Przepis na pasztet z warzyw krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia 20x20 cm

Warzywa korzeniowe umyj dokładnie, obierz ze skórki, dopraw solą i polej olejem rzepakowym, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz.

Wystudź warzywa i umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do masy jajka, mąkę orkiszową, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju rzepakowym i dodaj do masy na pasztet.

Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przełóż do niej masę warzywną i piecz w piekarniki nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pasztet z warzyw leży na blacie. Udekorowany jest rzodkiewkami.
Pasztet z warzyw
Koszt przygotowania dania
14.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
183 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
65

Pasztet z warzyw - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z warzyw

Pasztet z warzyw to świetna alternatywa tradycyjnego mięsnego wyrobu. Wege pasztet z samych warzyw jest lżejszy i mniej kaloryczny, dlatego nadaje się dla osób na dietach redukcyjnych. Przepis na pasztet z warzyw jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do zrobienia pasztetu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: seler korzeniowy, marchew, natka pietruszki, ziemniaki, cebula, jajka, mąka orkiszowa, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy.

Jak zrobić pasztet z warzyw? Warzywa korzeniowe umyj dokładnie, obierz ze skórki, dopraw solą i polej olejem rzepakowym, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz. Wystudź warzywa i umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do masy jajka, mąkę orkiszową, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju rzepakowym i dodaj do masy na pasztet. Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przełóż do niej masę warzywną i piecz w piekarniki nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana jest witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując pomysł na pasztet bez mięsa to doskonałe smarowidło na kanapkę. Domowy wegański pasztet jest zdrowy i zawiera dużo błonnika. Prosty przepis możesz przygotować także z warzyw z rosołu.

Wartości odżywcze pasztetu z warzyw

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
122.20 kcal
183.30 kcal
Białko
3.91 g
5.86 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w pasztecie z warzyw

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
13.69 g
20.53 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.40 g
17.10 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
5.98 g
8.96 g
Tłuszcze nasycone
1.61 g
2.41 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.29 g
6.44 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.00 g
4.51 g
Brak danych dla: ziemniaki późne, mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.29 g
1.93 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pasztet z warzyw

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tiamina
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.72 mg
1.09 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.97 µg (mcg)
29.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z warzyw

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
69.49 mg
104.24 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
260.18 mg
390.26 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
33.90 mg
50.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
77.75 mg
116.63 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.34 mg
23.01 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
1.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.42 mg
0.62 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z warzyw 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z warzyw

Lista alergenów dla pasztetu z warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania pasztetu z warzyw

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
350 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Seler korzeniowy
300 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka orkiszowa
70 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 70 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
44.30
Jak oceniasz przepis na pasztet z warzyw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób