Rodzynkowiec
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Jajko (6 szt.)
- Kakao niesłodzone - 1,5 łyżki do ciasta i 1 łyżka do kremu (25 g)
- Cukier - 90 do ciasta i 30 do kremu (120 g)
- Masło (250 g)
- Mleko 2% (400 ml)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Rodzynki (120 g)
- Rum (120 ml)
- Dżem śliwkowy (120 g)
- Sezam nasiona - 6 łyżek (60 g)
Przepis na rodzynkowiec krok po kroku
Rodzynki zalej rumem.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na ciasto, na puszystą masę.
Dodaj do żółtek mąkę i kakao i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz ciasto przez około 30 minut.
300 ml mleka zagotuj a w 100 ml rozmieszaj budyń i resztę cukru. Dodaj mleko z budyniem do wrzącego mleka i dokładnie wymieszaj. Dotuj około 2 minuty i zostaw do wystudzenia
Upieczony biszkopt wystudź.
Masło miksuj stopniowo dodając do niego budyń. Na koniec dodaj też kakao i zmiksuj.
Biszkopt przekrój na 3 cienkie placki lub na 2 grubsze.
Rodzynki oddziel od rumu i dodaj do kremu.
Rum wymieszaj z dżemem.
Na dno blachy wyłóż pierwszy blat ciasta i posmaruj do dżemem z alkoholem oraz wyłóż 2/5 kremu. Przykryj kolejnym blatem i wyłóż znowu 2/5 kremu. Połóż na nim 3 blat ciasta, wyłóż resztę kremu i posyp sezamem.
Więcej informacji na temat rodzynkowca
Rodzynkowiec to ciasto, które urzeknie wiele osób. Podstawą ciasta jest biszkopt nasączony rumem z czarną porzeczką. Na nim znajduje się krem z rodzynkami i posypany jest dodatkową warstwą rodzynek po wierzchu. Zdecydowanie nie jest to niskokaloryczne ciasto, ale na końcu podam Ci kilka rad je odrobinę odchudzić.
Zaczynamy od namoczenia rodzynek w rumie. Najlepiej, żeby były one tak moczone przez całą noc.
Przepis na ciasto rodzynkowiec składa się z mąki, jajek, kakao, cukru, mleka, budyniu, masła, rodzynek i alkoholu (ja robię go z rumem).
Placek czekoladowy robimy z jajek, mąki, cukru i kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy mąkę i kakao. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. W międzyczasie gotujemy budyń na mleku i zostawiamy go do wystygnięcia. Upieczone ciasto także studzimy. W misce ucieramy masło i stopniowo dodajemy budyń. Gdy cały budyń jest już połączony z masłem, zabieramy się za rodzynki. Odlewamy od rodzynek resztę alkoholu i lekko je odsączamy. Nie wylewamy tego alkoholu, ponieważ za chwilę go wykorzystamy. Połowę rodzynek wrzucamy do kremu, a resztę zostawiamy na później. Dżem z czarnej porzeczki mieszamy z alkoholem. Przestudzony placek czekoladowy smarujemy powstałym alkoholowym dżemem. Na nim wykładamy krem z rodzynkami i posypujemy pozostałymi rodzynkami. Na koniec możemy polać ciasto rozpuszczoną czekoladą.
Żeby odchudzić ten pyszny placek z rodzynkami, możesz użyć słodzika zamiast cukru, a część zwykłej białej mąki zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Zwróć też uwagę na dżem, którego używasz. Najlepiej wybierz dżem 100%, który nie ma dodanego cukru lub dżem niskosłodzony. Możesz też oczywiście użyć samodzielnie przygotowanego dżemu. Kolejnym elementem jest mleko, którego używasz. Zamiast pełnotłustego użyj mleka odtłuszczonego. Masło też możesz zamienić na twardą margarynę, która ma trochę mniej kalorii od masła i sprawi, że ciasto rodzynkowiec będzie finalnie miało ich trochę mniej. Ostatnimi elementami jest alkohol i czekolada. Czekoladę możesz po prostu pominąć, a alkoholu użyć mniej. Wystarczy część alkoholu zamienić na wodę lub sok i już pijany rodzynkowiec, będzie mniej kaloryczny.
Alergeny w rodzynkowcu
Lista alergenów dla rodzynkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze rodzynkowca
Żeby odchudzić rodzynkowca, możesz użyć słodzika zamiast cukru, a część zwykłej białej mąki zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Zwróć też uwagę na dżem, którego używasz. Najlepiej wybierz dżem 100%, który nie ma dodanego cukru lub dżem niskosłodzony. Kolejnym elementem jest mleko, którego używasz. Zamiast pełnotłustego użyj mleka odtłuszczonego. Masło też możesz zamienić na twardą margarynę, która ma trochę mniej kalorii od masła i sprawi, że ciasto finalnie będzie miało ich trochę mniej.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.