Placki drożdżowe z jabłkami
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (20 g)
- Jabłko - 2 duże sztuki (400 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (50 ml)
Przepis na placki drożdżowe z jabłkami krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dziurkę i pokrusz do niej drożdże.
Drożdże posyp cukrem i zalej trzema łyżkami ciepłego mleka, drożdże przysyp mąką, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie do miski dodaj jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło oraz pozostałe mleko. Ciasto wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Do wyrośniętego ciasta wrzuć jabłka i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania zło tego koloru (powinno to trwać około 3 minut na stronę).
Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.
Placuszki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkiem thermomix
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat placków drożdżowych z jabłkami
Placki drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na deser lub szybką przekąskę, którą możesz podać dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki drożdżowe na słodko doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub kakao na mleku. Przepis na placki drożdżowe z jabłkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania placków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, mleko, cukier wanilinowy, jajka, masło, jabłka, olej rzepakowy oraz sól.
Jak zrobić placki drożdżowe z jabłkami? Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dziurkę i pokrusz do niej drożdże. Drożdże posyp cukrem i zalej trzema łyżkami ciepłego mleka, drożdże przysyp mąką, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie do miski dodaj jajko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, masło oraz pozostałe mleko. Ciasto wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut. Jabłka umyj, obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do wyrośniętego ciasta wrzuć jabłka i delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na patelni rozgrzej olej i smaż porcje ciasta z dwóch stron do uzyskania zło tego koloru (powinno to trwać około 3 minut na stronę). Gotowe placuszki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Smaczne placuszki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Jabłka są bogatym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich również spore ilości błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Dodatkowo błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są również doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na odporność organizmu.
Podsumowując smaczne placki z jabłkami idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Domowe placuszki są najlepsze na świeżo. Pyszne placki podać można z sosem czekoladowym na deser. Placuszki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w plackach drożdżowych z jabłkami
Lista alergenów dla placków drożdżowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków drożdżowych z jabłkami
Placki drożdżowe z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny deser. Placki są proste w przygotowaniu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
cukier,
mleko,
cukier,
jajka,
masło,
jabłko,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.