Przepis na placek z musem truskawkowym krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Do miski przesiej przez sito mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubij z cukrem za pomocą miksera, dodaj olej i mleko.

Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do garnka.

Dodaj odrobinę wody i podgrzewaj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.

Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu, zostaw do ostygnięcia.

Zmiksuj truskawki na gładki mus i połącz z żelatyną.

Śmietankę zmiksuj z cukrem pudrem i połącz z musem truskawkowym.

Spód ciasta zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na niego mus truskawkowy.

Włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

placek z musem truskawkowym
Placek z musem truskawkowym
Koszt przygotowania dania
21.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
198 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Placek z musem truskawkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placku z musem truskawkowym

Masz ochotę na słodki deser ze świeżymi owocami w postaci delikatnego musu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na placek z musem truskawkowym.

Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne w wykonaniu, jednak potrzebna będzie dobra organizacja pracy, będziemy wykonywać kilka rzeczy w międzyczasie, ale ze spokojem dasz sobie radę. Wszystkie potrzebne składniki dzięki, którym powstanie placek z musem truskawkowym wymieniam nieco niżej. Zatem jak zrobić placek z musem truskawkowym? Najpierw przygotujemy spód, który będzie tradycyjnym plackiem. Ciasto wykonamy identycznie jak do każdego placka z owocami. Zatem wystarczy, że mąkę przesiejesz przez sitko, dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i delikatne. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw na chwilę.

W osobnej misce rozbij jajka i ubij je z cukrem, w międzyczasie stopniowo dodawaj olej i mleko. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przelej ciasto na blaszkę do pieczenia.

Ważne, aby wcześniej posmarować ją odrobiną masła i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy placek się nie przypiecze.

Piecz ciasto w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach, w czasie pieczenia możesz sprawdzać je za pomocą drewnianego patyczka. Gdy będzie on suchy po nakłuciu, to znak, że placek jest upieczony.

W trakcie będziemy przygotowywać mus truskawkowy. Truskawki umyj, usuń szypułki i włóż do garnka, dodaj odrobinę wody i gotuj do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.

Jeśli korzystasz z mrożonych owoców, wrzuć je do garnka i tak samo podgrzewaj.

W tym czasie przygotuj żelatynę z gorącą wodą i odstaw na chwilę.

Truskawki zmiksuj na gładki mus za pomocą miksera i połącz z żelatyną.

Śmietankę przełóż do miseczki i wymieszaj z cukrem pudrem, zmiksuj na gładki krem.

Następnie połącz go z musem truskawkowym i delikatnie wymieszaj.

Upieczony biszkopt koniecznie zostaw, aby wystygł. Następnie dodaj mus i włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

Jak widzisz, mój sprawdzony przepis nie jest taki trudny, ciasto okazuje się łatwe i szybkie, jeśli mamy dobrą instrukcję do jego wykonania, a co najważniejsze jest bardzo dobre.

Wartości odżywcze placka z musem truskawkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
198.30 kcal
198.30 kcal
Białko
5.52 g
5.52 g

Węglowodany w placku z musem truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
32.71 g
32.71 g
Węglowodany przyswajalne
31.70 g
31.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
1.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
4.98 g
4.98 g
Tłuszcze nasycone
4.08 g
4.08 g
Tłuszcze nienasycone
0.90 g
0.90 g
Tłuszcze jednonasycone
0.52 g
0.52 g
Brak danych dla: cukier drobny, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
0.38 g
Brak danych dla: cukier drobny, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
45.44 mg
45.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek z musem truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
30.60 µg (mcg)
30.60 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
15.96 mg
15.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
30.33 µg (mcg)
30.33 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.97 mg
1.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
63.11 µg (mcg)
63.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
2.30 µg (mcg)
2.30 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek z musem truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
25.26 mg
25.26 mg
Potas
108.26 mg
108.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
32.56 mg
32.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
67.53 mg
67.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
11.15 mg
11.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.32 mg
2.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.42 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z musem truskawkowym 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku z musem truskawkowym

Lista alergenów dla placka z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania placka z musem truskawkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier drobny
125 g
1/2 szklanki
3.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 125 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
31.80
Jak oceniasz przepis na placek z musem truskawkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób