Piernik z dyni
- Dynia (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (150 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na piernik z dyni krok po kroku
Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera.
Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i dokładnie ubij na puszystą masę.
Do masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
Do masy dodaj również mąkę, olej, mleko, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej oraz 20 gram przyprawy do piernika. Składniki wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodaj puree z dyni i składniki wymieszaj przy pomocy miksera.
Ciasto przelej do formy keksowej, wyrównaj je i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Ciasto przed podaniem możesz udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat piernika z dyni
Piernik z dyni to doskonała propozycja na ciasto, które możesz przygotować w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne ciasto z kremem dyniowym oraz z przyprawą do piernika świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Prosty przepis na piernik z dyni Nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania piernika potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, mąka pszenna, jajka, cukier, olej rzepakowy, mleko, kakao, soda oczyszczona oraz przyprawa do piernika.
A jak zrobić piernik z dyni? Kawałki dyni upiecz w piekarniku i zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera. Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i dokładnie ubij na puszystą masę. Do masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj mąkę, olej, mleko, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej oraz 20 gram przyprawy do piernika. Składniki wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj puree z dyni i składniki wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto przelej do formy keksowej i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w 100 gramach zawiera tylko 30 kcal. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować ciasto piernikowe z dynią. Najlepsze ciasto jest dobra do spożycia po przestudzeniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Piernik z dyni doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbatę lub kakao.
Alergeny w pierniku z dyni
Lista alergenów dla piernika z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
W przepisie na piernik z dyni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze piernika z dyni
Piernik z dyni to doskonały pomysł na przemycenie do diety warzyw. Dynia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni w różnych formach.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
-
dynia,
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
olej rzepakowy,
mleko,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.