Przepis na rostbef wołowy krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Mięso pokrój w plastry, natrzyj musztardą, pieprzem oraz czosnkiem. Włóż je do miski i wstaw w chłodne miejsce na godzinę (nie do lodówki).

Suszone grzyby zalej wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie grzyby przecedź z wody.

Na patelni roztop masło, dodaj grzyby oraz śmietanę. Składniki wymieszaj i duś przez chwilę (z sosu powinien odparować nadmiar wody).

Na drugiej patelni rozgrzej olej i smaż na nim wcześniej przygotowane mięso (z każdej strony po 3-4 minuty, mięso powinno mieć temperaturę pokojową).

Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Następnie dodaj ją do sosu i dokładnie wymieszaj.

Upieczone mięso podawaj polane sosem z prawdziwków z ulubionymi dodatkami.

Rostbef wołowy w sosie grzybowym podany na ciemnym talerzu.
Rostbef wołowy
Koszt przygotowania dania
30.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
457 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
29

Rostbef wołowy - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rostbefie wołowym

Rostbef wołowy w sosie grzybowym do dokonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Soczysty rostbef w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw lub przetworów. Sprawdzony przepis na rostbef wołowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: rostbef wołowy, musztarda francuska, czosnek, śmietana 18%, natka pietruszki, masło, olej rzepakowy, prawdziwki suszone oraz przyprawy (sól i pieprz).

Jak zrobić rostbef wołowy? Mięso pokrój w plastry, natrzyj musztardą, pieprzem oraz czosnkiem. Włóż je do miski i wstaw w chłodne miejsce na godzinę (nie do lodówki). Suszone grzyby zalej wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie grzyby przecedź z wody. Na patelni roztop masło, dodaj grzyby oraz śmietanę. Składniki wymieszaj i duś przez chwilę (z sosu powinien odparować nadmiar wody). Na drugiej patelni rozgrzej olej i smaż na nim wcześniej przygotowane mięso (z każdej strony po 3-4 minuty, mięso powinno mieć temperaturę pokojową). Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Następnie dodaj ją do sosu i dokładnie wymieszaj. Upieczone mięso podawaj polane sosem z prawdziwków z ulubionymi dodatkami.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym. Bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych.

Podsumowując wiesz już jak przyrządzić rostbef wołowy z dodatkiem sosu na bazie prawdziwków. Pyszny rostbef doskonale sprawdzi się jako mięsny dodatek do obiadu. Najlepszy rostbef wołowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podany na ciepło.

Wartości odżywcze rostbefu wołowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
169.27 kcal
457.03 kcal
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Białko
14.70 g
39.69 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Węglowodany w rostbefie wołowym

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
1.13 g
3.06 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
0.92 g
2.49 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.21 g
0.57 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
11.51 g
31.07 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.57 g
15.03 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.94 g
16.04 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.75 g
12.84 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.19 g
3.20 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol
66.73 mg
180.17 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rostbef wołowy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
40.14 µg (mcg)
108.37 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.39 mg
1.05 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.96 µg (mcg)
2.59 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.50 mg
14.84 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina E
0.27 mg
0.72 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
24.04 µg (mcg)
64.90 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.71 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.54 mg
17.65 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.79 µg (mcg)
45.33 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
192.54 µg (mcg)
519.87 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rostbef wołowy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
61.07 mg
164.90 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Potas
297.11 mg
802.20 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Wapń
22.51 mg
60.77 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Fosfor
169.44 mg
457.50 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.16 mg
57.13 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
2.33 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cynk
2.00 mg
5.39 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.30 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rostbefu wołowego 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rostbefie wołowym

Lista alergenów dla rostbefu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

W przepisie na rostbef wołowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • musztarda francuska
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania rostbefu wołowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rostbef wołowy
600 g
40.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 600 g
Musztarda francuska
30 g
2 łyżki
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Prawdziwki
50 g
suszone
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na rostbef wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób