Sałatka brokułowa warstwowa
- Brokuły (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Kukurydza konserwowa (400 g)
- Szynka kanapkowa (250 g)
- Nasiona słonecznika (100 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (100 ml)
- Majonez (40 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na sałatkę brokułową warstwową krok po kroku
Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki.
W garnku zagotuj wodę i ugotuj w niej brokuła al dente. Następnie zahartuj go zimną wodą.
W drugim garnku ugotuj jajka na twardo i pozostaw je do wystudzenia.
Wystudzone jajka obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Na dobrze rozgrzanej patelni upraż nasiona słonecznika, mieszając od czasu do czasu.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Szynkę pokrój w kostkę.
Do miseczki przelej jogurt, dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.
Na dnie salaterki ułóż brokuła, następnie warstwę jajek, paprykę, połowę sosu czosnkowego, kukurydzę, plastry szynki oraz pozostały sos czosnkowy.
Wierzch sałatki posyp uprażonymi nasionami słonecznika.
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Brokuły z piekarnika
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka z brokułem i boczkiem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatki z brokułami
Więcej informacji na temat sałatki brokułowej warstwowej
Sałatka brokułowa warstwowa to doskonała propozycja na kolację. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się również jako posiłek zabrany do pracy. Sprawdzony przepis na warstwową sałatkę brokułową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sałatki potrzebne będą następujące składniki: brokuł, jajka, papryka czerwona, kukurydza konserwowa, szynka kanapkowa, nasiona słonecznika, jogurt grecki, majonez, czosnek, sól oraz pieprz.
A jak zrobić sałatkę z brokułem i jajkiem gotowanym? Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę i ugotuj w niej brokuła al dente. Następnie zahartuj go zimną wodą. W drugim garnku ugotuj jajka na twardo i pozostaw je do wystudzenia. Wystudzone jajka obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. W miseczce wymieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Na dnie salaterki ułóż brokuła, następnie warstwę jajek, paprykę, połowę sosu czosnkowego, kukurydzę, plastry szynki oraz pozostały sos czosnkowy. Wierzch sałatki posyp uprażonymi nasionami słonecznika.
Brokuł to warzywo bogate w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę A, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Znajdziemy w nim sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem - związki te zmniejszają produkcję wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B.
Podsumowując: smaczna sałatka brokułowa świetnie sprawdzi się jako posiłek do pracy lub danie kolacyjne. Sałatka warstwowa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępny są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w sałatce brokułowej warstwowej
Lista alergenów dla sałatki brokułowej warstwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki brokułowej warstwowej
Sałatka brokułowa warstwowa to doskonała propozycja na pożywny posiłek. Brokuł wykorzystany do przygotowania sałatki to doskonałe źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.