Pierś z indyka faszerowana

Opublikowano: 19.12.2023 r., 11:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowana pierś indyka na talerzu
Pierś z indyka faszerowana
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pierś z indyka faszerowaną szpinakiem, serem feta oraz suszonymi pomidorami.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
392 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (700 g)
  • Szpinak (350 g)
  • Ser Feta (110 g)
  • Suszone pomidory (60 g)
  • Szynka parmeńska - 7 plastrów (140 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, folia spożywcza, tłuczek do mięsa, patelnia głęboka

Przepis na pierś z indyka faszerowaną krok po kroku

Filet z indyka przetnij wzdłuż (ale nie do końca). Następnie mięso ułóż na desce do krojenia, przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienki filet.

Filet z indyka posmaruj olejem i oprósz solą oraz pieprzem.

Liście szpinaku umyj i osusz.

Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni podsmaż szpinak, aż zwiędnie. Do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, całość wymieszaj i smaż przez minutę.

Podsmażony szpinak zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia.

Ser fetę pokrusz na mniejsze kawałki.

Na połowie mięsa z indyka ułóż farsz ze szpinaku, na nim ułóż pokruszony ser fetę oraz suszone pomidory.

Płat mięsa zawiń ciasno w roladę i owiń ją plastrami szynki parmeńskiej.

Roladę ułóż w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu i podlej ją ćwiercią szklanki wody.

Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i mięso piecz je przez około 20 minut.

Upieczone mięso pozostaw w wyłączonym piekarniku na 15 minut, po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pierś z indyka faszerowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat piersi z indyka faszerowanej

Pierś z indyka faszerowana to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna smażona lub pieczona pierś faszerowana szpinakiem i serem feta doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką. Przepis na faszerowaną pierś z indyka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: mięso z piersi indyka, szpinak, ser feta, suszone pomidory, szynka parmeńska, czosnek, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić faszerowaną pierś z indyka? Filet z indyka przetnij wzdłuż (ale nie do końca). Następnie mięso ułóż na desce do krojenia, przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienki filet. Filet z indyka posmaruj olejem i oprósz solą oraz pieprzem. Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni podsmaż szpinak, aż zwiędnie. Do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, całość wymieszaj i smaż przez minutę. Podsmażony szpinak zdejmij z palnika i pozostaw do wystudzenia. Na połowie mięsa z indyka ułóż farsz ze szpinaku, na nim ułóż pokruszony ser fetę oraz suszone pomidory. Płat mięsa zawiń ciasno w roladę i owiń ją plastrami szynki parmeńskiej. Roladę ułóż w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu i podlej ją ćwiercią szklanki wody. Roladę piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i mięso piecz je przez około 20 minut.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest nisko kaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując nadziewana pierś z indyka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso pieczone jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w piersi z indyka faszerowanej

Lista alergenów dla piersi z indyka faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze piersi z indyka faszerowanej

na 100g gotowej potrawy

Pierś z indyka faszerowana to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z piersi indyka stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
140.01
392.03
Białko (g)
16.59
46.46
Fenyloalanina (mg)
0.53
1.49
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
3.94
11.04
Węglowodany przyswajalne (g)
2.85
7.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
3.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
6.87
19.24
Tłuszcze nasycone (g)
4.36
12.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.07
5.81
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
2.90
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.64
116.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
130.99
366.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.51
1.44
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
1.88
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.01
25.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.32
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.28
34.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.62
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.78
16.19
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.26
160.32
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1425.16
3990.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
333.20
932.96
Potas (mg)
427.51
1197.03
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.37
208.25
Fosfor (mg)
147.60
413.27
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
43.17
120.88
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.51
4.23
Cynk (mg)
1.03
2.89
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.33
0.92
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z indyka faszerowanej 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z indyka faszerowanej

Koszt składników
97.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
700 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.80
Za 700 g
Szpinak
350 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
11.67
Za 350 g
Ser Feta
110 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 110 g
Suszone pomidory
60 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 60 g
Szynka parmeńska
140 g
7 plastrów
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
24.50
Za 140 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
97.00