Risotto z zielonym groszkiem

Opublikowano: 04.02.2022 r., 12:51 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z zielonym groszkiem
Risotto z zielonym groszkiem
Łatwe, wegetariańskie risotto z zielonym groszkiem jest bardzo kremowe i smakowite. Maślane, z parmezanem i natką pietruszki. Pyszny i prosty przepis.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
372 kcal
Kcal w porcji
390 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Masło (70 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ryż do risotto (350 g)
  • Bulion drobiowy (1600 g)
  • Groszek zielony mrożony (160 g)
  • Ser parmezan (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka

Przepis na risotto z zielonym groszkiem krok po kroku

Całość przygotuj w dużej, wysokiej patelni. Groszek rozmróź.

Dodaj masło na patelnię i rozgrzej je. Zeszklij posiekaną drobno cebulę na maśle.

Dodaj posiekany czosnek oraz ryż. Mieszaj.

Stopniowo dolewaj bulion. Dopiero gdy ryż wchłonie część bulionu, dolewaj następną partię.

Dodaj groszek, starty parmezan, pieprz oraz sól.

Gotuj, aż ryż będzie odpowiednio miękki.

Nakładaj na talerz i posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na risotto z zielonym groszkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat risotta z zielonym groszkiem

Łatwe, wegetariańskie risotto z zielonym groszkiem jest bardzo kremowe i smakowite. Maślane, z parmezanem i natką pietruszki. Pyszny i prosty przepis. Risotto z zielonym groszkiem jest szybkie do zrobienia. Wygodne do ugotowania, ponieważ zalicza się do potraw jednogarnkowych. Przepis na risotto z zielonym groszkiem należy do wegetariańskich. Jeżeli wydaje Ci się, że wege jedzenie nie jest smaczne – musisz spróbować tego prostego przepisu. Na pewno zmienisz zdanie. Sprawdź, jak zrobić risotto z zielonym groszkiem.

Risotto z zielonym groszkiem to prosty przepis na potrawę na bazie ryżu. To jedna z wielu potraw kuchni włoskiej. Risotto nie powinno być zbyt długo gotowane, ponieważ kluczem do dobrego dania jest ryż ugotowany al. dente. Risotto z zielonym groszkiem jest pyszne i bardzo kremowe. Ma świetną konsystencję, ponieważ gotuje się go na bazie bulionu. Dodatkowo ser i masło wpływają na smakowitość potrawy. Najlepszy ryż, który możesz użyć do przygotowania risotto to ryż carnaroli albo arborio. Wegetariańskie jedzenie możesz zrobić szybko i łatwo. Jak zrobisz risotto z zielonym groszkiem, podawaj go na gorąco. Posyp także natką pietruszki przed podaniem.

Risotto z zielonym groszkiem to posiłek, który zdecydowanie nie należy do niskokalorycznych. Zawiera dużą ilość masła i parmezanu. Te, a także ryż, należą do produktów o wysokiej kaloryczności. Dodatkowo potrawa ma wysoki indeks glikemiczny. Jest jednak dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego, a także błonnika (czego źródłem jest zielony groszek). Groszek może powodować nieprzyjemne objawy dotyczące przewodu pokarmowego.

Potrzebna inspiracja na obiad bez mięsa? Risotto z zielonym groszkiem to danie pyszne, szybkie i łatwe. Zobacz, jak zrobić risotto z zielonym groszkiem. Na początku przygotuj groszek. Jeżeli jest mrożony, należy go rozmrozić. Jest to danie jednogarnkowe, a więc przygotuj sobie odpowiednie naczynie. Do przepisu na risotto z zielonym groszkiem najlepsza będzie głęboka patelnia. Może być także garnek. Rozgrzej w nim masło i na nim zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż go przez około minutę. Po tym czasie wsyp ryż, wymieszaj. Całość zalewaj stopniowo bulionem. Dodawaj część płynu i czekaj, aż ryż go wsiąknie. Zrób tak do wykorzystania bulionu. Dodaj groszek, sól, pieprz i stary na tarce parmezan. Zamieszaj, gotuj do uzyskania odpowiedniego stopnia miękkości ryżu. Gotowe risotto nałóż na talerz i posyp świeżą natką pietruszki.

*Przepis na risotto z zielonym groszkiem możesz zrobić także z wykorzystaniem groszku konserwowego.

Alergeny w risottcie z zielonym groszkiem

Lista alergenów dla risotta z zielonym groszkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze risotta z zielonym groszkiem

na 100g gotowej potrawy

Risotto z zielonym groszkiem jest przepisem wegetariańskim. Nie znajdziesz w nim mięsa. Groszek dostarczy białka pochodzenia roślinnego, ale u niektórych może powodować niekorzystne objawy z przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kcal)
95.60
372.82
Białko (g)
2.93
11.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany (g)
13.34
52.02
Węglowodany przyswajalne (g)
1.34
5.23
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz (g)
3.45
13.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.30
8.97
Tłuszcze nienasycone (g)
1.15
4.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.94
3.65
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.50
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.79
38.19
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A (µg (mcg))
33.55
130.86
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.01
0.05
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.21
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.54
6.01
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.06
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.41
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.97
101.30
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.28
1.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.71
18.39
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
90.46
352.79
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód (mg)
296.79
1157.47
Potas (mg)
32.34
126.13
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.06
160.15
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
30.93
120.62
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.25
16.56
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.19
0.72
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
0.76
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z zielonym groszkiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z zielonym groszkiem

Koszt składników
78.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ryż do risotto
350 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 350 g
Bulion drobiowy
1600 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
34.29
Za 1600 g
Groszek zielony mrożony
160 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 160 g
Ser parmezan
70 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 70 g
Koszt składników
78.70