Rostbef wołowy
- Rostbef wołowy (600 g)
- Musztarda francuska - 2 łyżki (30 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Masło (20 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Prawdziwki - suszone (50 g)
Przepis na rostbef wołowy krok po kroku
Mięso pokrój w plastry, natrzyj musztardą, pieprzem oraz czosnkiem. Włóż je do miski i wstaw w chłodne miejsce na godzinę (nie do lodówki).
Suszone grzyby zalej wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie grzyby przecedź z wody.
Na patelni roztop masło, dodaj grzyby oraz śmietanę. Składniki wymieszaj i duś przez chwilę (z sosu powinien odparować nadmiar wody).
Na drugiej patelni rozgrzej olej i smaż na nim wcześniej przygotowane mięso (z każdej strony po 3-4 minuty, mięso powinno mieć temperaturę pokojową).
Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Następnie dodaj ją do sosu i dokładnie wymieszaj.
Upieczone mięso podawaj polane sosem z prawdziwków z ulubionymi dodatkami.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Gulasz z indyka
-
Pieczeń rzymska
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Żurek
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat rostbefu wołowego
Rostbef wołowy w sosie grzybowym do dokonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Soczysty rostbef w sosie doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw lub przetworów. Sprawdzony przepis na rostbef wołowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: rostbef wołowy, musztarda francuska, czosnek, śmietana 18%, natka pietruszki, masło, olej rzepakowy, prawdziwki suszone oraz przyprawy (sól i pieprz).
Jak zrobić rostbef wołowy? Mięso pokrój w plastry, natrzyj musztardą, pieprzem oraz czosnkiem. Włóż je do miski i wstaw w chłodne miejsce na godzinę (nie do lodówki). Suszone grzyby zalej wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie grzyby przecedź z wody. Na patelni roztop masło, dodaj grzyby oraz śmietanę. Składniki wymieszaj i duś przez chwilę (z sosu powinien odparować nadmiar wody). Na drugiej patelni rozgrzej olej i smaż na nim wcześniej przygotowane mięso (z każdej strony po 3-4 minuty, mięso powinno mieć temperaturę pokojową). Podsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Następnie dodaj ją do sosu i dokładnie wymieszaj. Upieczone mięso podawaj polane sosem z prawdziwków z ulubionymi dodatkami.
Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym. Bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm spożywanych przez nas składników odżywczych.
Podsumowując wiesz już jak przyrządzić rostbef wołowy z dodatkiem sosu na bazie prawdziwków. Pyszny rostbef doskonale sprawdzi się jako mięsny dodatek do obiadu. Najlepszy rostbef wołowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podany na ciepło.
Alergeny w rostbefie wołowym
Lista alergenów dla rostbefu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda francuska
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
Wartości odżywcze rostbefu wołowego
Rostbef wołowy w sosie grzybowym to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie świetnie smakuje z ziemniakami oraz surówkami ze świeżych warzyw.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.