Przepis na pesto szpinakowe krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryczka chilli świeża, czosnek
To będzie niezbędne
blender, pojemnik blendera

Liście szpinaku umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym.

Umieść liście w pojemniku blendera.

Dodaj papryczkę chilli, czosnek oraz oliwę z oliwek.

Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.

Dodaj do liści orzechy oraz sól.

Zblenduj na gładką masę.

Zetrzyj parmezan i dodaj do reszty składników, wymieszaj.

Pesto podawaj w szklanym słoiczku.

Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, zalej je oliwą z oliwek.

Często zadawane pytania

Pesto szpinakowe podane w białej miseczce.
Pesto szpinakowe
Koszt przygotowania dania
12.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
694 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
19

Pesto szpinakowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pesto szpinakowym

Pesto szpinakowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Liście szpinaku są tanie i świetnie sprawdzą się jako baza do pesto. Zielone liście mają mniej intensywny smak niż pesto bazyliowe. Łatwe do zrobienia pesto przygotować najlepiej na świeżo, tuż przed podaniem. Przepis na pesto jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pesto potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szpinak, parmezan, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, sól, czosnek, papryczka chilli.

Jak zrobić pesto szpinakowe? Liście szpinaku umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym. Umieść liście w pojemniku blendera. Dodaj papryczkę chilli, czosnek oraz oliwę z oliwek. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Dodaj do liści orzechy oraz sól. Zblenduj na gładką masę. Zetrzyj parmezan i dodaj do reszty składników, wymieszaj. Pesto podawaj w szklanym słoiczku. Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, zalej je oliwą z oliwek.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem zawierającym duże ilości nierozpuszczalnej frakcji błonnika, który pomaga regulować perystaltykę naszych jelit, jak również zapobiega zaparciom. Pomaga także w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Liście szpinaku są dobrym źródłem witaminy A i witaminy C, żelaza, witaminy B2, wapnia i jodu. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Parmezan jest bardzo dobrym źródłem białka. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Podsumowując najlepsze pesto szpinakowe sprawdzi się jako dodatek do makaronu lub zapiekanek. Pesto dodać można także jako marynatę do mięsa kurczaka lub polędwiczek wieprzowych. Świeży szpinak ma piękny zielony kolor. Domowe pesto jest tanie i ma dużo lepszy skład niż to kupione w sklepie. Sprawdzony przepis na łatwe pesto pozwoli przygotować udany sos. Pesto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze pesto szpinakowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
347.43 kcal
694.86 kcal
Białko
10.35 g
20.70 g
Fenyloalanina
0.53 mg
1.06 mg

Węglowodany w pesto szpinakowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.30 g
8.60 g
Węglowodany przyswajalne
2.29 g
4.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.00 g
4.01 g
Sacharoza (cukier)
0.38 g
0.76 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Glukoza
0.06 g
0.13 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Fruktoza
0.08 g
0.17 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
33.31 g
66.62 g
Tłuszcze nasycone
7.75 g
15.51 g
Tłuszcze nienasycone
25.56 g
51.11 g
Tłuszcze jednonasycone
16.62 g
33.24 g
Tłuszcze wielonasycone
8.94 g
17.88 g
Cholesterol
12.95 mg
25.90 mg

Witaminy w przepisie na pesto szpinakowe

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
262.90 µg (mcg)
525.81 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Witamina C
13.57 mg
27.13 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina E
2.88 mg
5.77 mg
Retinol
38.29 µg (mcg)
76.57 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.35 mg
Niacyna
0.55 mg
1.11 mg
Foliany
107.71 µg (mcg)
215.43 µg (mcg)
Beta karoten
2695.24 µg (mcg)
5390.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pesto szpinakowe

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
263.05 mg
526.10 mg
Potas
346.43 mg
692.86 mg
Wapń
286.10 mg
572.19 mg
Fosfor
204.95 mg
409.90 mg
Magnez
68.57 mg
137.14 mg
Żelazo
1.97 mg
3.94 mg
Cynk
1.22 mg
2.44 mg
Miedź
0.29 mg
0.59 mg
Mangan
0.92 mg
1.84 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto szpinakowego 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto szpinakowym

Lista alergenów dla pesto szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania pesto szpinakowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Orzechy włoskie
30 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na pesto szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób