Pesto szpinakowe

Opublikowano: 25.09.2022 r., 12:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szpinakowe pesto w białej miseczce
Pesto szpinakowe
Pesto szpinakowe to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do makaronu lub zapiekanek domowych. Pesto szpinakowe jest bardzo zdrowe i mniej intensywne w smaku niż bazyliowe.
Przygotowanie 10 min
694 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Szpinak (100 g)
  • Ser parmezan (40 g)
  • Orzechy włoskie (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na pesto szpinakowe krok po kroku

Liście szpinaku umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym.

Umieść liście w pojemniku blendera.

Dodaj papryczkę chilli, czosnek oraz oliwę z oliwek.

Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.

Dodaj do liści orzechy oraz sól.

Zblenduj na gładką masę.

Zetrzyj parmezan i dodaj do reszty składników, wymieszaj.

Pesto podawaj w szklanym słoiczku.

Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, zalej je oliwą z oliwek.

Jak oceniasz przepis na pesto szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat pesto szpinakowego

Pesto szpinakowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Liście szpinaku są tanie i świetnie sprawdzą się jako baza do pesto. Zielone liście mają mniej intensywny smak niż pesto bazyliowe. Łatwe do zrobienia pesto przygotować najlepiej na świeżo, tuż przed podaniem. Przepis na pesto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pesto potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szpinak, parmezan, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, sól, czosnek, papryczka chilli.

Jak zrobić pesto szpinakowe? Liście szpinaku umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym. Umieść liście w pojemniku blendera. Dodaj papryczkę chilli, czosnek oraz oliwę z oliwek. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Dodaj do liści orzechy oraz sól. Zblenduj na gładką masę. Zetrzyj parmezan i dodaj do reszty składników, wymieszaj. Pesto podawaj w szklanym słoiczku. Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, zalej je oliwą z oliwek.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit, jak również zapobiega zaparciom. Pomaga także w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Liście szpinaku są dobrym źródłem witaminy A i witaminy C, żelaza, witaminy B2, wapnia i jodu. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Parmezan jest bardzo dobrym źródłem białka. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Podsumowując najlepsze pesto szpinakowe sprawdzi się jako dodatek do makaronu lub zapiekanek. Pesto dodać można także jako marynatę do mięsa kurczaka lub polędwiczek wieprzowych. Świeży szpinak ma piękny zielony kolor. Domowe pesto jest tanie i ma dużo lepszy skład niż to kupione w sklepie. Sprawdzony przepis na łatwe pesto pozwoli przygotować udany sos. Pesto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w pesto szpinakowym

Lista alergenów dla pesto szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze pesto szpinakowego

na 100g gotowej potrawy

Pesto szpinakowe to bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych jedno nienasyconych. Zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Pesto jest bardzo zdrowym dodatkiem zawierającym dużo przeciwutleniaczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
347.43
694.86
Białko (g)
10.35
20.70
Fenyloalanina (mg)
0.53
1.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.30
8.60
Węglowodany przyswajalne (g)
2.29
4.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
4.01
Sacharoza (cukier) (g)
0.38
0.76
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.06
0.13
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.08
0.17
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
33.31
66.62
Tłuszcze nasycone (g)
7.75
15.51
Tłuszcze nienasycone (g)
25.56
51.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
16.62
33.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.94
17.88
Cholesterol (mg)
12.95
25.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
262.90
525.81
Witamina B6 (mg)
0.19
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.46
Witamina C (mg)
13.57
27.13
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.19
Witamina E (mg)
2.88
5.77
Retinol (µg (mcg))
38.29
76.57
Tiamina (mg)
0.09
0.19
Ryboflawina (mg)
0.17
0.35
Niacyna (mg)
0.55
1.11
Foliany (µg (mcg))
107.71
215.43
Beta karoten (µg (mcg))
2695.24
5390.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
263.05
526.10
Potas (mg)
346.43
692.86
Wapń (mg)
286.10
572.19
Fosfor (mg)
204.95
409.90
Magnez (mg)
68.57
137.14
Żelazo (mg)
1.97
3.94
Cynk (mg)
1.22
2.44
Miedź (mg)
0.29
0.59
Mangan (mg)
0.92
1.84
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto szpinakowego 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto szpinakowego

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Orzechy włoskie
30 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
41.50