Pho bo
- Udziec wołowy (200 g)
- Cebula (100 g)
- Imbir korzeń (50 g)
- Makaron ryżowy (450 g)
- Fasola mung kiełki (30 g)
- Papryczka chili zielona z puszki (18 g)
- Kości wołowe (600 g)
Przepis na pho bo krok po kroku
Na początku przygotowujemy woreczek z przyprawami do bulionu. Wsypujemy do niego anyż, goździki, pieprz w ziarnach oraz cynamon. Szczelnie go zamykamy.
Do garnka wkładamy kości wołowe oraz woreczek z przyprawami. Wywar gotujemy około 15 minut.
Następnie dodajemy udziec wołowy, cebulę, czosnek, imbir, sos rybny i sól. Tak przygotowany wywar gotujemy na małym ogniu około 3 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy z garnka kości, a bulion przecedzamy przez sito.
Makaron ryżowy gotujemy zgonie z opisem na opakowaniu.
Na miskę układamy makaron i ugotowane mięso z udźca. Do składników dodajemy ciepły wywar.
Zupę zdobimy pokrojoną papryczką chilli oraz fasolą mung.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat pho bo
Pyszne pho bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Zupa ugotowana na wywarze wołowym z mięsem i makaronem ryżowym jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pho bo w domu? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku przygotowujemy woreczek z przyprawami do bulionu. Wsypujemy do niego anyż, goździki, pieprz w ziarnach oraz cynamon. Szczelnie go zamykamy. Do garnka wkładamy kości wołowe oraz woreczek z przyprawami. Wywar gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy udziec wołowy, cebulę, czosnek, imbir, sos rybny i sól. Tak przygotowany wywar gotujemy na małym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie wyjmujemy z garnka kości, a bulion przecedzamy przez sito. Makaron ryżowy gotujemy zgonie z opisem na opakowaniu. Na miskę układamy makaron i ugotowane mięso z udźca. Do składników dodajemy ciepły wywar. Zupę zdobimy pokrojoną papryczką chilli oraz fasolą mung.
Sprawdzony przepis na pho bo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Smaczne danie wietnamskie odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Rosół z makaronem i wołowina oraz dodatki to zestaw idealny. Możemy go także przygotować z kurczakiem. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w pho bo
Lista alergenów dla pho bo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
Wartości odżywcze pho bo
Zupa ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do menu.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.