Rolada biszkoptowa z jabłkami

Opublikowano: 25.07.2021 r., 20:14 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada biszkoptowa z jabłkami, kwiatki.
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Rolada biszkoptowa z jabłkami to szybkie ciasto, które zrobione jest z cienkiego, waniliowego biszkoptu, śmietankowego budyniu i prażonych jabłek z dodatkiem cynamonu.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
159 kcal
Kcal w porcji
122 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (60 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 60g do ciasta, 30g do jabłek i 30g do budyniu (120 g)
  • Mleko 2% (400 ml)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
  • Jabłko - 3 sztuki (600 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (77 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, miska, blacha do pieczenia 30x38

Przepis na roladę biszkoptową z jabłkami krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka ubij z cukrem.

Do żółtek dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Do masy z żółtkami stopniowo dodawaj białka.

Gdy białka są dokładnie wymieszane z masą z żółtkami, wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 C około 15 minut.

300 ml mleka zagotuj, a w 100 ml wymieszaj cukier i budyń.

Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem i intensywnie mieszaj. Gotuj razem około 2 minuty i odstaw do wystygnięcia.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka wrzuć jabłka, cynamon i cukier i duś na wolnym ogniu.

Galaretkę rozpuść w 1/4 szklanki wody.

Rozpuszczona galaretkę dodaj do jabłek i dokładnie wymieszaj. Jabłka odstaw do wystygnięcia.

Gorący biszkopt połóż na ściereczkę i zwiń jak roladę i także zostaw do wystygnięcia.

Gdy wszystkie składkowe ciasta są chłodne rozwiń ciasto, posmaruj je budyniem i wyłóż jabłka.

Zwiń ciasto w roladę i wstaw do lodówki, żeby się schłodziło.

Jak oceniasz przepis na roladę biszkoptową z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat rolady biszkoptowej z jabłkami

Jabłka to owoce, które są dostępne w naszym kraju przez cały rok, a do tego są dosyć tanie, więc większość osób może sobie na nie pozwolić. Ich dużą zaletą jest także możliwość długiego przechowywania. Pod względem zdrowotnym także są świetne. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, witaminy C, czy też potasu. Mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że są świetnym dodatkiem do posiłków dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czy chorobami, w których występuje stan zapalny. Ze względu na niską kaloryczność, można też śmiało sięgać po nie w trakcie odchudzania, nawet po 18 ;) Zawarty w nich błonnik natomiast pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową, ponieważ jest prebiotykiem, czyli pożywką dla bakterii, żyjących w jelitach.

Rolada biszkoptowa z jabłkami już jest mniej zdrowa, ale można ją trochę zmodyfikować, żeby było lepiej.

Jak zrobić roladę z jabłkami w zdrowszej wersji?

Na początek bierzemy się za ciasto. Rolada jabłkowa zrobiona jest na spodzie z biszkoptu, który najczęściej robiony jest z cukrem i jasną mąką. Cukier możemy tutaj zamienić na słodzik, aby obniżyć indeks glikemiczny i kaloryczność, a białą mąkę na pełnoziarnistą. Kolejnymi etapami przygotowywania tego ciasta są dodatki. Tutaj jest to rolada z jabłkami i budyniem, więc musimy przygotować te dwa dodatki. Budyń możemy zrobić na odtłuszczonym mleku i także posłodzić go słodzikiem, zamiast cukru. Podobnie jest w masie jabłkowej, którą możemy posłodzić słodzikiem. Dodatkowo mieszamy je z galaretką, która sprawi, że po schłodzeniu jabłka, nie wypłyną z rolady. Zamiast galaretki, która zawiera cukier, możesz użyć zwykłej żelatyny. Dla smaku i zdrowia masę jabłkową robimy z cynamonem. To już wszystkie składowe naszej rolady biszkoptowej z jabłkami. Rolada jest szybka w przygotowaniu, ponieważ jedynie trzeba wyłożyć budyń oraz jabłka na cienki biszkopt i zwinąć. Jak widzisz, tych zmian nie jest aż tak dużo, więc z pewnością dasz sobie z nimi radę i bez problemu zrobisz pyszną oraz zdrową roladę biszkoptową.

Alergeny w roladzie biszkoptowej z jabłkami

Lista alergenów dla rolady biszkoptowej z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze rolady biszkoptowej z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Rolada ma wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając cukier na słodzik, a jasną mąkę na razową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kcal)
130.57
159.29
Białko (g)
3.70
4.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany (g)
25.09
30.61
Węglowodany przyswajalne (g)
24.07
29.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz (g)
1.76
2.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
1.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.76
0.93
Cholesterol (mg)
44.17
53.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina A (µg (mcg))
42.00
51.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.77
49.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.35
0.42
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.03
15.90
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.08
13.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód (mg)
45.97
56.08
Potas (mg)
106.04
129.37
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
44.25
53.99
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
59.77
72.92
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.16
9.96
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
0.59
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.32
0.40
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady biszkoptowej z jabłkami 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady biszkoptowej z jabłkami

Koszt składników
20.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
120 g
60g do ciasta, 30g do jabłek i 30g do budyniu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Mleko 2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jabłko
600 g
3 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Galaretka
77 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Koszt składników
20.60