Pierniczki korzenne
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Cukier drobny - 1/3 szklanki (65 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (320 g)
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (2 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Miód - 3 łyżki miodu (75 g)
Przepis na pierniczki korzenne krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem, sodą, 1 łyżką przyprawy korzennej, 1 łyżeczką cynamonu.
Miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy zmiksuj na puszystą masę. Następnie dodaj jajko i po chwili miód. Odłóż mikser i dodaj mieszankę sypkich składników. Wymieszaj i zagnieć w jednolitą masę, a potem zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 90 min.
Wyjmij ciasto z lodówki. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto.
Wytnij pierniczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piecz ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra-dół).
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat pierniczków korzennych
Pierniczki korzenne są łatwe i szybkie do przygotowania. Te świąteczne ciasteczka można dowolnie udekorować, ale smaczne będą także te bez żadnych dodatków. Warto zapisać sobie ten sprawdzony przepis, bo jeszcze może się przydać.
Jak zrobić pierniczki korzenne? Składniki na to ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Po zmiksowaniu miękkiego masła z cukrami należy dodać jajko i miód. Później mikser nie jest już potrzebny, ponieważ ciasto zagniata się ręcznie. Gotowe ciasto powinno odleżeć minimum 1 h w lodówce. Później można je rozwałkować i wyciąć z niego pierniczki. Podczas pieczenia kontroluj stan pieczonych ciasteczek. Trzeba mieć na uwadze to, że każdy piekarnik piecze inaczej.
Pierniczki możesz przygotować także bez miksera. Zacznij od wymieszania sypkich składników (mąka, cukry, przyprawy, proszek, soda), a potem dodaj rozpuszczone masło połączone z płynnym miodem oraz wbij jajko. Możesz też masło i miód od razu połączyć w garnku z cukrem i przyprawami, a potem dodać tylko mąkę i proszek oraz sodę. Następnie całość zagnieć na jednolitą masę i umieść w lodówce na co najmniej 1 h.
Ten przepis na pierniczki korzenne możesz dowolnie modyfikować. Zamiast masła możesz zdecydować się na olej kokosowy, a cukier wanilinowy możesz zamienić na ekstrakt z wanilii. Cukier drobny możesz zastąpić cukrem pudrem. Możesz pokusić się na dodanie dobrze zmielonych orzechów. Ciasto na pierniki możesz przygotować z dodatkiem kakao. Jeżeli nie masz sody oczyszczonej, dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Gdy pierniczki przestygną, możesz je udekorować. Możesz zdecydować się na gotowy lukier, ale możesz też zrobić go sam. Aby otrzymać różne kolory lukru, wystarczy dodać barwnik spożywczy. Słodszy lukier wyjdzie z połączenia cukru pudru i gorącej wody. Jeżeli zamiast wody dodasz sok z cytryny, to powstanie nieco bardziej orzeźwiający lukier. Pierniczki korzenne możesz też ozdobić w roztopionej czekoladzie (mlecznej, gorzkiej lub białej).
Jeżeli chcesz zrobić kruche ciasteczka o smaku pierniczków, to wystarczy, że do masy na takie ciasteczka dodasz 1-2 łyżki przyprawy korzennej.
Alergeny w pierniczkach korzennych
Lista alergenów dla pierniczków korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierniczków korzennych
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.