Rolada biszkoptowa

Opublikowano: 24.05.2021 r., 22:44 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowa rolada z miętą
Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa z waniliowym, słodkim serkiem i truskawkami. Przepyszne, puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto na każdą okazję.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 10 min
208 kcal
Kcal w porcji
131 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Truskawki (100 g)
  • Twaróg sernikowy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Przepis na roladę biszkoptową krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol (4 łyżki) i ubijaj ok. 5 minut na wysokich obrotach.

Mąkę i proszek do pieczenia partiami przesiewaj przez sitko do masy jajecznej, mieszając łyżką.

Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10-15 minut.

Wyjmij i odstaw na 5-7 minut do ostygnięcia.

Biszkopt wyłóż na kuchenną ściereczkę, zdejmij papier i zawiń ciasto w roladę wzdłuż jego dłuższego boku.

Twaróg sernikowy ubijaj mikserem z ksylitolem.

Rozwiń roladę i posmaruj serkiem. Na serek ułóż umyte jagody i zawiń roladę.

Jak oceniasz przepis na roladę biszkoptową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat rolady biszkoptowej

Ciasto biszkoptowe to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych ciast. Nic dziwnego, w końcu jest przepyszne, bardzo delikatne, puszyste i jednocześnie proste do wykonania. Świetnym i niecodziennym sposobem na biszkopt jest pyszna rolada biszkoptowa z nadzieniem śmietankowo-owocowym. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek, deser, czy coś słodkiego do kawy lub herbaty. To również idealne ciasto na spotkanie z przyjaciółmi, czy rodziną, a także święta, czy inne uroczystości ponieważ pięknie wygląda na stole.

Jak zrobić roladę biszkoptową, aby była smaczna i dobra? Niezbędnę, podstawowe składniki to te same, które potrzebne są do tego aby powstało tradycyjne ciasto biszkoptowe. Są to jajka, mąka pszenna (najlepiej tortowa), cukier, a jeszcze lepiej słodzik (na przykład naturalny ksylitol lub erytrytol) oraz proszek do pieczenia. Aby przygotować ciasto na roladę biszkoptową jajka (w temperaturze pokojowej) wystarczy ubić z ksylitolem, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, powstałą masę przełożyć do blachy i piec ok. 15 minut. Po tym czasie biszkopt wystarczy przełożyć na ściereczkę kuchenną, usunąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę. Skoro wiesz już jak upiec roladę biszkoptową, czas pomyśleć o nadzieniu, które nada jej wyjątkowego smaku. Świetnie sprawdzą się wszystkie owoce oraz wszelkiego rodzaju kremy śmietankowe. Może to być bita śmietana, mascarpone, my w szczególności polecamy polecamy twaróg sernikowy, który jest lekki i puszysty i świetnie komponuje się z owocami. Wystarczy ubić go mikserem z odrobiną słodzika, ziarenek wanilii i posmarować rozwiniętą roladę. Na masę serowo-waniliową układamy ulubione owoce - świetnie sprawdzą się w szczególności te jagodowe, truskawki, jagody, borówki, poziomki, jeżyny. Jak widzisz przepis na roladę biszkoptową z serkiem sernikowym i owocami nie jest skomplikowany, ani czasochłonny. Z pewnością każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego smacznego i bardzo efektownego ciasta, które nada się na każdą okazję.

Alergeny w roladzie biszkoptowej

Lista alergenów dla Rolady biszkoptowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy

Wartości odżywcze rolady biszkoptowej

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na wykorzystanie ksylitoluz zamiast cukru, ciasto będzie bardziej odpowiednie dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Mimo to, zawiera jednak sporo mąki o wysokim indeksie glikemincznym, dlatego ważne jest zachowanie umiaru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(131g)
Energia (kcal)
159.28
208.66
Białko (g)
9.34
12.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(131g)
Węglowodany (g)
23.54
30.84
Węglowodany przyswajalne (g)
23.21
30.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(131g)
Tłuszcz (g)
4.62
6.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
3.20
Tłuszcze nienasycone (g)
2.17
2.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.46
1.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
132.90
174.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(131g)
Witamina A (µg (mcg))
64.33
84.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.31
12.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.94
83.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.23
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.35
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.15
1.50
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.62
61.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.94
5.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(131g)
Sód (mg)
124.94
163.68
Potas (mg)
196.00
256.76
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
78.63
103.01
Fosfor (mg)
183.55
240.45
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.98
18.31
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.63
2.13
Cynk (mg)
0.74
0.96
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady biszkoptowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady biszkoptowej

Koszt składników
55.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Twaróg sernikowy
150 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Koszt składników
55.60