Plendze
- Ziemniaki późne - 10 średnich sztuk (1000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek stołowych (60 ml)
- Śmietana 12% (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
Przepis na plendze krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Cebulę o czosnek obierz z łupin i zetrzyj.
Do warzyw dodaj jajka, mąkę pszenną i wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki.
Podawaj z dodatkiem śmietany kwaśnej oraz posiekanej natki pietruszki.
Więcej informacji na temat plendze
Plendze to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod nazwą kryją się bardzo popularne w całym kraju placki ziemniaczane. Podawać je można z wieloma różnymi dodatkami. Placki świetnie sprawdzą się z sosem, a także podane z jogurtem i cukrem. Placki to doskonały pomysł na smaczny obiad dla rodziny. Przepis na plendze jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, mąka pszenna, jajka, śmietana kwaśna 12%, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy.
Jak zrobić plendze? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Cebulę o czosnek obierz z łupin i zetrzyj. Do warzyw dodaj jajka, mąkę pszenną i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki. Podawaj z dodatkiem śmietany kwaśnej oraz posiekanej natki pietruszki.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Ziemniaki to warzywo bulwiaste popularne na całym świecie. Wyróżnia się wiele różnych odmian ziemniaków. Różnią się one kolorem i kształtem oraz zawartością skrobi. Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.
Podsumowując smaczne placki z przetartych ziemniaków sprawdzą się idealnie na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwoli przygotować najlepsze danie. Placki podawać można z dodatkiem sosów mięsnych lub warzywnych. Placki podać można także na kolację w gronie znajomych. Placki ziemniaczane przygotować można także z dodatkiem marchewki lub cukinii.
Alergeny w plendze
Lista alergenów dla plendze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze plendze
Plendze to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zawierają one dość sporą ilość kalorii i w dużych ilościach nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.