Przepis na placek z musem truskawkowym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Do miski przesiej przez sito mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera, dodaj olej i mleko.

Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do garnka.

Dodaj odrobinę wody i podgrzewaj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.

Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu, zostaw do ostygnięcia.

Zmiksuj truskawki na gładki mus i połącz z żelatyną.

Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i połącz z musem truskawkowym.

Spód ciasta zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na niego mus truskawkowy.

Włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

placek z musem truskawkowym
Placek z musem truskawkowym
Koszt przygotowania dania
21.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
198 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Placek z musem truskawkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku z musem truskawkowym

Masz ochotę na słodki deser ze świeżymi owocami w postaci delikatnego musu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na placek z musem truskawkowym.

Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu, jednak potrzebna będzie dobra organizacja pracy, będziemy wykonywać kilka rzeczy w międzyczasie, ale ze spokojem dasz sobie radę. Wszystkie potrzebne składniki dzięki, którym powstanie placek z musem truskawkowym wymieniam nieco niżej. Zatem jak zrobić placek z musem truskawkowym? Najpierw przygotujemy spód, który będzie tradycyjnym plackiem. Ciasto wykonamy identycznie jak do każdego placka z owocami. Zatem wystarczy, że mąkę przesiejesz przez sitko, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw na chwilę.

W osobnej misce rozbij jajka i ubij je z cukrem, w międzyczasie stopniowo dodawaj olej i mleko. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przelej ciasto na blaszkę do pieczenia.

Ważne, aby wcześniej posmarować ją odrobiną masła i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy placek się nie przypiecze.

Piecz ciasto w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach, w czasie pieczenia możesz sprawdzać je za pomocą drewnianego patyczka. Gdy będzie on suchy po nakłuciu, to znak, że placek jest upieczony.

W trakcie będziemy przygotowywać mus truskawkowy. Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do garnka, dodaj odrobinę wody i gotuj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.

Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, wrzuć je do garnka i tak samo podgrzewaj.

W tym czasie przygotuj żelatynę z gorącą wodą i odstaw na chwilę.

Truskawki zmiksuj na gładki mus za pomocą miksera i połącz z żelatyną.

Śmietankę przełóż do miseczki i wymieszaj z cukrem pudrem, zmiksuj na gładki krem.

Następnie połącz go z musem truskawkowym i delikatnie wymieszaj.

Upieczony biszkopt koniecznie zostaw, aby wystygł. Następnie dodaj mus i włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

Jak widzisz, mój sprawdzony przepis nie jest taki trudny, ciasto okazuje się łatwe i szybkie, jeśli mamy dobrą instrukcję do jego wykonania, a co najważniejsze jest bardzo dobre.

Wartości odżywcze placka z musem truskawkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
198.30 kcal
198.30 kcal
Białko
5.52 g
5.52 g

Węglowodany w placku z musem truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
32.71 g
32.71 g
Węglowodany przyswajalne
31.70 g
31.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
1.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
4.98 g
4.98 g
Tłuszcze nasycone
4.08 g
4.08 g
Tłuszcze nienasycone
0.90 g
0.90 g
Tłuszcze jednonasycone
0.52 g
0.52 g
Brak danych dla: cukier drobny, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
0.38 g
Brak danych dla: cukier drobny, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
45.44 mg
45.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek z musem truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
30.60 µg (mcg)
30.60 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
15.96 mg
15.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
30.33 µg (mcg)
30.33 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.97 mg
1.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
63.11 µg (mcg)
63.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
2.30 µg (mcg)
2.30 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek z musem truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
25.26 mg
25.26 mg
Potas
108.26 mg
108.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
32.56 mg
32.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
67.53 mg
67.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
11.15 mg
11.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.32 mg
2.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.42 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z musem truskawkowym 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku z musem truskawkowym

Lista alergenów dla placka z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania placka z musem truskawkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier drobny
125 g
1/2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 125 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
31.80
Jak oceniasz przepis na placek z musem truskawkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób