Pieczarki panierowane
- Pieczarki (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki (20 g)
- Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
Przepis na pieczarki panierowane krok po kroku
Pieczarki dokładnie umyj i odetnij korzonki.
W głębokim talerzu widelcem roztrzep jajko z odrobiną pieprzu.
Pieczarki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Usmaż na patelni na głębokim tłuszczu.
-
Polenta
-
Pasztet z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Kleik ryżowy
-
Pizza margherita
-
Mamałyga
-
Szybka pizza
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Fasola szparagowa z bułką tartą
-
Jajecznica na parze
-
Tortilla z jajecznicą
-
Fluffy pancakes
-
Jajka w sosie koperkowym
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Ryż z pieczarkami
-
Placki z jogurtem greckim
-
Kolacja bez mięsa
Więcej informacji na temat pieczarek panierowanych
Pieczarki panierowane to pomysł na szybki smaczny dodatek do obiadu. Sprawdzą się również w roli przystawki, czy przekąski na imprezę z rodziną lub przyjaciółmi. Chrupiące pieczarki w panierce to także świetny dodatek i przekąska na grilla. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczarki w panierce jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis na pieczarki panierowane w bułce tartej jest niezwykle szybki i prosty w wykonaniu, a całe przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny. Nie potrzebujesz ani wyszukanych składników, ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że przygotujesz mąkę pszenną, bułkę tartą, jajko roztrzepane widelcem i umyte i obrane pieczarki. Jedyne co musisz zrobić to kolejno obtaczać je w mące, jajku i bułce tartej a na koniec usmażyć na patelni z dużą ilością tłuszczu. Gotowe! Pamiętaj jednak, że panierowane, smażone na głębokim tłuszczu pieczarki są bardzo kaloryczne. Panierka chłonie ogromną ilość tłuszczu z patelni. Jeśli chcesz przygotować pieczarki panierowane w wersji fit dobrym rozwiązaniem są opiekane w piekarniku pieczarki w cieście. Dzięki zamianie smażenia na pieczenie bez dodatku tłuszczu pieczarki będą dużo mniej kaloryczne i łatwiej strawne. Do panierowana, zamiast tradycyjnego połączenia mąki, bułki tartej i jajek, możesz wykorzystać również drobno pokruszone płatki kukurydziane lub owsiane. Jeśli zależy Ci na bardziej wyrazistym i charakterystycznym smaku, do panierki możesz dodać ulubione przyprawy. Pieprz czarny lub ziołowy, słodka papryka mielona, majeranek, tymianek... to tylko niektóre propozycje. Dla osób preferujących pikantne smaki świetnie sprawdzi się mielona ostra papryka, papryczki chilli lub czosnek. Nie bój się eksperymentować w kuchni, dzięki temu, nawet z najprostszego dania możesz stworzyć coś przepysznego. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty i szybki przepis na chrupiące, panierowane pieczarki.
Alergeny w pieczarkach panierowanych
Lista alergenów dla pieczarek panierowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Bułka tarta
Wartości odżywcze pieczarek panierowanych
Aby zmniejszyć kalorycznośc i zawartość tłuszczu w posiłku warto ograniczyć dodatek tłuszczu do smażenia lub zamienić smażenie na pieczenie w piekarniku.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.