Printsesa
- Mięso mielone wieprzowe (400 g)
- Pomidory w puszce - pół puszki (400 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Ser żółty (400 g)
- Ogórek (200 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Bagietka francuska (600 g)
Przepis na printsesa krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Dodaj na patelnię mięso mielone i usmaż, wlej pomidory z puszki, dopraw i duś przez 20 minut.
Bagietkę przekrój na pół.
Na obie jej części wyłóż sos, na wierzch ułóż plasterki sera.
Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Ogórka pokrój w plastry, wyłóż na grzance i posyp ją kukurydzą.
- Hamburgery
- Burgery
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
- Pielmieni
- Burger drwala
- Kulebiaki
- Dietetyczne pulpety na parze
- Pyzy z mięsem
- Danie z mięsa mielonego
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Rolada z mięsa mielonego
- Mielony z piekarnika
- Kofta
- Lahmacun na drożdżach
- Kotlety mielone z piekarnika
- Rigatoni
- Cevapcici
- Danie z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat printsesa
Printsesa to doskonała propozycja na śniadanie kuchni bułgarskiej. Zapiekane w piecu kromki pieczywa zwane popularnie grzankami. Podawane są na każdym rogu w Bułgarii. Przepis na printsesa jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia printsesa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka, ser żółty, cebula, mięso mielone, pomidory w puszce, bazylia, oregano, papryka ostra, masło klarowane, ogórek zielony, kukurydza.
Jak zrobić printsesa? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię mięso mielone i usmaż, wlej pomidory z puszki, dopraw i duś przez 20 minut. Bagietkę przekrój na pół. Na obie jej części wyłóż sos, na wierzch ułóż plasterki sera. Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Ogórka pokrój w plastry. Wyłóż na grzance i posyp ją kukurydzą.
Mięso mielone jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, wspomaga procesy regeneracyjne. Bierze także udział w produkcji hormonów i enzymów. Pomidory są owocami bardzo popularnymi w kuchni na całym świecie. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Ogórek zielony jest warzywem zawierającym bardzo dużo wody. Świetnie nawilża i zawiera substancje wspomagające oczyszczanie organizmu.
Podsumowując pyszna printsesa to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Zapiekankę można podać także podczas spotkania w gronie znajomych. Zapiekanki nie wymagają długiego przygotowywania, można je zrobić także z serem i szynką lub kiełbasą. Dodatkiem do zapiekanki powinny być świeże warzywa takie jak ogórek, pomidor czy papryka. Zapiekankę można przygotować z sosem warzywnym bez dodatku mięsa.
Alergeny w printsesa
Lista alergenów dla printsesa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser żółty
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
Wartości odżywcze printsesa
Printsesa to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Zapiekanka może być przygotowana z bułką pełnoziarnistą, uzyskasz wtedy danie z większą zawartością błonnika. Danie zawiera także dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.