Rigatoni

Opublikowano: 07.04.2022 r., 18:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rigatoni podane w białym, głębokim talerzu.
Rigatoni
Rigatoni to świetna propozycja na pyszny makaron w sosie, który można podać na obiad oraz wiele różnych okazji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny makaron w sosie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
636 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce 2 małe puszki (800 g)
  • Seler naciowy (200 g)
  • Groszek zielony konserwowy (200 g)
  • Oliwa z oliwek niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Mięso mielone wołowe (1000 g)
  • Ser parmezan (200 g)
  • Makaron rigatoni (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na rigatoni krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój selera drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj selera i podsmaż.

Warzywa odsuń w jeden bok patelni i usmaż mięso.

Dodaj pomidory z puszki, dodaj liść laurowy i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.

Dopraw sos solą, pieprzem i duś jeszcze 10 minut.

Do sosu dodaj groszek konserwowy i wymieszaj.

Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron.

Gotuj przez 9 minut.

Odcedź makaron i dodaj do niego sos.

Zetrzyj parmezan i wymieszaj.

Podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na rigatoni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat rigatoni

Rigatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bogatszą wersją tradycyjnego Bolognese. Makaron rigatoni to makaron o kształcie rurki. Nieco przypomina penne, lecz ma prosto ścięte boki i większą średnicę. Przepis na rigatoni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron rigatoni, pomidory w puszce, cebula, oliwa z oliwek, mięso mielone wołowe, seler naciowy, groszek konserwowy, parmezan, sól, pieprz, liść laurowy.

Jak zrobić rigatoni? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój selera drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj selera i podsmaż. Warzywa odsuń w jeden bok patelni i usmaż mięso. Dodaj pomidory z puszki, dodaj liść laurowy i duś przez 30 minut na wolnym ogniu. Dopraw sos solą, pieprzem i duś jeszcze 10 minut. Do sosu dodaj groszek konserwowy i wymieszaj. Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego sos. Zetrzyj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.

Pomidory są owocem, który bardzo często używamy w naszej kuchni. Mimo botanicznej przynależność i traktujemy go raczej jako warzywo podając na słono. Pomidory zawierają mało kalorii, mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomidory są źródłem likopenu, który jest naturalnym barwnikiem i posiada silne właściwości przeciwutleniające. Nie rozpada się od pod wpływem obróbki termicznej, dlatego przetwory z pomidorów również są dobrym jego źródłem.

Podsumowując pyszne domowe włoskie danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Makaron można przygotować także z pieczarkami lub innymi grzybami. Do sosu pasuje także cukinia lub marchew. Prosty przepis przygotujesz także z pomocą dzieci, będzie to dla nich świetna zabawa. Rigatoni jest dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pamiętając jednak o tym, aby nie łączyć całości sosu z makaronem.

Alergeny w rigatoni

Lista alergenów dla rigatoni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron rigatoni

Wartości odżywcze rigatoni

na 100g gotowej potrawy

Rigatoni to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest źródłem węglowodanów prostych i nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
192.94
636.70
Białko (g)
12.03
39.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
11.26
37.17
Węglowodany przyswajalne (g)
8.51
28.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.76
9.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
10.98
36.23
Tłuszcze nasycone (g)
4.63
15.28
Tłuszcze nienasycone (g)
6.35
20.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.25
17.32
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.82
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.64
84.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
19.09
63.00
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.54
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.72
2.39
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.79
12.50
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.20
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.82
2.71
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy, makaron rigatoni.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.39
44.20
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.29
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
5.58
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.36
37.50
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
77.97
257.30
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
157.27
519.00
Potas (mg)
337.91
1115.10
Wapń (mg)
101.42
334.70
Fosfor (mg)
105.67
348.70
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.15
50.00
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.98
6.52
Cynk (mg)
1.58
5.20
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rigatoni 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rigatoni

Koszt składników
114.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Mięso mielone wołowe
1000 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
27.50
Za 1000 g
Ser parmezan
200 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 200 g
Makaron rigatoni
500 g
7.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 500 g
Koszt składników
114.10