Risotto z zielonym groszkiem
- Masło (70 g)
- Cebula (100 g)
- Ryż do risotto (350 g)
- Bulion drobiowy (1600 g)
- Groszek zielony mrożony (160 g)
- Ser parmezan (70 g)
Przepis na risotto z zielonym groszkiem krok po kroku
Całość przygotuj w dużej, wysokiej patelni. Groszek rozmróź.
Dodaj masło na patelnię i rozgrzej je. Zeszklij posiekaną drobno cebulę na maśle.
Dodaj posiekany czosnek oraz ryż. Mieszaj.
Stopniowo dolewaj bulion. Dopiero gdy ryż wchłonie część bulionu, dolewaj następną partię.
Dodaj groszek, starty parmezan, pieprz oraz sól.
Gotuj, aż ryż będzie odpowiednio miękki.
Nakładaj na talerz i posyp natką pietruszki.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z zielonym groszkiem
Łatwe, wegetariańskie risotto z zielonym groszkiem jest bardzo kremowe i smakowite. Maślane, z parmezanem i natką pietruszki. Pyszny i prosty przepis. Risotto z zielonym groszkiem jest szybkie do zrobienia. Wygodne do ugotowania, ponieważ zalicza się do potraw jednogarnkowych. Przepis na risotto z zielonym groszkiem należy do wegetariańskich. Jeżeli wydaje Ci się, że wege jedzenie nie jest smaczne – musisz spróbować tego prostego przepisu. Na pewno zmienisz zdanie. Sprawdź, jak zrobić risotto z zielonym groszkiem.
Risotto z zielonym groszkiem to prosty przepis na potrawę na bazie ryżu. To jedna z wielu potraw kuchni włoskiej. Risotto nie powinno być zbyt długo gotowane, ponieważ kluczem do dobrego dania jest ryż ugotowany al. dente. Risotto z zielonym groszkiem jest pyszne i bardzo kremowe. Ma świetną konsystencję, ponieważ gotuje się go na bazie bulionu. Dodatkowo ser i masło wpływają na smakowitość potrawy. Najlepszy ryż, który możesz użyć do przygotowania risotto to ryż carnaroli albo arborio. Wegetariańskie jedzenie możesz zrobić szybko i łatwo. Jak zrobisz risotto z zielonym groszkiem, podawaj go na gorąco. Posyp także natką pietruszki przed podaniem.
Risotto z zielonym groszkiem to posiłek, który zdecydowanie nie należy do niskokalorycznych. Zawiera dużą ilość masła i parmezanu. Te, a także ryż, należą do produktów o wysokiej kaloryczności. Dodatkowo potrawa ma wysoki indeks glikemiczny. Jest jednak dobrym źródłem białka pochodzenia roślinnego, a także błonnika (czego źródłem jest zielony groszek). Groszek może powodować nieprzyjemne objawy dotyczące przewodu pokarmowego.
Potrzebna inspiracja na obiad bez mięsa? Risotto z zielonym groszkiem to danie pyszne, szybkie i łatwe. Zobacz, jak zrobić risotto z zielonym groszkiem. Na początku przygotuj groszek. Jeżeli jest mrożony, należy go rozmrozić. Jest to danie jednogarnkowe, a więc przygotuj sobie odpowiednie naczynie. Do przepisu na risotto z zielonym groszkiem najlepsza będzie głęboka patelnia. Może być także garnek. Rozgrzej w nim masło i na nim zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż go przez około minutę. Po tym czasie wsyp ryż, wymieszaj. Całość zalewaj stopniowo bulionem. Dodawaj część płynu i czekaj, aż ryż go wsiąknie. Zrób tak do wykorzystania bulionu. Dodaj groszek, sól, pieprz i stary na tarce parmezan. Zamieszaj, gotuj do uzyskania odpowiedniego stopnia miękkości ryżu. Gotowe risotto nałóż na talerz i posyp świeżą natką pietruszki.
*Przepis na risotto z zielonym groszkiem możesz zrobić także z wykorzystaniem groszku konserwowego.
Alergeny w risottcie z zielonym groszkiem
Lista alergenów dla risotta z zielonym groszkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze risotta z zielonym groszkiem
Risotto z zielonym groszkiem jest przepisem wegetariańskim. Nie znajdziesz w nim mięsa. Groszek dostarczy białka pochodzenia roślinnego, ale u niektórych może powodować niekorzystne objawy z przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.