Rolada z bitą śmietaną

Opublikowano: 25.06.2021 r., 14:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada śmietanowa na talerzyku
Rolada z bitą śmietaną
Rolada z bitą śmietaną to pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkości. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i smakuje wspaniale.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
205 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 6 łyżek (80 g)
  • Cukier - 6 łyżek (80 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (15 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (40 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
  • Żelatyna - 3 łyżeczki (5 g)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, blacha do pieczenia 30x38

Przepis na roladę z bitą śmietaną krok po kroku

Do miski wbij wszystkie jaja. Dodaj cukier. Ubijaj wszystko mikserem na gęstą pianę.

Do miski dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na całej długości rozprowadź ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Biszkopt po wyciągnięciu z piekarnika zroluj wraz z papierem do pieczenia i odstaw do wystudzenia.

Galaretkę rozrób w szklance gorącej wody i zostaw do ochłodzenia.

W dużej misce ubij śmietanę wraz z cukrem pudrem. Dodaj do niej rozpuszczoną w 5 łyżkach gorącej wody żelatynę. Całość ubijaj przez kolejne 2 minuty.

Schłodzone galaretki pokrój w kostkę i dodaj do masy śmietanowej.

Roladę rozwiń, nałóż do niej krem i ciasno zwiń.

Odstaw roladę na 3 godziny do lodówki.

Jak oceniasz przepis na roladę z bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat rolady z bitą śmietaną

Rolada z bitą śmietaną to pomysł na ciasto bardzo smaczne i niezwykle eleganckie. Prezentuje się naprawdę pięknie, ze względu na niecodzienną formę wykonania, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wszelkich uroczystości i spotkań z bliskimi. To ciasto, które choć efektownie wygląda, wcale nie jest skomplikowane czy pracochłonne.

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną świetnie sprawdzi się jako letni deser. To dlatego, że jest niezwykle lekka, delikatna i bardzo smaczna. Dodatek owocowej galaretki świetnie przełamuje słodycz bitej śmietany i wspaniale łączy się z biszkoptowym ciastem.

Nie ma żadnych ograniczeń co do wybory galaretki do ciasta. Jednak najlepiej, by była ona owocowa. Dzięki temu całość nie będzie zbyt przytłaczająca. Świetnie sprawdzą się te w kolorze czerwonym, gdyż pięknie kontrastują z jasnym ciastem i białą masą śmietanową. Lepiej nie wybierać tych przezroczystych, gdyż nie będą się odznaczać na tle ciasta i zabraknie pięknego efektu wizualnego przy prezentacji ciasta.

Ciasto do wykonania rolady jest bardzo ważną częścią. Najważniejszy, by było upieczone w odpowiednim rozmiarze. Jeśli biszkopt będzie zbyt mały, wtedy nie będzie możliwe zwinięcie rolady. Najlepiej posłużyć się dużą blachą, dzięki której ma się możliwość stworzenia odpowiedniej bazy. Należy też pamiętać, by nie nakładać zbyt cienkiej warstwy ciasta, gdyż wtedy może ono pęknąć przy zwijaniu.

Przepis na roladę z bitą śmietaną jest niezwykle prosty i umożliwia stworzenie tego fantastycznego i pięknego ciast w swoim domu w zaledwie kilka chwil. Ciasto wychodzi tak piękne, że prezentuje się jak z najlepszych cukierni. Choć jego wnętrze jest naprawdę proste, to smakuje fantastycznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę z bitą śmietaną, która będzie niezwykle pyszna i pełna pysznej masy śmietanowej z galaretkami, a przy tym niezbyt skomplikowana, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego rolada piękna i smaczna, a krem ma idealną konsystencję. To dlatego, że bita śmietana została w nim połączona z żelatyną i galaretką.

Alergeny w roladzie z bitą śmietaną

Lista alergenów dla rolady z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze rolady z bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

To ciasto nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na duży dodatek cukrów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
274.59
205.94
Białko (g)
8.54
6.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
26.00
19.50
Węglowodany przyswajalne (g)
25.97
19.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
15.50
11.63
Tłuszcze nasycone (g)
11.32
8.49
Tłuszcze nienasycone (g)
4.18
3.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
64.19
48.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z bitą śmietaną 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z bitą śmietaną

Koszt składników
33.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
80 g
6 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Cukier
80 g
6 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Olej rzepakowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Galaretka
40 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Żelatyna
5 g
3 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 5 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
33.40