Printsesa

Opublikowano: 08.12.2021 r., 9:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Printsesa podane z dodatkiem pomidorów i sera.
Printsesa
Printsesa to tradycyjna potrawa kuchni bułgarskiej. Zapiekane w piecu kawałki pieczywa z dodatkiem sera i mięsa, można podać także w wersji wegetariańskiej. Koniecznie wyprobuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
886 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Pomidory w puszce pół puszki (400 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Ser żółty (400 g)
  • Ogórek (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Bagietka francuska (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na printsesa krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię mięso mielone i usmaż, wlej pomidory z puszki, dopraw i duś przez 20 minut.

Bagietkę przekrój na pół.

Na obie jej części wyłóż sos, na wierzch ułóż plasterki sera.

Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-12 minut.

Ogórka pokrój w plastry, wyłóż na grzance i posyp ją kukurydzą.

Jak oceniasz przepis na printsesa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat printsesa

Printsesa to doskonała propozycja na śniadanie kuchni bułgarskiej. Zapiekane w piecu kromki pieczywa zwane popularnie grzankami. Podawane są na każdym rogu w Bułgarii. Przepis na printsesa jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia printsesa potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka, ser żółty, cebula, mięso mielone, pomidory w puszce, bazylia, oregano, papryka ostra, masło klarowane, ogórek zielony, kukurydza.

Jak zrobić printsesa? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię mięso mielone i usmaż, wlej pomidory z puszki, dopraw i duś przez 20 minut. Bagietkę przekrój na pół. Na obie jej części wyłóż sos, na wierzch ułóż plasterki sera. Zapiecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Ogórka pokrój w plastry. Wyłóż na grzance i posyp ją kukurydzą.

Mięso mielone jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, wspomaga procesy regeneracyjne. Bierze także udział w produkcji hormonów i enzymów. Pomidory są owocami bardzo popularnymi w kuchni na całym świecie. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Ogórek zielony jest warzywem zawierającym bardzo dużo wody. Świetnie nawilża i zawiera substancje wspomagające oczyszczanie organizmu.

Podsumowując pyszna printsesa to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Zapiekankę można podać także podczas spotkania w gronie znajomych. Zapiekanki nie wymagają długiego przygotowywania, można je zrobić także z serem i szynką lub kiełbasą. Dodatkiem do zapiekanki powinny być świeże warzywa takie jak ogórek, pomidor czy papryka. Zapiekankę można przygotować z sosem warzywnym bez dodatku mięsa.

Alergeny w printsesa

Lista alergenów dla printsesa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

Wartości odżywcze printsesa

na 100g gotowej potrawy

Printsesa to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Zapiekanka może być przygotowana z bułką pełnoziarnistą, uzyskasz wtedy danie z większą zawartością błonnika. Danie zawiera także dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
221.67
886.67
Białko (g)
10.15
40.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
16.41
65.64
Węglowodany przyswajalne (g)
15.31
61.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
4.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
12.95
51.81
Tłuszcze nasycone (g)
7.94
31.75
Tłuszcze nienasycone (g)
5.02
20.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
16.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
3.36
Cholesterol (mg)
43.50
174.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
65.08
260.33
Witamina B6 (mg)
0.14
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.50
Witamina C (mg)
2.69
10.77
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.33
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
1.69
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.00
248.00
Tiamina (mg)
0.33
1.30
Ryboflawina (mg)
0.22
0.87
Niacyna (mg)
2.20
8.80
Foliany (µg (mcg))
41.29
165.17
Beta karoten (µg (mcg))
37.17
148.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
338.79
1355.17
Potas (mg)
149.17
596.67
Wapń (mg)
141.25
565.00
Fosfor (mg)
157.96
631.83
Magnez (mg)
21.88
87.50
Żelazo (mg)
1.43
5.74
Cynk (mg)
1.38
5.50
Miedź (mg)
0.09
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny printsesa 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania printsesa

Koszt składników
52.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
pół puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Ser żółty
400 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
11.20
Za 400 g
Ogórek
200 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Bagietka francuska
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Koszt składników
52.40