Pieczarki w śmietanie

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:54 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby w kremowym sosie
Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to idealny sos do mięs, kasz czy makaronów. Taki dodatek to świetny sposób na włączenie tych zdrowych grzybów do swojej diety.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
159 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula (50 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Masło - 1 łyżka (15 g)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Koperek - 2 łyżki (20 g)
  • Natka pietruszki - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na pieczarki w śmietanie krok po kroku

Pieczarki obierz i pokrój w grube plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelnię wlej olej i dobrze rozgrzej. Dodaj cebulę, posól i smaż, aż zacznie się szklić.

Teraz dodaj pieczarki i smaż, często mieszając na dużym ogniu. W międzyczasie posiekaj koperek i pietruszkę.

Smaż, aż woda odparuje i pieczarki staną się lekko brązowe.

Dodaj masło, dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuści. Po tym ściągnij patelnie z ognia.

Do śmietany dodaj kilka gorących pieczarek i w ten sposób ją zahartuj.

Teraz dodaj śmietanę na patelnie oraz koperek i pietruszkę.

Dopraw solą i pieprzem i ponownie chwilę podgrzewaj, aż sos zacznie lekko bulgotać przy brzegach patelni.

Pieczarki w śmietanie są gotowe.

Jak oceniasz przepis na pieczarki w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat pieczarek w śmietanie

Pieczarki w śmietanie to pyszny sos do ziemniaków, mięs, kasz czy makaronów. Taki dodatek to świetny sposób na włączenie tych zdrowych grzybów do swojej diety.

Aby wykonać ten sprawdzony przepis na pieczarki w śmietanie potrzebujesz tylko pieczarek, śmietany, koperku, pietruszki, masła i oleju. Najpierw pieczarki obierz i pokrój w grube plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej olej i dobrze rozgrzej. Dodaj cebulę, posól i smaż, aż zacznie się szklić. Teraz dodaj pieczarki i smaż, często mieszając na dużym ogniu. W międzyczasie posiekaj koperek i pietruszkę. Smaż, aż woda odparuje i pieczarki staną się lekko brązowe. Dodaj masło, dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuści. Po tym ściągnij patelnie z ognia. Do śmietany dodaj kilka gorących pieczarek i w ten sposób ją zahartuj. Teraz dodaj śmietanę na patelnie oraz koperek i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem i ponownie chwilę podgrzewaj, aż sos zacznie lekko bulgotać przy brzegach patelni. Pieczarki w śmietanie są gotowe.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić pieczarki w śmietanie.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Nasz pomysł na pieczarki w śmietanowym sosie to dobry sposób na szybki obiad.

Alergeny w pieczarkach w śmietanie

Lista alergenów dla pieczarek w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze pieczarek w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

Okazuje się, że pieczarki to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
106.10
159.15
Białko (g)
2.69
4.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.03
6.04
Węglowodany przyswajalne (g)
3.23
4.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.45
14.17
Tłuszcze nasycone (g)
5.21
7.81
Tłuszcze nienasycone (g)
4.24
6.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.25
4.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
1.49
Cholesterol (mg)
20.54
30.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
65.60
98.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.86
10.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.16
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.07
69.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
3.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.47
29.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
125.34
188.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
14.81
22.21
Potas (mg)
255.71
383.57
Wapń (mg)
39.62
59.43
Fosfor (mg)
75.76
113.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.01
16.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
0.92
Cynk (mg)
0.45
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek w śmietanie 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek w śmietanie

Koszt składników
28.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Śmietana 18%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Koperek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
28.40