Przepis na gulasz z indyka krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, drewniana łyżka

Filet z indyka opłucz, osusz i pokrój w grubszą kostkę. Następnie obsyp mięso solą i pieprzem.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchewki obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub talarki.

Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich części niejadalne. Następnie pokrój paprykę w kostkę lub słupki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj pokrojone mięso z indyka i obsmaż je z każdej strony (ok. 5-10 min). Mięso przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskie i 4 ziarenka pieprzu.

Gotuj na małym ogniu, podczas gdy będziesz przygotowywać resztę składników (ok. 15 min).

Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i przesmażają ją ok. 3-4 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i po 1 min dorzuć marchewkę oraz paprykę. Całość przysmażaj ok. 10 min.

Następnie całą zawartość patelni przerzuć do garnka z bulionem i indykiem. Dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/3 łyżeczki chili, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę oregano oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 45 min.

2 łyżki mąki wymieszaj 1/3 szklanki zimnej wody. Mąkę zahartuj gulaszem, a potem wlej do garnka. Po zagotowaniu gulasz jest gotowy do podania.

Gulasz z indyka znajduje się w pomarańczowo-zielonej misce. Obok miski leżą papryczki chili, bułka oraz łyżka.
Gulasz z indyka
Koszt przygotowania dania
40.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
260 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
37

Gulasz z indyka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z indyka

Gulasz z indyka to danie, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Dzieci zwykle chętnie sięgają właśnie po gulasz z tym mięsem, a nie z wołowiną. Jest to proste danie, ale jednocześnie też bardzo pożywne.

Jak zrobić gulasz z indyka? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania sobie wszystkich składników. Następnie należy obsmażyć mięso na patelni, a potem przełożyć je do garnka i zalać bulionem. Gdy indyk będzie się gotować, na patelni po mięsie należy przygotować cebulę z marchewką i papryką. Gulasz może być zrobiony z piersi indyka, ale równie dobrze może to być mięso gulaszowe z indyka.

Przekładając warzywa do garnka trzeba pamiętać o tym, aby zebrać wszystkie smaki i aromaty z patelni, które powstały w czasie smażenia. Żeby to zrobić, wystarczy wlać na patelnię nieco bulionu, zebrać z brzegów wszelkie pozostałości i całość wlać z powrotem do garnka. Aby zagęścić powstały sos do gulaszu z indyka, należy dodać mąkę. Jeżeli gulasz będzie odpowiednio gęsty, nie musisz już tego robić.

Przepis na gulasz z indyka jest prosty. Do tego możesz go dowolnie zmodyfikować, aby potrawa lepiej wpasowywała się w twoje gusta smakowe. Możesz dodać czosnek granulowany, tymianek lub inne ulubione zioła i przyprawy. Gulasz z indyka bardzo dobrze smakuje z ziemniakami z wody lub pieczonymi frytkami.

Jest to danie nie tylko z mięsem, ale też z warzywami. Poza papryką, cebulą i marchewką, do gulaszu z indyka można dodać cukinię oraz groszek. Do tej potrawy pasują także pieczarki. Odpowiednim dodatkiem będzie przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki). Pamiętaj, aby pomidory dodawać na koniec, ponieważ one zakwaszają potrawę. Jeśli dodasz je wcześniej, mięso i warzywa będą musiały się dłużej gotować.

Gulasz z indyka to dobry pomysł na syczący obiad dla całej rodziny. Ten gulasz nie jest tak czasochłonny jak ten z mięsem wołowym, a jest równie pyszny. Jeżeli jednak chcesz podać tę potrawę swoim dzieciom, to zrezygnuj z dodania ostrych przypraw.

Wartości odżywcze gulaszu z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
Białko
7.13 g
28.52 g

Węglowodany w gulaszu z indyka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
4.08 g
16.31 g
Węglowodany przyswajalne
3.31 g
13.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.77 g
3.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
2.44 g
9.75 g
Tłuszcze nasycone
0.24 g
0.96 g
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.57 g
6.27 g
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.23 g
4.94 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
2.63 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
15.03 mg
60.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z indyka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
85.28 µg (mcg)
341.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.31 mg
1.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
1.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
26.68 mg
106.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
1.35 µg (mcg)
5.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.23 mg
12.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.93 µg (mcg)
63.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
846.35 µg (mcg)
3385.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z indyka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
151.31 mg
605.23 mg
Potas
159.01 mg
636.05 mg
Wapń
11.23 mg
44.93 mg
Fosfor
64.49 mg
257.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.40 mg
49.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.44 mg
1.77 mg
Cynk
0.44 mg
1.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z indyka 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z indyka

Lista alergenów dla gulaszu z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania gulaszu z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Papryka czerwona
440 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.92
Za 440 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Czosnek
20 g
4 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
81.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób