Plendze

Opublikowano: 09.09.2022 r., 11:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plendze podane na talerzu, który kształtem przypomina patelnię.
Plendze
Plendze to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny bez dodatku mięsa. Placki ziemniaczane, bo to właśnie danie kryje się pod tajemniczą nazwą, są doskonałe na wiele okazji.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
485 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne 10 średnich sztuk (1000 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Olej rzepakowy 6 łyżek stołowych (60 ml)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka

Przepis na plendze krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Cebulę o czosnek obierz z łupin i zetrzyj.

Do warzyw dodaj jajka, mąkę pszenną i wymieszaj.

Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki.

Podawaj z dodatkiem śmietany kwaśnej oraz posiekanej natki pietruszki.

Jak oceniasz przepis na plendze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat plendze

Plendze to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod nazwą kryją się bardzo popularne w całym kraju placki ziemniaczane. Podawać je można z wieloma różnymi dodatkami. Placki świetnie sprawdzą się z sosem, a także podane z jogurtem i cukrem. Placki to doskonały pomysł na smaczny obiad dla rodziny. Przepis na plendze jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, mąka pszenna, jajka, śmietana kwaśna 12%, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy.

Jak zrobić plendze? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Cebulę o czosnek obierz z łupin i zetrzyj. Do warzyw dodaj jajka, mąkę pszenną i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki. Podawaj z dodatkiem śmietany kwaśnej oraz posiekanej natki pietruszki.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są

też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ziemniaki to warzywo bulwiaste popularne na całym świecie. Wyróżnia się wiele różnych odmian ziemniaków. Różnią się one kolorem i kształtem oraz zawartością skrobi. Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.

Podsumowując smaczne placki z przetartych ziemniaków sprawdzą się idealnie na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwoli przygotować najlepsze danie. Placki podawać można z dodatkiem sosów mięsnych lub warzywnych. Placki podać można także na kolację w gronie znajomych. Placki ziemniaczane przygotować można także z dodatkiem marchewki lub cukinii.

Alergeny w plendze

Lista alergenów dla plendze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze plendze

na 100g gotowej potrawy

Plendze to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawierają one dość sporą ilość kalorii i w dużych ilościach nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
129.56
485.84
Białko (g)
3.46
12.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
16.73
62.74
Węglowodany przyswajalne (g)
15.25
57.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
5.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
5.60
20.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
5.57
Tłuszcze nienasycone (g)
4.11
15.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.95
11.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
4.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.36
106.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
26.05
97.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.21
53.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.83
78.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.06
3.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.86
96.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
62.96
236.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
23.93
89.73
Potas (mg)
316.90
1188.37
Wapń (mg)
32.91
123.42
Fosfor (mg)
66.47
249.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.54
77.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
3.86
Cynk (mg)
0.42
1.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny plendze 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania plendze

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
27.20