Racuchy z dyni i jabłek
- Dynia (500 g)
- Jabłko - 3 jabłka (450 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Olej rzepakowy - 5 lyżek (50 ml)
Przepis na racuchy z dyni i jabłek krok po kroku
Dynie obierz ze skóry i usuń z niej włókniste części. Zblenduj ją na gładką masę.
Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach.
Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i dokładnie wymieszaj je do połączenia.
Dopraw cynamonem.
Na patelni rozgrzej olej i smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat racuchów z dyni i jabłek
Pyszne racuchy z dyni i jabłek to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub podwieczorek. Dynia w połączeniu z jabłkiem, mąką i cynamonem jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Racuchy również sprawdzą się jako deser w menu dla dzieci.
Jak zrobić racuchy z dyni i jabłek? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy obrać dynię i usunąć z niej włókniste części. Następnie blendujemy ją na gładką masę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i dokładnie je mieszamy do połączenia. Doprawiamy cynamonem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron. Opcjonalnie możesz posypać je cukrem pudrem.
Przepis na racuchy z dyni i jabłek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoc jest bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu są doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenia ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie, jedno dla urody, a drugie dla zdrowia.
Najlepsze racuchy z dyni i jabłek odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w racuchach z dyni i jabłek
Lista alergenów dla racuchów z dyni i jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze racuchów z dyni i jabłek
Racuchy zawierają składniki wartościowe składniki, ale całe danie posiada wysoki IG, dlatego powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.