Pesto szpinakowe
- Szpinak (100 g)
- Ser parmezan (40 g)
- Orzechy włoskie (30 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na pesto szpinakowe krok po kroku
Liście szpinaku umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym.
Umieść liście w pojemniku blendera.
Dodaj papryczkę chilli, czosnek oraz oliwę z oliwek.
Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
Dodaj do liści orzechy oraz sól.
Zblenduj na gładką masę.
Zetrzyj parmezan i dodaj do reszty składników, wymieszaj.
Pesto podawaj w szklanym słoiczku.
Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, zalej je oliwą z oliwek.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto szpinakowego
Pesto szpinakowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Liście szpinaku są tanie i świetnie sprawdzą się jako baza do pesto. Zielone liście mają mniej intensywny smak niż pesto bazyliowe. Łatwe do zrobienia pesto przygotować najlepiej na świeżo, tuż przed podaniem. Przepis na pesto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pesto potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szpinak, parmezan, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, sól, czosnek, papryczka chilli.
Jak zrobić pesto szpinakowe? Liście szpinaku umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym. Umieść liście w pojemniku blendera. Dodaj papryczkę chilli, czosnek oraz oliwę z oliwek. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Dodaj do liści orzechy oraz sól. Zblenduj na gładką masę. Zetrzyj parmezan i dodaj do reszty składników, wymieszaj. Pesto podawaj w szklanym słoiczku. Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, zalej je oliwą z oliwek.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit, jak również zapobiega zaparciom. Pomaga także w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Liście szpinaku są dobrym źródłem witaminy A i witaminy C, żelaza, witaminy B2, wapnia i jodu. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Parmezan jest bardzo dobrym źródłem białka. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.
Podsumowując najlepsze pesto szpinakowe sprawdzi się jako dodatek do makaronu lub zapiekanek. Pesto dodać można także jako marynatę do mięsa kurczaka lub polędwiczek wieprzowych. Świeży szpinak ma piękny zielony kolor. Domowe pesto jest tanie i ma dużo lepszy skład niż to kupione w sklepie. Sprawdzony przepis na łatwe pesto pozwoli przygotować udany sos. Pesto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w pesto szpinakowym
Lista alergenów dla pesto szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze pesto szpinakowego
Pesto szpinakowe to bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych jedno nienasyconych. Zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Pesto jest bardzo zdrowym dodatkiem zawierającym dużo przeciwutleniaczy.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.