Placek z musem truskawkowym

Opublikowano: 07.12.2021 r., 12:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty placek z truskawkami
Placek z musem truskawkowym
Masz ochotę na puszyste ciasto z owocowym dodatkiem? Poznaj mój przepis na placek z musem truskawkowym.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
198 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Cukier drobny - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Truskawki (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na placek z musem truskawkowym krok po kroku

Do miski przesiej przez sito mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera, dodaj olej i mleko.

Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do garnka.

Dodaj odrobinę wody i podgrzewaj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.

Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu, zostaw do ostygnięcia.

Zmiksuj truskawki na gładki mus i połącz z żelatyną.

Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i połącz z musem truskawkowym.

Spód ciasta zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na niego mus truskawkowy.

Włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na placek z musem truskawkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat placka z musem truskawkowym

Masz ochotę na słodki deser ze świeżymi owocami w postaci delikatnego musu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na placek z musem truskawkowym.

Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu, jednak potrzebna będzie dobra organizacja pracy, będziemy wykonywać kilka rzeczy w międzyczasie, ale ze spokojem dasz sobie radę. Wszystkie potrzebne składniki dzięki, którym powstanie placek z musem truskawkowym wymieniam nieco niżej. Zatem jak zrobić placek z musem truskawkowym? Najpierw przygotujemy spód, który będzie tradycyjnym plackiem. Ciasto wykonamy identycznie jak do każdego placka z owocami. Zatem wystarczy, że mąkę przesiejesz przez sitko, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw na chwilę.

W osobnej misce rozbij jajka i ubij je z cukrem, w międzyczasie stopniowo dodawaj olej i mleko. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przelej ciasto na blaszkę do pieczenia.

Ważne, aby wcześniej posmarować ją odrobiną masła i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy placek się nie przypiecze.

Piecz ciasto w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach, w czasie pieczenia możesz sprawdzać je za pomocą drewnianego patyczka. Gdy będzie on suchy po nakłuciu, to znak, że placek jest upieczony.

W trakcie będziemy przygotowywać mus truskawkowy. Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do garnka, dodaj odrobinę wody i gotuj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.

Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, wrzuć je do garnka i tak samo podgrzewaj.

W tym czasie przygotuj żelatynę z gorącą wodą i odstaw na chwilę.

Truskawki zmiksuj na gładki mus za pomocą miksera i połącz z żelatyną.

Śmietankę przełóż do miseczki i wymieszaj z cukrem pudrem, zmiksuj na gładki krem.

Następnie połącz go z musem truskawkowym i delikatnie wymieszaj.

Upieczony biszkopt koniecznie zostaw, aby wystygł. Następnie dodaj mus i włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

Jak widzisz, mój sprawdzony przepis nie jest taki trudny, ciasto okazuje się łatwe i szybkie, jeśli mamy dobrą instrukcję do jego wykonania, a co najważniejsze jest bardzo dobre.

Alergeny w placku z musem truskawkowym

Lista alergenów dla placka z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze placka z musem truskawkowym

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz skorzystać ze świeżych lub mrożonych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
198.30
198.30
Białko (g)
5.52
5.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
32.71
32.71
Węglowodany przyswajalne (g)
31.70
31.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.98
4.98
Tłuszcze nasycone (g)
4.08
4.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.90
0.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.52
0.52
Brak danych dla: cukier drobny, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
0.38
Brak danych dla: cukier drobny, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.44
45.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
30.60
30.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.96
15.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.33
30.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.97
1.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.11
63.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.30
2.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
25.26
25.26
Potas (mg)
108.26
108.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.56
32.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
67.53
67.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.15
11.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.32
2.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z musem truskawkowym 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z musem truskawkowym

Koszt składników
31.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier drobny
125 g
1/2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 125 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
31.80