Rostbef wołowy

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rostbef wołowy w sosie grzybowym
Rostbef wołowy
Rostbef wołowy w sosie grzybowym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na soczyste mięso.
Przygotowanie 40 min
463 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Rostbef wołowy (600 g)
  • Musztarda francuska - 2 łyżki (30 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Masło (20 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Prawdziwki - suszone (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na rostbef wołowy krok po kroku

Mięso pokrój w plastry, natrzyj musztardą, pieprzem oraz czosnkiem. Włóż je do miski i wstaw w chłodne miejsce na godzinę (nie do lodówki).

Suszone grzyby zalej wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie grzyby przecedź z wody.

Na patelni roztop masło, dodaj grzyby oraz śmietanę. Składniki wymieszaj i duś przez chwilę (z sosu powinien odparować nadmiar wody).

Na drugiej patelni rozgrzej olej i smaż na nim wcześniej przygotowane mięso (z każdej strony po 3-4 minuty, mięso powinno mieć temperaturę pokojową).

Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Następnie dodaj ją do sosu i dokładnie wymieszaj.

Upieczone mięso podawaj polane sosem z prawdziwków z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na rostbef wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat rostbefu wołowego

Rostbef wołowy w sosie grzybowym do dokonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Soczysty rostbef w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw lub przetworów. Sprawdzony przepis na rostbef wołowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: rostbef wołowy, musztarda francuska, czosnek, śmietana 18%, natka pietruszki, masło, olej rzepakowy, prawdziwki suszone oraz przyprawy (sól i pieprz).

Jak zrobić rostbef wołowy? Mięso pokrój w plastry, natrzyj musztardą, pieprzem oraz czosnkiem. Włóż je do miski i wstaw w chłodne miejsce na godzinę (nie do lodówki). Suszone grzyby zalej wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie grzyby przecedź z wody. Na patelni roztop masło, dodaj grzyby oraz śmietanę. Składniki wymieszaj i duś przez chwilę (z sosu powinien odparować nadmiar wody). Na drugiej patelni rozgrzej olej i smaż na nim wcześniej przygotowane mięso (z każdej strony po 3-4 minuty, mięso powinno mieć temperaturę pokojową). Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Następnie dodaj ją do sosu i dokładnie wymieszaj. Upieczone mięso podawaj polane sosem z prawdziwków z ulubionymi dodatkami.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym. Bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych.

Podsumowując wiesz już jak przyrządzić rostbef wołowy z dodatkiem sosu na bazie prawdziwków. Pyszny rostbef doskonale sprawdzi się jako mięsny dodatek do obiadu. Najlepszy rostbef wołowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podany na ciepło.

Alergeny w rostbefie wołowym

Lista alergenów dla rostbefu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Wartości odżywcze rostbefu wołowego

na 100g gotowej potrawy

Rostbef wołowy w sosie grzybowym to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie świetnie smakuje z ziemniakami oraz surówkami ze świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
171.53
463.13
Białko (g)
14.86
40.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
1.33
3.59
Węglowodany przyswajalne (g)
0.96
2.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
1.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
11.63
31.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.69
15.37
Tłuszcze nienasycone (g)
5.94
16.04
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.75
12.84
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
3.20
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.73
180.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
40.28
108.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.96
2.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.51
14.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina E (mg)
0.28
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.04
64.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.56
17.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.05
46.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
193.69
522.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
101.81
274.90
Potas (mg)
302.67
817.20
Wapń (mg)
24.84
67.07
Fosfor (mg)
173.44
468.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.94
61.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
2.49
Cynk (mg)
2.02
5.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rostbefu wołowego 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rostbefu wołowego

Koszt składników
86.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rostbef wołowy
600 g
40.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 600 g
Musztarda francuska
30 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Prawdziwki
50 g
suszone
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
86.20