Pierogi z grzybami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (275 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Pieczarki marynowane (300 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pierogi z grzybami krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni podsmażaj cebulę aż się zeszkli.
Połowę usmażonej cebuli odłóż – wykorzystasz ją na koniec do posypania pierogów.
Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj.
Posiekane pieczarki wrzuć na patelnię i podsmażaj aż się zarumienią.
Podsmażone pieczarki wymieszaj z połową usmażonej cebulki.
Na blasze lub stolnicy wymieszaj mąkę z solą i ok. 150 ml wody.
Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek.
Za pomocą szklanki lub kieliszka wykrajaj porcje ciasta.
Na każdy krążek ciasta nakładaj porcje farszu.
Zlep brzegi ciasta formując pierogi.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
Do wody wrzuć pierogi, mieszając aby nie przywarły do dna.
Gotuj ok.3-4 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Pierogi podawaj posypane podsmażoną wcześniej cebulką.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat pierogów z grzybami
Pierogi z grzybami to przepyszne, tradycyjne, polskie danie, które na ogół kojarzy nam się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. To jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na kolacji wigilinej w żadnym polskim domu niezależnie od regionu. Nie trzeba jednak czekać do Świąt – pierożki z farszem grzybowym, można przygotować w każdej chwili i bez większej okazji.
Choć przepis i sposób przygotowania pierogów z grzybami jest bardzo łatwy i prosty, niestety wymaga dużej ilości czasu. Dlatego, dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie większej ilości pierogów za jednym razem, a następnie zamrożenie kilku porcji. W ten sposób, w każdej chwili, kiedy brakuje czasu na przygotowanie porządnego, smacznego obiadu, można z nich bardzo szybko skorzystać – odgrzanie zajmuje zaledwie kilka minut. Pierogi z grzybami świetnie sprawdzą się też w opcji na wynos, pakowane do lunchboxa i zjedzone np. w przerwie w pracy.
Przepis na ciasto na pierogi z grzybami nie należy do skomplikowanych – wystarczy, przygotować mąkę, wodę i sól, z których następnie należy zagnieść ciasto. Można wykorzystać wiele rodzajów mąki, nie tylko pszenną, ale także żytnią, orkiszową lub gryczaną, urozmaicając w ten sposób swoją dietę. Również to jak zostanie przygotowany farsz do pierogów z grzybami jest zależne wyłącznie od indywidualnych upodobań i preferencji. Można przygotować pierogi z podgrzybkami lub zrobić farsz z grzybów leśnych z dodatkiem kiszonej kapusty, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu by dodać też inne warzywa, czy ulubione przyprawy. Z powodzeniem można też wykorzystać grzyby suszone, jeśli akurat brakuje tych świeżych. Pierożki z farszem grzybowym najczęściej podaje się okraszone podsmażaną na oleju cebulką, czasem także polane domowymi skwarkami lub posypane szczypiorkiem. Choć pierogi z grzybami to danie bardzo tradycyjne, dokładny sposób ich przygotowania, podania i smak mogą różnić się w każdym domu.
Niewątpliwą zaletą pierogów z grzybami jest także ich stosunkowo niska kaloryczność i zawartość tłuszczu, dzięki czemu bez większych obaw mogą często gościć na stole.
Alergeny w pierogach z grzybami
Lista alergenów dla pierogów z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pierogów z grzybami
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.