Pierniczki korzenne

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:14 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierniczki korzenne z przyprawami, wałek
Pierniczki korzenne
Pierniczki korzenne to ciasteczka, których nie może zabraknąć w czasie świąt. Te ciastka uwielbiają nie tylko dzieci. Sprawdź, jak wygląda przepis na pierniczki korzenne!
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Czas ubijania 15 min
728 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Cukier drobny - 1/3 szklanki (65 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (320 g)
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Miód - 3 łyżki miodu (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, miska, foremki do ciastek

Przepis na pierniczki korzenne krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem, sodą, 1 łyżką przyprawy korzennej, 1 łyżeczką cynamonu.

Miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy zmiksuj na puszystą masę. Następnie dodaj jajko i po chwili miód. Odłóż mikser i dodaj mieszankę sypkich składników. Wymieszaj i zagnieć w jednolitą masę, a potem zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 90 min.

Wyjmij ciasto z lodówki. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto.

Wytnij pierniczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniczki piecz ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra-dół).

Jak oceniasz przepis na pierniczki korzenne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,6% osób

Więcej informacji na temat pierniczków korzennych

Pierniczki korzenne są łatwe i szybkie do przygotowania. Te świąteczne ciasteczka można dowolnie udekorować, ale smaczne będą także te bez żadnych dodatków. Warto zapisać sobie ten sprawdzony przepis, bo jeszcze może się przydać.

Jak zrobić pierniczki korzenne? Składniki na to ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Po zmiksowaniu miękkiego masła z cukrami należy dodać jajko i miód. Później mikser nie jest już potrzebny, ponieważ ciasto zagniata się ręcznie. Gotowe ciasto powinno odleżeć minimum 1 h w lodówce. Później można je rozwałkować i wyciąć z niego pierniczki. Podczas pieczenia kontroluj stan pieczonych ciasteczek. Trzeba mieć na uwadze to, że każdy piekarnik piecze inaczej.

Pierniczki możesz przygotować także bez miksera. Zacznij od wymieszania sypkich składników (mąka, cukry, przyprawy, proszek, soda), a potem dodaj rozpuszczone masło połączone z płynnym miodem oraz wbij jajko. Możesz też masło i miód od razu połączyć w garnku z cukrem i przyprawami, a potem dodać tylko mąkę i proszek oraz sodę. Następnie całość zagnieć na jednolitą masę i umieść w lodówce na co najmniej 1 h.

Ten przepis na pierniczki korzenne możesz dowolnie modyfikować. Zamiast masła możesz zdecydować się na olej kokosowy, a cukier wanilinowy możesz zamienić na ekstrakt z wanilii. Cukier drobny możesz zastąpić cukrem pudrem. Możesz pokusić się na dodanie dobrze zmielonych orzechów. Ciasto na pierniki możesz przygotować z dodatkiem kakao. Jeżeli nie masz sody oczyszczonej, dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Gdy pierniczki przestygną, możesz je udekorować. Możesz zdecydować się na gotowy lukier, ale możesz też zrobić go sam. Aby otrzymać różne kolory lukru, wystarczy dodać barwnik spożywczy. Słodszy lukier wyjdzie z połączenia cukru pudru i gorącej wody. Jeżeli zamiast wody dodasz sok z cytryny, to powstanie nieco bardziej orzeźwiający lukier. Pierniczki korzenne możesz też ozdobić w roztopionej czekoladzie (mlecznej, gorzkiej lub białej).

Jeżeli chcesz zrobić kruche ciasteczka o smaku pierniczków, to wystarczy, że do masy na takie ciasteczka dodasz 1-2 łyżki przyprawy korzennej.

Alergeny w pierniczkach korzennych

Lista alergenów dla pierniczków korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierniczków korzennych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
416.39
728.68
Białko (g)
5.05
8.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
57.38
100.42
Węglowodany przyswajalne (g)
56.56
98.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
1.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
18.93
33.12
Tłuszcze nasycone (g)
12.50
21.87
Tłuszcze nienasycone (g)
6.43
11.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.44
9.52
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
1.73
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.84
134.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
162.39
284.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
1.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
159.55
279.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.20
5.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
91.74
160.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.55
60.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
41.03
71.80
Potas (mg)
100.61
176.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.65
51.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.24
142.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.17
16.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.63
6.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
0.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierniczków korzennych 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierniczków korzennych

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier drobny
65 g
1/3 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 65 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
320 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 320 g
Proszek do pieczenia
2 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Miód
75 g
3 łyżki miodu
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Koszt składników
34.00