Gulasz z indyka

Opublikowano: 14.05.2021 r., 21:45 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z indyka znajduje się w pomarańczowo-zielonej misce. Obok miski leżą papryczki chili, bułka oraz łyżka.
Gulasz z indyka
Gulasz z indyka jest prosty do przygotowania, a do tego bardzo smaczny. Można go zrobić w wersji ostrej lub łagodniej. Sprawdź, jak wygląda przepis na gulasz z indyka!
Przygotowanie 55 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
260 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (600 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (440 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Marchewka 2 średnie marchewki (140 g)
  • Czosnek 4 ząbki czosnku (20 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (36 ml)
  • Bulion drobiowy (750 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylia, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, drewniana łyżka

Przepis na gulasz z indyka krok po kroku

Filet z indyka opłucz, osusz i pokrój w grubszą kostkę. Następnie obsyp mięso solą i pieprzem.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchewki obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub talarki.

Papryki opłucz, osusz i wytnij z nich części niejadalne. Następnie pokrój paprykę w kostkę lub słupki.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj pokrojone mięso z indyka i obsmaż je z każdej strony (ok. 5-10 min). Mięso przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskie i 4 ziarenka pieprzu.

Gotuj na małym ogniu, podczas gdy będziesz przygotowywać resztę składników (ok. 15 min).

Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i przesmażają ją ok. 3-4 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i po 1 min dorzuć marchewkę oraz paprykę. Całość przysmażaj ok. 10 min.

Następnie całą zawartość patelni przerzuć do garnka z bulionem i indykiem. Dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/3 łyżeczki chili, 1 łyżeczkę bazylii, 1 łyżeczkę oregano oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 45 min.

2 łyżki mąki wymieszaj 1/3 szklanki zimnej wody. Mąkę zahartuj gulaszem, a potem wlej do garnka. Po zagotowaniu gulasz jest gotowy do podania.

Jak oceniasz przepis na gulasz z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z indyka

Gulasz z indyka to danie, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Dzieci zwykle chętnie sięgają właśnie po gulasz z tym mięsem, a nie z wołowiną. Jest to proste danie, ale jednocześnie też bardzo pożywne.

Jak zrobić gulasz z indyka? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania sobie wszystkich składników. Następnie należy obsmażyć mięso na patelni, a potem przełożyć je do garnka i zalać bulionem. Gdy indyk będzie się gotować, na patelni po mięsie należy przygotować cebulę z marchewką i papryką. Gulasz może być zrobiony z piersi indyka, ale równie dobrze może to być mięso gulaszowe z indyka.

Przekładając warzywa do garnka trzeba pamiętać o tym, aby zebrać wszystkie smaki i aromaty z patelni, które powstały w czasie smażenia. Żeby to zrobić, wystarczy wlać na patelnię nieco bulionu, zebrać z brzegów wszelkie pozostałości i całość wlać z powrotem do garnka. Aby zagęścić powstały sos do gulaszu z indyka, należy dodać mąkę. Jeżeli gulasz będzie odpowiednio gęsty, nie musisz już tego robić.

Przepis na gulasz z indyka jest prosty. Do tego możesz go dowolnie zmodyfikować, aby potrawa lepiej wpasowywała się w twoje gusta smakowe. Możesz dodać czosnek granulowany, tymianek lub inne ulubione zioła i przyprawy. Gulasz z indyka bardzo dobrze smakuje z ziemniakami z wody lub pieczonymi frytkami.

Jest to danie nie tylko z mięsem, ale też z warzywami. Poza papryką, cebulą i marchewką, do gulaszu z indyka można dodać cukinię oraz groszek. Do tej potrawy pasują także pieczarki. Odpowiednim dodatkiem będzie przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki). Pamiętaj, aby pomidory dodawać na koniec, ponieważ one zakwaszają potrawę. Jeśli dodasz je wcześniej, mięso i warzywa będą musiały się dłużej gotować.

Gulasz z indyka to dobry pomysł na syczący obiad dla całej rodziny. Ten gulasz nie jest tak czasochłonny jak ten z mięsem wołowym, a jest równie pyszny. Jeżeli jednak chcesz podać tę potrawę swoim dzieciom, to zrezygnuj z dodania ostrych przypraw.

Alergeny w gulaszu z indyka

Lista alergenów dla gulaszu z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze gulaszu z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
65.14
260.56
Białko (g)
7.13
28.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.08
16.31
Węglowodany przyswajalne (g)
3.31
13.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
3.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.44
9.75
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
3.48
Tłuszcze nienasycone (g)
1.57
6.27
Brak danych dla: mięso z piersi indyka bez skóry.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.23
4.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
2.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.03
60.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
85.28
341.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.68
106.71
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.35
5.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.23
12.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.93
63.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
846.35
3385.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
151.31
605.23
Potas (mg)
159.01
636.05
Wapń (mg)
11.23
44.93
Fosfor (mg)
64.49
257.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.40
49.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
1.77
Cynk (mg)
0.44
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z indyka 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z indyka

Koszt składników
81.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Papryka czerwona
440 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.92
Za 440 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Czosnek
20 g
4 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
81.50