Placek z musem truskawkowym
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Cukier drobny - 1/2 szklanki (125 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Truskawki (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na placek z musem truskawkowym krok po kroku
Do miski przesiej przez sito mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera, dodaj olej i mleko.
Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj.
Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.
Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do garnka.
Dodaj odrobinę wody i podgrzewaj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.
Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu, zostaw do ostygnięcia.
Zmiksuj truskawki na gładki mus i połącz z żelatyną.
Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i połącz z musem truskawkowym.
Spód ciasta zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na niego mus truskawkowy.
Włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat placka z musem truskawkowym
Masz ochotę na słodki deser ze świeżymi owocami w postaci delikatnego musu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na placek z musem truskawkowym.
Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu, jednak potrzebna będzie dobra organizacja pracy, będziemy wykonywać kilka rzeczy w międzyczasie, ale ze spokojem dasz sobie radę. Wszystkie potrzebne składniki dzięki, którym powstanie placek z musem truskawkowym wymieniam nieco niżej. Zatem jak zrobić placek z musem truskawkowym? Najpierw przygotujemy spód, który będzie tradycyjnym plackiem. Ciasto wykonamy identycznie jak do każdego placka z owocami. Zatem wystarczy, że mąkę przesiejesz przez sitko, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw na chwilę.
W osobnej misce rozbij jajka i ubij je z cukrem, w międzyczasie stopniowo dodawaj olej i mleko. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przelej ciasto na blaszkę do pieczenia.
Ważne, aby wcześniej posmarować ją odrobiną masła i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy placek się nie przypiecze.
Piecz ciasto w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach, w czasie pieczenia możesz sprawdzać je za pomocą drewnianego patyczka. Gdy będzie on suchy po nakłuciu, to znak, że placek jest upieczony.
W trakcie będziemy przygotowywać mus truskawkowy. Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do garnka, dodaj odrobinę wody i gotuj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.
Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, wrzuć je do garnka i tak samo podgrzewaj.
W tym czasie przygotuj żelatynę z gorącą wodą i odstaw na chwilę.
Truskawki zmiksuj na gładki mus za pomocą miksera i połącz z żelatyną.
Śmietankę przełóż do miseczki i wymieszaj z cukrem pudrem, zmiksuj na gładki krem.
Następnie połącz go z musem truskawkowym i delikatnie wymieszaj.
Upieczony biszkopt koniecznie zostaw, aby wystygł. Następnie dodaj mus i włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.
Jak widzisz, mój sprawdzony przepis nie jest taki trudny, ciasto okazuje się łatwe i szybkie, jeśli mamy dobrą instrukcję do jego wykonania, a co najważniejsze jest bardzo dobre.
Alergeny w placku z musem truskawkowym
Lista alergenów dla placka z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze placka z musem truskawkowym
Do przygotowania ciasta możesz skorzystać ze świeżych lub mrożonych owoców.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.