Przepis na plyndze krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Ziemniaki obierz ze skórki.

Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.

Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.

Do miski wbij jajka, dodaj mąkę pszenną i wymieszaj.

Dodaj sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wmieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor.

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem śmietany.

Plyndze, czyli placki z ziemniaków, podane na ciemnym talerzu.
Plyndze
Koszt przygotowania dania
12.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
548 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
77

Plyndze - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plyndze

Plyndze to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze placki z tartych ziemniaków podawać można samodzielnie lub z dodatkiem sosów mięsnych lub warzywnych. Placki to tradycyjne danie kuchni Polskiej. Przepis na plyndze jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, jajka, mąka pszenna, czosnek, sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, kwaśna śmietana.

Jak zrobić plyndze? Ziemniaki obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wmieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem śmietany.

Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne poznańskie danie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smażone na oleju placki można przygotować także na smalcu. Najlepsze placki przygotujesz z ziemniaków odmiany Irga, Sante czy Bryza. Łatwe placki nie sprawią Ci dużego kłopotu. Smaczne placki ziemniaczane można usmażyć także na patelni bez dodatku tłuszczu. Znasz już sprawdzony sposób, aby przygotować dobre placki z ziemniaków.

Wartości odżywcze plyndze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
124.55 kcal
548.01 kcal
Białko
3.45 g
15.19 g

Węglowodany w plyndze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
17.03 g
74.91 g
Węglowodany przyswajalne
15.48 g
68.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.55 g
6.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
4.90 g
21.55 g
Tłuszcze nasycone
1.26 g
5.56 g
Tłuszcze nienasycone
3.63 g
15.99 g
Tłuszcze jednonasycone
2.59 g
11.41 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.04 g
4.58 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
30.32 mg
133.42 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na plyndze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina B6
0.23 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.16 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.08 mg
4.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.79 µg (mcg)
104.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na plyndze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
22.26 mg
97.93 mg
Potas
331.31 mg
1457.78 mg
Wapń
27.64 mg
121.60 mg
Fosfor
67.87 mg
298.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.66 mg
90.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
4.34 mg
Cynk
0.41 mg
1.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny plyndze 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plyndze

Lista alergenów dla plyndze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania plyndze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
7 dużych sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
27.20
Jak oceniasz przepis na plyndze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób