Przepis na racuchy z dyni i jabłek krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
blender, tarka, miska, patelnia

Dynie obierz ze skóry i usuń z niej włókniste części. Zblenduj ją na gładką masę.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach.

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i dokładnie wymieszaj je do połączenia.

Dopraw cynamonem.

Na patelni rozgrzej olej i smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.

Racuchy z dyni i jabłek na talerzu
Racuchy z dyni i jabłek
Koszt przygotowania dania
6.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
97 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Racuchy z dyni i jabłek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach z dyni i jabłek

Pyszne racuchy z dyni i jabłek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub podwieczorek. Dynia w połączeniu z jabłkiem, mąką i cynamonem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Racuchy również sprawdzą się jako deser w menu dla dzieci.

Jak zrobić racuchy z dyni i jabłek? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy obrać dynię i usunąć z niej włókniste części. Następnie blendujemy ją na gładką masę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i dokładnie je mieszamy do połączenia. Doprawiamy cynamonem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron. Opcjonalnie możesz posypać je cukrem pudrem.

Przepis na racuchy z dyni i jabłek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoc jest bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu są doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenia ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie, jedno dla urody, a drugie dla zdrowia.

Najlepsze racuchy z dyni i jabłek odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Wartości odżywcze racuchów z dyni i jabłek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
121.89 kcal
97.51 kcal
Białko
3.27 g
2.62 g

Węglowodany w racuchach z dyni i jabłek

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
16.41 g
13.13 g
Węglowodany przyswajalne
15.34 g
12.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.06 g
0.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
5.05 g
4.04 g
Tłuszcze nasycone
0.90 g
0.72 g
Tłuszcze nienasycone
4.15 g
3.32 g
Cholesterol
32.22 mg
25.78 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy z dyni i jabłek

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.07 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.05 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.45 µg (mcg)
23.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z dyni i jabłek

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
14.46 mg
11.57 mg
Potas
275.77 mg
220.62 mg
Wapń
51.60 mg
41.28 mg
Fosfor
106.75 mg
85.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.00 mg
9.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
0.99 mg
Cynk
0.38 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z dyni i jabłek 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z dyni i jabłek

Lista alergenów dla racuchów z dyni i jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów z dyni i jabłek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Jabłko
450 g
3 jabłka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.25
Za 450 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 lyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
28.10
Jak oceniasz przepis na racuchy z dyni i jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób