowo-majonezowego lub jogurtowo-musztardowego.

Przepis na sałatkę z cykorii jest bardzo prosty. Głównie chodzi o to, aby przełamywać smaki. Cykoria zapewnia goryczkę, więc warto dodać coś słodkiego, ale też coś słonego. Jednak wszystko zależy od tego, jakie kompozycje smaków cię nie odstraszają. Niektórzy po prostu nie mają ochoty na połączenie owoców z musztardą czy majonezem. Jeśli jednak lubisz próbować nowe smaki i być zaskakiwanym, ta sałatka jest dla ciebie.

Alergeny w sałatce z cykorii

Lista alergenów dla sałatki z cykorii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski

Wartości odżywcze sałatki z cykorii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
178.36
356.73
Białko (g)
4.84
9.68
Fenyloalanina (mg)
0.23
0.45
Brak danych dla: sok z cytryny, miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.26
20.52
Węglowodany przyswajalne (g)
7.60
15.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.66
5.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.85
27.69
Tłuszcze nasycone (g)
4.38
8.77
Tłuszcze nienasycone (g)
9.46
18.93
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser pleśniowy niebieski.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.50
21.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
101.26
202.52
Witamina B6 (mg)
0.12
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.34
Witamina E (mg)
1.31
2.63
Retinol (µg (mcg))
26.89
53.78
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Niacyna (mg)
0.41
0.81
Foliany (µg (mcg))
42.72
85.45
Beta karoten (µg (mcg))
887.30
1774.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
173.64
347.28
Potas (mg)
226.26
452.52
Wapń (mg)
110.33
220.66
Fosfor (mg)
99.81
199.62
Magnez (mg)
26.44
52.87
Żelazo (mg)
0.61
1.21
Cynk (mg)
0.76
1.52
Miedź (mg)
0.23
0.46
Mangan (mg)
0.41
0.83
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z cykorii 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z cykorii

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cykoria
90 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 90 g
Jabłko
320 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.89
Za 320 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Sok z cytryny
12 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser pleśniowy niebieski
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Miód
12 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Cykoria czerwona
90 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 90 g
Koszt składników
63.00