Przepis na rigatoni krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój selera drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj selera i podsmaż.

Warzywa odsuń w jeden bok patelni i usmaż mięso.

Dodaj pomidory z puszki, dodaj liść laurowy i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.

Dopraw sos solą, pieprzem i duś jeszcze 10 minut.

Do sosu dodaj groszek konserwowy i wymieszaj.

Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron.

Gotuj przez 9 minut.

Odcedź makaron i dodaj do niego sos.

Zetrzyj parmezan i wymieszaj.

Podawaj w głębokich talerzach.

Rigatoni podane w białym, głębokim talerzu.
Rigatoni
Koszt przygotowania dania
69.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
464 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
69

Rigatoni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rigatoni

Rigatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bogatszą wersją tradycyjnego Bolognese. Makaron rigatoni to makaron o kształcie rurki. Nieco przypomina penne, lecz ma prosto ścięte boki i większą średnicę. Przepis na rigatoni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron rigatoni, pomidory w puszce, cebula, oliwa z oliwek, mięso mielone wołowe, seler naciowy, groszek konserwowy, parmezan, sól, pieprz, liść laurowy.

Jak zrobić rigatoni? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój selera drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj selera i podsmaż. Warzywa odsuń w jeden bok patelni i usmaż mięso. Dodaj pomidory z puszki, dodaj liść laurowy i duś przez 30 minut na wolnym ogniu. Dopraw sos solą, pieprzem i duś jeszcze 10 minut. Do sosu dodaj groszek konserwowy i wymieszaj. Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego sos. Zetrzyj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.

Pomidory są owocem, który bardzo często używamy w naszej kuchni. Mimo botanicznej przynależność i traktujemy go raczej jako warzywo podając na słono. Pomidory zawierają mało kalorii, mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomidory są źródłem likopenu, który jest naturalnym barwnikiem i posiada silne właściwości przeciwutleniające. Nie rozpada się od pod wpływem obróbki termicznej, dlatego przetwory z pomidorów również są dobrym jego źródłem.

Podsumowując pyszne domowe włoskie danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Makaron można przygotować także z pieczarkami lub innymi grzybami. Do sosu pasuje także cukinia lub marchew. Prosty przepis przygotujesz także z pomocą dzieci, będzie to dla nich świetna zabawa. Rigatoni jest dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pamiętając jednak o tym, aby nie łączyć całości sosu z makaronem.

Wartości odżywcze rigatoni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
140.67 kcal
464.20 kcal
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Białko
8.18 g
27.00 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej

Węglowodany w rigatoni

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
3.55 g
11.72 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.72 g
8.97 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
2.75 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
10.43 g
34.41 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.63 g
15.28 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.80 g
19.13 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.25 g
17.32 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
1.82 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Cholesterol
25.64 mg
84.60 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rigatoni

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
19.09 µg (mcg)
63.00 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.54 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Witamina B12
0.72 µg (mcg)
2.39 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Witamina C
3.79 mg
12.50 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Witamina E
0.82 mg
2.71 mg
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy, makaron rigatoni.
czytaj dalej
Retinol
13.39 µg (mcg)
44.20 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.15 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.29 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Niacyna
1.69 mg
5.58 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Foliany
11.36 µg (mcg)
37.50 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Beta karoten
77.97 µg (mcg)
257.30 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rigatoni

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
157.27 mg
519.00 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Potas
196.09 mg
647.10 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Wapń
90.36 mg
298.20 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Fosfor
105.67 mg
348.70 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Magnez
15.15 mg
50.00 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
3.57 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Cynk
1.58 mg
5.20 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.25 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rigatoni 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rigatoni

Lista alergenów dla rigatoni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

W przepisie na rigatoni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • makaron rigatoni
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania rigatoni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Groszek zielony konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Mięso mielone wołowe
1000 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
27.50
Za 1000 g
Ser parmezan
200 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 200 g
Makaron rigatoni
500 g
Jak oceniasz przepis na rigatoni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób