Pasztet z warzyw

Opublikowano: 14.10.2021 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet warzywny z dekoracją rzodkiewki
Pasztet z warzyw
Pasztet z warzyw to zdrowsza wersja tradycyjnego pasztetu. Pasztet warzywny jest dużo mniej kaloryczny i doskonale nadaje się dla osób nie spożywających mięsa.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
183 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne - 3 duże sztuki (350 g)
  • Seler korzeniowy - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Mąka orkiszowa (70 g)
  • Bułka tarta (30 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Masło (20 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blaszka do pieczenia 20x20 cm

Przepis na pasztet z warzyw krok po kroku

Warzywa korzeniowe umyj dokładnie, obierz ze skórki, dopraw solą i polej olejem rzepakowym, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz.

Wystudź warzywa i umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do masy jajka, mąkę orkiszową, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju rzepakowym i dodaj do masy na pasztet.

Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przełóż do niej masę warzywną i piecz w piekarniki nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na pasztet z warzyw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z warzyw

Pasztet z warzyw to świetna alternatywa tradycyjnego mięsnego wyrobu. Wege pasztet z samych warzyw jest lżejszy i mniej kaloryczny, dlatego nadaje się dla osób na dietach redukcyjnych. Przepis na pasztet z warzyw jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do zrobienia pasztetu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: seler korzeniowy, marchew, natka pietruszki, ziemniaki, cebula, jajka, mąka orkiszowa, olej rzepakowy, sól, pieprz ziołowy.

Jak zrobić pasztet z warzyw? Warzywa korzeniowe umyj dokładnie, obierz ze skórki, dopraw solą i polej olejem rzepakowym, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz. Wystudź warzywa i umieść w malakserze, rozdrobnij, dodaj do masy jajka, mąkę orkiszową, pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju rzepakowym i dodaj do masy na pasztet. Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, przełóż do niej masę warzywną i piecz w piekarniki nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana jest witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując pomysł na pasztet bez mięsa to doskonałe smarowidło na kanapkę. Domowy wegański pasztet jest zdrowy i zawiera dużo błonnika. Prosty przepis możesz przygotować także z warzyw z rosołu.

Alergeny w pasztecie z warzyw

Lista alergenów dla pasztetu z warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze pasztetu z warzyw

na 100g gotowej potrawy

Pasztet z warzyw zawiera dużo błonnika wspierającego pracę naszych jelit. Pasztet jest nisko kaloryczny dlatego mogą go spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Warzywny pasztet jest świetną alternatywą tradycyjnego mięsnego wyrobu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
122.20
183.30
Białko (g)
3.91
5.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
13.69
20.53
Węglowodany przyswajalne (g)
11.40
17.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
3.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.98
8.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.68
2.52
Tłuszcze nienasycone (g)
4.29
6.44
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.00
4.51
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
1.93
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.94
83.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
194.40
291.60
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.20
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.15
12.22
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.43
Witamina E (mg)
0.33
0.49
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.57
47.36
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.16
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.72
1.09
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.97
29.96
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1616.37
2424.56
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
69.49
104.24
Potas (mg)
260.18
390.26
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.90
50.84
Fosfor (mg)
77.75
116.63
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.34
23.01
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
1.35
Cynk (mg)
0.42
0.62
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z warzyw 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z warzyw

Koszt składników
44.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
350 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Seler korzeniowy
300 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka orkiszowa
70 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 70 g
Bułka tarta
30 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
44.30