Plyndze
- Ziemniaki późne - 7 dużych sztuk (1500 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (120 g)
- Śmietana 12% (200 g)
Przepis na plyndze krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki.
Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.
Do miski wbij jajka, dodaj mąkę pszenną i wymieszaj.
Dodaj sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wmieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor.
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem śmietany.
Więcej informacji na temat plyndze
Plyndze to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze placki z tartych ziemniaków podawać można samodzielnie lub z dodatkiem sosów mięsnych lub warzywnych. Placki to tradycyjne danie kuchni Polskiej. Przepis na plyndze jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, jajka, mąka pszenna, czosnek, sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, kwaśna śmietana.
Jak zrobić plyndze? Ziemniaki obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wmieszaj dokładnie. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki na złoty kolor. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem śmietany.
Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne poznańskie danie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smażone na oleju placki można przygotować także na smalcu. Najlepsze placki przygotujesz z ziemniaków odmiany Irga, Sante czy Bryza. Łatwe placki nie sprawią Ci dużego kłopotu. Smaczne placki ziemniaczane można usmażyć także na patelni bez dodatku tłuszczu. Znasz już sprawdzony sposób, aby przygotować dobre placki z ziemniaków.
Alergeny w plyndze
Lista alergenów dla plyndze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze plyndze
Plyndze to dość kaloryczna potrawa. Zawiera jednak sporą ilość błonnika pokarmowego. Plyndze można usmażyć także na patelni bez dodatku tłuszczu, będą wówczas zawierały mniejszą ilość kalorii.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.