Rolada z indyka
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Ser mozzarella light (120 g)
- Suszone pomidory (50 g)
- Pesto zielone (50 g)
- Boczek wędzony bez kości - plastry (100 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na roladę z indyka krok po kroku
Mięso z piersi indyka pokrój na trzy plastry i rozbij je. Następnie mięso dopraw solą.
Każdy plaster mięsa posmaruj pesto.
Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokój na trzy plastry.
Na każdy filet ułóż plastry mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów.
Każdy filet zwiń w roladkę, owiń dokładnie boczkiem i zepnij wykałaczkami.
Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj olejem.
Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
Gotowe roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki drobiowe
-
Roladki
Więcej informacji na temat rolady z indyka
Rolada z indyka pieczona w piekarniku to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepsza rolada doskonale smakuje z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówek z sezonowych warzyw. Prosty przepis na roladę z indyka nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rolady niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi indyka bez skóry, mozzarella light, suszone pomidory, zielone pesto, boczek wędzony w plastrach, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
Jak zrobić roladę z indyka? Mięso z piersi indyka pokrój na trzy plastry i rozbij je. Następnie mięso dopraw solą. Każdy plaster mięsa posmaruj pesto. Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokój na trzy plastry. Na każdy filet ułóż plastry mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów. Każdy filet zwiń w roladkę, owiń dokładnie boczkiem i zepnij wykałaczkami. Roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posmaruj olejem. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Gotowe roladki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Zawiera stosunkowo niewiele kalorii, a dostarcza do naszego organizmu dużych ilości witamin, składników mineralnych oraz związków odżywczych. Jest to doskonałe źródło witaminy B3, B6, B12, selenu oraz cynku. Selen jest składnikiem mineralnym, który odpowiada za syntezę hormonów tarczycy, dlatego jego odpowiednia podaż i ewentualna suplementacja jest szczególnie ważna w przypadku osób chorujących na niedoczynność tarczycy czy chorobę Hashimoto (jest to choroba autoimmunologiczna). Odpowiednia podaż cynku w diecie przyczynia się do utrzymania jędrności skóry oraz poprawia ona kondycję włosów. Z racji niskiej zawartości kalorii jest to mięso chętnie wybierane przez osoby odchudzające się.
Podsumowując pyszna i łatwa w przygotowaniu rolada z indyka nadziewana pesto oraz mozzarellą to dobry pomysł na mięsny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Równie dobrze sprawdzi się jako danie na świątecznym stole. Smaczna rolada jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w roladzie z indyka
Lista alergenów dla rolady z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
- Pesto zielone
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
Wartości odżywcze rolady z indyka
Rolada z indyka do doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Rolada z dodatkiem sera mozzarella stanowi dobre źródło białka.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.