Przepis na pasztet z warzyw krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia 20x20 cm

Warzywa korzeniowe umyj dokładnie, obierz ze skórki, dopraw solą i polej olejem rzepakowym, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz.

Wystudź warzywa i umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do masy jajka, mąkę orkiszową, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju rzepakowym i dodaj do masy na pasztet.

Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przełóż do niej masę warzywną i piecz w piekarniki nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Pasztet z warzyw leży na blacie. Udekorowany jest rzodkiewkami.
Pasztet z warzyw
Koszt przygotowania dania
14.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
183 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
65

Pasztet z warzyw - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z warzyw

Pasztet z warzyw to świetna alternatywa tradycyjnego mięsnego wyrobu. Wege pasztet z samych warzyw jest lżejszy i mniej kaloryczny, dlatego nadaje się dla osób na dietach redukcyjnych. Przepis na pasztet z warzyw jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do zrobienia pasztetu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: seler korzeniowy, marchew, natka pietruszki, ziemniaki, cebula, jajka, mąka orkiszowa, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy.

Jak zrobić pasztet z warzyw? Warzywa korzeniowe umyj dokładnie, obierz ze skórki, dopraw solą i polej olejem rzepakowym, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz. Wystudź warzywa i umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do masy jajka, mąkę orkiszową, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju rzepakowym i dodaj do masy na pasztet. Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przełóż do niej masę warzywną i piecz w piekarniki nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana jest witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując pomysł na pasztet bez mięsa to doskonałe smarowidło na kanapkę. Domowy wegański pasztet jest zdrowy i zawiera dużo błonnika. Prosty przepis możesz przygotować także z warzyw z rosołu.

Wartości odżywcze pasztetu z warzyw

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
122.20 kcal
183.30 kcal
Białko
3.91 g
5.86 g

Węglowodany w pasztecie z warzyw

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
13.69 g
20.53 g
Węglowodany przyswajalne
11.40 g
17.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.29 g
3.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
5.98 g
8.96 g
Tłuszcze nasycone
1.61 g
2.41 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.29 g
6.44 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.00 g
4.51 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.29 g
1.93 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
55.94 mg
83.90 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z warzyw

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
194.40 µg (mcg)
291.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.26 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.15 mg
12.22 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina E
0.33 mg
0.49 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
31.57 µg (mcg)
47.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.72 mg
1.09 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.97 µg (mcg)
29.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1616.37 µg (mcg)
2424.56 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z warzyw

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
69.49 mg
104.24 mg
Potas
260.18 mg
390.26 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
33.90 mg
50.84 mg
Fosfor
77.75 mg
116.63 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.34 mg
23.01 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
1.35 mg
Cynk
0.42 mg
0.62 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z warzyw 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z warzyw

Lista alergenów dla pasztetu z warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania pasztetu z warzyw

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
350 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Seler korzeniowy
300 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka orkiszowa
70 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 70 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
44.30
Jak oceniasz przepis na pasztet z warzyw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób