Racuchy z dyni i jabłek

Opublikowano: 15.12.2021 r., 14:40 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jesienne racuchy z dyni i jabłek
Racuchy z dyni i jabłek
Racuchy z dyni i jabłek to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Placuszki są aromatyczne oraz chrupiące. Spróbuj ich, a gwarantuje, że zagoszczą u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Blendowanie 30 min
97 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Dynia (500 g)
  • Jabłko - 3 jabłka (450 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 5 lyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
blender, tarka, miska, patelnia

Przepis na racuchy z dyni i jabłek krok po kroku

Dynie obierz ze skóry i usuń z niej włókniste części. Zblenduj ją na gładką masę.

Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach.

Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i dokładnie wymieszaj je do połączenia.

Dopraw cynamonem.

Na patelni rozgrzej olej i smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.

Jak oceniasz przepis na racuchy z dyni i jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat racuchów z dyni i jabłek

Pyszne racuchy z dyni i jabłek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub podwieczorek. Dynia w połączeniu z jabłkiem, mąką i cynamonem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Racuchy również sprawdzą się jako deser w menu dla dzieci.

Jak zrobić racuchy z dyni i jabłek? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy obrać dynię i usunąć z niej włókniste części. Następnie blendujemy ją na gładką masę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i dokładnie je mieszamy do połączenia. Doprawiamy cynamonem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron. Opcjonalnie możesz posypać je cukrem pudrem.

Przepis na racuchy z dyni i jabłek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoc jest bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu są doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenia ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie, jedno dla urody, a drugie dla zdrowia.

Najlepsze racuchy z dyni i jabłek odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Alergeny w racuchach z dyni i jabłek

Lista alergenów dla racuchów z dyni i jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze racuchów z dyni i jabłek

na 100g gotowej potrawy

Racuchy zawierają składniki wartościowe składniki, ale całe danie posiada wysoki IG, dlatego powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
121.89
97.51
Białko (g)
3.27
2.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
16.41
13.13
Węglowodany przyswajalne (g)
15.34
12.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
5.05
4.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
3.32
Cholesterol (mg)
32.22
25.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.05
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.45
23.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
14.46
11.57
Potas (mg)
275.77
220.62
Wapń (mg)
51.60
41.28
Fosfor (mg)
106.75
85.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.00
9.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
0.99
Cynk (mg)
0.38
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z dyni i jabłek 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z dyni i jabłek

Koszt składników
28.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Jabłko
450 g
3 jabłka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.25
Za 450 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 lyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
28.10