Placki ziemniaczane z dyni

Opublikowano: 26.05.2022 r., 8:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dynia placki z sosem
Placki ziemniaczane z dyni
Placki ziemniaczane z dyni to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane są delikatnie słodsze od tradycyjnych placków. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
740 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne - 6 dużych sztuk (1200 g)
  • Dynia - pół małej sztuki (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Koperek ogrodowy suszony - 1 pęczek (20 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na placki ziemniaczane z dyni krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Dynie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do ziemniaków.

Obierz cebulę z łupiny oraz czosnek i także zetrzyj na tarce. Składniki dodaj do miski z masą ziemniaczaną.

Do masy warzywnej dodaj mąkę pszenną i wbij jajka.

Dopraw masę solą oraz pieprzem i papryką słodką.

Posiekaj koper i dodaj do masy.

Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Partiami nakładaj ciasto na placki.

Smaż na złoty kolor z obydwu stron.

Placki podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z dyni

Placki ziemniaczane z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad lub dodatek do obiadu dla całej rodziny. Placki z dodatkiem dyni mają nieco inną konsystencję niż tradycyjne ziemniaczane placki. Dodać można do nich dynie świeżą lub ugotowaną. Przepis na placki ziemniaczane z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, dynia, mąka pszenna, cebula, czosnek, sól, pieprz, koper, papryka słodka, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki ziemniaczane z dyni? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dynie obierz ze skórki i zetrzyj do ziemniaków. Obierz cebulę z łupiny oraz czosnek i także zetrzyj na tarce. Do masy warzywnej dodaj mąkę pszenną i wbij jajka. Dopraw masę solą oraz pieprzem i papryką słodką. Posiekaj koper i dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Partiami nakładaj ciasto na placki. Smaż na złoty kolor z obydwu stron. Placki podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w Polsce. Sezon na dynie trwa od września do końca października. Wtedy warzywo można kupić świeże w markecie lub od rolnika. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Jajka dodane do placków mają za zadanie nadać masie odpowiedniej tekstury.

Podsumowując najlepsze placki ziemniaczane sprawdzą się doskonale na obiad. Pyszne placki podać można z sosem warzywnym lub mięsnym. Smaczne placki sprawdzą się podane na zimno podczas spotkania ze znajomymi. Placki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Placki dobrze odgrzać w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z dyni

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z dyni

na 100g gotowej potrawy

Placki ziemniaczane z dyni to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych. Podnoszą one powoli poziom glukozy we krwi. Sprawdzą się w diecie redukcyjnej oraz osób chorych na cukrzycę. Placki są syte i pozwalają ograniczyć spożycie mięsa w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
154.37
740.95
Białko (g)
3.41
16.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
15.39
73.86
Węglowodany przyswajalne (g)
14.03
67.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
6.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
9.08
43.58
Tłuszcze nasycone (g)
1.09
5.23
Tłuszcze nienasycone (g)
7.99
38.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.63
27.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, koperek ogrodowy suszony.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.36
11.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, koperek ogrodowy suszony.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.87
157.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
102.03
489.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.30
59.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.14
67.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.07
5.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.86
119.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy suszony.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
17.81
85.49
Potas (mg)
331.25
1590.00
Wapń (mg)
32.24
154.74
Fosfor (mg)
67.96
326.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.14
101.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
6.95
Cynk (mg)
0.43
2.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z dyni 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych z dyni

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
6 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Dynia
500 g
pół małej sztuki
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koperek ogrodowy suszony
20 g
1 pęczek
2.00
Za 6,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 20 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
42.00