Pieczarki w śmietanie
- Pieczarki (500 g)
- Cebula (50 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Masło - 1 łyżka (15 g)
- Śmietana 18% (250 g)
- Koperek - 2 łyżki (20 g)
- Natka pietruszki - 2 łyżki (20 g)
Przepis na pieczarki w śmietanie krok po kroku
Pieczarki obierz i pokrój w grube plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelnię wlej olej i dobrze rozgrzej. Dodaj cebulę, posól i smaż, aż zacznie się szklić.
Teraz dodaj pieczarki i smaż, często mieszając na dużym ogniu. W międzyczasie posiekaj koperek i pietruszkę.
Smaż, aż woda odparuje i pieczarki staną się lekko brązowe.
Dodaj masło, dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuści. Po tym ściągnij patelnie z ognia.
Do śmietany dodaj kilka gorących pieczarek i w ten sposób ją zahartuj.
Teraz dodaj śmietanę na patelnie oraz koperek i pietruszkę.
Dopraw solą i pieprzem i ponownie chwilę podgrzewaj, aż sos zacznie lekko bulgotać przy brzegach patelni.
Pieczarki w śmietanie są gotowe.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pieczarek w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to pyszny sos do ziemniaków, mięs, kasz czy makaronów. Taki dodatek to świetny sposób na włączenie tych zdrowych grzybów do swojej diety.
Aby wykonać ten sprawdzony przepis na pieczarki w śmietanie potrzebujesz tylko pieczarek, śmietany, koperku, pietruszki, masła i oleju. Najpierw pieczarki obierz i pokrój w grube plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej olej i dobrze rozgrzej. Dodaj cebulę, posól i smaż, aż zacznie się szklić. Teraz dodaj pieczarki i smaż, często mieszając na dużym ogniu. W międzyczasie posiekaj koperek i pietruszkę. Smaż, aż woda odparuje i pieczarki staną się lekko brązowe. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuści. Po tym ściągnij patelnie z ognia. Do śmietany dodaj kilka gorących pieczarek i w ten sposób ją zahartuj. Teraz dodaj śmietanę na patelnie oraz koperek i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem i ponownie chwilę podgrzewaj, aż sos zacznie lekko bulgotać przy brzegach patelni. Pieczarki w śmietanie są gotowe.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić pieczarki w śmietanie.
Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.
Nasz pomysł na pieczarki w śmietanowym sosie to dobry sposób na szybki obiad.
Alergeny w pieczarkach w śmietanie
Lista alergenów dla pieczarek w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze pieczarek w śmietanie
Okazuje się, że pieczarki to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.